0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Széles távlatokat nyit a Kaposvári Egyetem kutatása

Három évvel ezelőtt országosan is egyedülálló kutatás indult a Kaposvári Egyetemen, melynek eredményeiről kiderült: széles távlatokat nyithatnak az állatok humán célokra történő felhasználásában.

Csökkent a tanulók agresszivitása

A kutatók a program során sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, illetve magatartási problémákkal küszködő gyermekek körében vizsgálták, hogyan hat rájuk az állatok közelsége. Különlegesség még, hogy egy időben történik a foglalkozást irányító gyógypedagógusok felkészítése és az abban részvevő állatok kiválasztása – tudtuk meg a kutatás egyik vezetőjétől, Molnár Marcell egyetemi docenstől.

– Az állatasszisztált munkával kapcsolatos eddigi vizsgálatok egyértelműen pozitívak – mondta a kutató. – A törökbálinti óvoda, valamint a kaposvári Rákóczi, a Gyakorló, a toponári és a jutai általános iskola közreműködésével végzett gyakorlatok nyomán csökkent a tanulók agresszivitása, a befele forduló diákok nyitottabban lettek, a csoportokban erősödött az összetartás. Az ősztől több iskolában és óvodában, sok gyermekkel kezdődik meg újult erővel a munka, az eredményeket pszichológiai felméréssel állapítják meg.

A kutyák a legalkalmasabbak

– Az állatasszisztált tevékenységben a gyerekekkel való közös munkára a kutyák a legalkalmasabbak – tette hozzá Molnár Marcell. – A négylábúak képesek gondolkodni, rendkívül jó a megfigyelő képességük és az együttműködési hajlandóságuk. A vizsgálatok alapján az derült ki, hogy az óvodai és a kisiskolás programba a nyulak illeszthetők be a legjobban. Viszonylag jól taníthatók, de mivel félénkek, igazán jó eredményt csak akkor lehet velük elérni, ha már egészen kis koruktól hozzászoknak a testi közelséghez és a simogatáshoz.

A következő lépésben, várhatóan 2018 közepén, hasonló foglalkozásokat terveznek az időskorúaknak is.

– Egy szociális otthonba beszökött és befogadott kutya hatására a vele kapcsolatba került idősek nyitottabbá váltak, javult az étvágyuk és kevesebbet veszekedtek, esetükben is bebizonyosodott, hogy az állatok komoly segítséget jelenthetnek a betegségek, a stressz és az érzelmi gondok kezelésében is – emelte ki Molnár Marcell.

Az állatok érdekeit is nézik

Az állatok terápiás célú felhasználása 1792-ig nyúlik vissza. A korábbi kutatásoktól a kaposvári annyiban is eltérő, hogy a mai napig csak az ember érdekeinek megfelelően foglalkoztatták az állatokat, a Kaposvári Egyetemen azonban mindkét fél fiziológiai–lelki paramétereit vizsgálják és számszerűsítik. A foglalkozás során mérik a vérnyomásukat, a pulzusukat, és mivel optimális feltételek között az állat is jól érzi magát a tevékenységben, kiemelten a stressz-hormon mennyiségét, s a legjobb mutatókkal rendelkezőket használják fel, illetve javasolják továbbtenyésztésre.

 

Forrás: sonline.hu