Back to top

Megújult a Budatétényi Rózsakert

Kétnapos rendezvénnyel várja az érdeklődőket a megújult, és ma ünnepélyesen átadott Budatétnyi Rózsakert. A rendezvényen emléktáblát avattak, partnerségi megállapodásokat írtak alá az ágazat szereplői, illetve két napos szakmai konferencián taglalják a rózsák és galagonyák botanikai és kertészeti jelentőségét. Szombaton a nagyközönséget várják rózsavásárral, rózsakerti szakvezetéssel.

Alapvetően nem a látogatók részére létesült a rózsakert, hanem génbank, ami a szakmát szolgálja, de azt szeretnék, hogy a fővárossal együttműködésben a nagyközönség érdekeit is szolgálná - tudtuk meg a NAIK főigazgatójától. Bárány Rita, a Hermann Ottó Intézet ügyvezetője és Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntötte a kétnapos rendezvényre érkezőket. Több ütemben tervezik felújítani a rózsakertet, a mostani 22,4 millió forintos beruházás során megújultak a sétányok, pihenő padokat, ismertető táblákat helyeztek el.

A rózsakertet a múlt század 60-as éveiben Márk Gergely létesítette. Ma mintegy 8000 rózsatő tekinthető meg a kertben, az ezer fajtából több mint 200 a neves magyar rózsanemesítő munkásságához kapcsolódik.
  

budatétényi rózsakert emléktábla.jpg

Márk Gergely tiszteletére emléktáblát avattak a kertben
Fotó: Algeier Wendy
 

Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere ígéretet tett, hogy az anyagi támogatás mellett tartalommal töltik majd meg a kertet: programokat szerveznek, rendezvényekkel vonzzák oda a város, illetve az egész ország lakosságát.

Gyuricza Csaba és Karsay Ferenc, illetve Gyuricza Csaba és Bárány Rita a rózsakert jövőjét megalapozó partnerségi megállapodásokat írtak alá a megnyitón.

A 80-as években országos szinten ismert és elismert kert, rendezvények helyszíne az évek során sokat vesztett a fényéből. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter néhány évvel ezelőtt, felismerve a kert értékét, jelentőségét fejlesztési koncepcióterv készítésére kérte föl a NAIK vezetőségét.

Ennek első lépéseként idén tavasszal elkezdték megújítani Közép-Európa legnagyobb rozáriumát. Fazekas Sándor üdvözölte a hármas együttműködés révén megvalósult beruházást, és bizakodását fejezte ki az iránt, hogy az intézetben újraindul a dísznövényekre összpontosító agrárkutatás. A 30 ezer embernek megélhetést nyújtó dísznövény ágazatnak a közeli és a távoli országokban egyaránt kiváló export-lehetőségei vannak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kajszinemesítési irányok

A korai kajszikkal már nem lehet olyan magas árat elérni, mint jónéhány évvel ezelőtt, a tordasi fajtabemutató mégis olyan sok termesztőt vonzott, hogy ismét nagyobb helyre kellett költözni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rendezvényének. Az idén francia és szerb előadók is érkeztek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervezett bemutatóra.

Készülődés az országos seregszemlére

Idén a legfontosabb unión kívüli exportpiacunk lesz a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár partnerországa - mondta az agrártárca vezetője. Kosuge Junichi japán nagykövet szerint többek között japán séfek mutatják be tradícionálils magyar alapanyagokból készített ételkülönlegességeiket, továbbá az ország élelmiszereit és mezőgazdasági gépéit is megismerhetik a látogatók.

Jövőre nő az agrártárca mozgástere: közel 900 milliárdból gazdálkodhat

A jövő évi költségvetésben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege megközelíti a 900 milliárd forintot, 51 milliárd forinttal haladja meg az ideit - jelentette ki a földművelésügyi miniszter egy gazdafórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén pénteken.

Fajtaújdonságok versenye Hollandiában

Már javában zajlanak az augusztus 23. és 26. között Hollandiában, Boskoopban megrendezett Plantarium kiállítás előkészületei. Európa legrangosabb, díszfaiskolai kiállításán idén is meghirdetik az újdonságok versenyét. A kiállító nemesítő cégek 37 fajtát neveztek be a megmérettetésre. Néhány figyelemre méltó újdonságot mutatunk be a széles választékból.

A gazdáknak a lehető legnagyobb agrártámogatásban kell részesülniük

A magyar és a cseh agrártárca is elkötelezett a vásárlók és a gazdálkodók érdekeinek a védelmében - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki Brnóban tárgyalt cseh kollégájával, Marian Jurecka mezőgazdasági miniszterrel.

Új értékek várják a nemzeti parkok látogatóit

A környezet és természetvédelem, a jobb életminőség feltételeinek megteremtése a kormány és a Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelten fontos, ezért is fordítunk egyre több forrást e célok megvalósítására - hangsúlyozta a Környezetvédelmi világnap alkalmából Fazekas Sándor. Egyre bővül - jelenleg 158 gazda 600 terméke viselheti - a Nemzeti Parki Termék Védjegy birtokosainak száma is.

Van kereslet organikus gabonára

Kicsit megtréfálták a meteorológusok a keddi Nádasladányba tervezett Karintia Kalászos Roadshow szervezőit, hiszen a meghirdetett programjukban a reggeli szántóföldi bemutatót cserélték fel az előadásokkal, hogy azután a időjárás jelentést folyamatosan figyelve végül megelégedjenek a Nádasdy kastélyban elhangzott szakmai ismertetőkkel.

Döntően a magánerdő területek bővülhetnek az új erdőtörvénnyel

Mintegy 50 milliárd forint támogatással nagyjából 40 ezer hektárral bővülhet a hazai erdőterület, hangzott ez az M1 Aktuális csatorna reggeli műsorában. A Nemzeti erdőstratégia erdőterület bővítési célja eléréséhez a magánerdő-gazdálkodás szabályait kellett korszerűsíteni, egyszerűsíteni az új erdőtörvényben, mivel az új telepítések már főleg a magánerdőkben lehetségesek – jelezte Fazekas Sándor.

Fazekas Sándor: 100 ezer hektáron javulhat a védett területek állapota

Jelentős, mintegy 63 milliárd forint értékű fejlesztés zajlik a környezet- és természetvédelemben Magyarországon a 2014-2020 közötti időszakban – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton Tiszaderzsen.

Ígéretesek a magyar-iráni agrárkapcsolatok

A közel-keleti ország érdeklődik a kiváló magyar gabona-, zöldség- és gyümölcsvetőmag, valamint a növényvédő és rovarirtó szerek iránt. A mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, valamint a kutatás-fejlesztés lehetséges közös formáiról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a héten Abbas Keshavarz iráni növénytermesztési miniszterhelyettessel.