Back to top

Megújult a Budatétényi Rózsakert

Kétnapos rendezvénnyel várja az érdeklődőket a megújult, és ma ünnepélyesen átadott Budatétnyi Rózsakert. A rendezvényen emléktáblát avattak, partnerségi megállapodásokat írtak alá az ágazat szereplői, illetve két napos szakmai konferencián taglalják a rózsák és galagonyák botanikai és kertészeti jelentőségét. Szombaton a nagyközönséget várják rózsavásárral, rózsakerti szakvezetéssel.

Alapvetően nem a látogatók részére létesült a rózsakert, hanem génbank, ami a szakmát szolgálja, de azt szeretnék, hogy a fővárossal együttműködésben a nagyközönség érdekeit is szolgálná - tudtuk meg a NAIK főigazgatójától. Bárány Rita, a Hermann Ottó Intézet ügyvezetője és Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója köszöntötte a kétnapos rendezvényre érkezőket. Több ütemben tervezik felújítani a rózsakertet, a mostani 22,4 millió forintos beruházás során megújultak a sétányok, pihenő padokat, ismertető táblákat helyeztek el.

A rózsakertet a múlt század 60-as éveiben Márk Gergely létesítette. Ma mintegy 8000 rózsatő tekinthető meg a kertben, az ezer fajtából több mint 200 a neves magyar rózsanemesítő munkásságához kapcsolódik.
  

budatétényi rózsakert emléktábla.jpg

Márk Gergely tiszteletére emléktáblát avattak a kertben
Fotó: Algeier Wendy
 

Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere ígéretet tett, hogy az anyagi támogatás mellett tartalommal töltik majd meg a kertet: programokat szerveznek, rendezvényekkel vonzzák oda a város, illetve az egész ország lakosságát.

Gyuricza Csaba és Karsay Ferenc, illetve Gyuricza Csaba és Bárány Rita a rózsakert jövőjét megalapozó partnerségi megállapodásokat írtak alá a megnyitón.

A 80-as években országos szinten ismert és elismert kert, rendezvények helyszíne az évek során sokat vesztett a fényéből. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter néhány évvel ezelőtt, felismerve a kert értékét, jelentőségét fejlesztési koncepcióterv készítésére kérte föl a NAIK vezetőségét.

Ennek első lépéseként idén tavasszal elkezdték megújítani Közép-Európa legnagyobb rozáriumát. Fazekas Sándor üdvözölte a hármas együttműködés révén megvalósult beruházást, és bizakodását fejezte ki az iránt, hogy az intézetben újraindul a dísznövényekre összpontosító agrárkutatás. A 30 ezer embernek megélhetést nyújtó dísznövény ágazatnak a közeli és a távoli országokban egyaránt kiváló export-lehetőségei vannak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legellenállóbb rózsák

Sok kertbarát szemében még ma is érzékeny, a betegségekre fogékony növények a rózsák. Mi most bebizonyítjuk ennek az ellenkezőjét. Bemutatunk az ellenálló, évi egyetlen permetezéssel megóvható rózsák közül egy csokorra valót.

Kék krizantém

Alig csitultak el a viharok a transzgénikus narancssárga virágú petúnia körül, japán kutatók új, szokatlan virágszínű krizantémmal rukkoltak elő, ami ugyancsak génmódosítás eredményeként jött létre. A Hortibiz.com cikke szerint kérdéses, vajon bekerülhet-e majd az európai piacra az idegen génekkel „ékeskedő” krizantém.

Magyarország GMO-mentes marad

Magyarország elkötelezett és következetes támogatója a GMO-mentes mezőgazdaság megóvásának a tudományos-kutatói együttműködések erősítésén keresztül is - forgalmazott Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója Pekingben, a Kína-Európa Szója Szimpóziumon elhangzott felszólalásában, amelyről a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Új lehetőségek a szőlőtermelők jövedelemstabilizálására

A felvásárlási szerződéssel kapcsolatos kívánalmakról, a szőlő-borpiac stabilitásáról és egyéb szakmai kérdésekről egyeztetett az agrártárca és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) új elnöksége.

A dísznövény ágazat fellendülése még várat magára

A kertészeti ágazat kibocsájtása vegyesen alakul a tavalyi év azonos időszakához képest. A piaci zöldség-gyümölcs árak tavalyhoz képest növekedtek az elmúlt hetekben. Komoly szerepe a meggy exportnak, mivel mostanra a világ legnagyobb frissmeggy kivitelét produkálja az ország. A dísznövénytermesztés húzó területe a faiskolai termesztés volt 2016-ban, csak itt volt tapasztalható növekedés.

Támogatással növelné a rizstermesztést az FM

Akár a teljes hazai piacot elláthatnák rizzsel a magyar gazdák, ehhez a termelést ösztönző támogatási rendszerre és megfelelő fajtahasználatra lenne szükség a szaktárca szerint. A jelenleg háromezer hektáros termőterület akár a többszörösére is emelkedhetne az országban.

Nincs több szabadalom

Az Európai Bizottság és a tagállamok hosszas győzködését követően az Európai Szabványügyi Hivatal (EPO) ügy döntött, hogy nem ad ki szabadalmat a hagyományos keresztezéses vagy szelekciós eljárással nemesített növényfajtákra. Az EB szerint ugyanis a biotechnológiai eljárások eredményeire vonatkozó rendelet nem tartalmaz szabályozást a klasszikus nemesítési módok szabadalmazásával kapcsolatban.

Példa nélküli összefogás a Közös Agrárpolitika mellett a V4 és a Balti országok agrárminiszterei között

Kiemelkedő jelentőségű találkozót tartottak július 18-án Brüsszelben a Visegrádi Csoport és a Balti országok mezőgazdaságért felelős miniszterei. Ennek eredményeképpen egy nyilatkozatot fogadtak el, mely szerint a KAP számára 2020 után is megfelelő forrásokat kell biztosítani, a közvetlen termelői támogatásokat a jövőben is fenn kell tartani.

S-QR kód védjeggyel látná el az élelmiszereket a kormány

A magyar emberek érdekeit védi a kormány húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterve, elősegítve az élelmiszerek minőségének javítását, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését - mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen.

Bemutatókerti séta Balatonkeresztúron

Balatonkeresztúron évről évre változik a Beppler Kft. bemutatókertjének ültetési képe, idén igyekeztek egy fajtából nagyobb egybefüggő felületeket kialakítani. A minél több fajta együttes szerepeltetése helyett a működőképes növénytársítások bemutatása lett a cél. Kísérleteznek, melyik növény mi mellett mutat jól, ezzel ötleteket adnak a kivitelezőknek, zöldfelület-fenntartóknak.