Back to top

Az ország legnagyobb közösségi gyógynövényes kertje Monoron

Monor önkormányzata 2015 tavaszán döntött több közterület és park rendezéséről. Ennek során újult meg a városközpont parkja, mely Papp János gyógynövényszakértő felajánlásának köszönhetően – aki szakértelmével és munkájával segítette a tér rendezését – hazánk legnagyobb köztéri gyógynövénykertjével gazdagodott – olvasható a település weboldalán.

Sehol máshol az országban nem találkozhatunk közel 50 különböző gyógynövénnyel egy rendezett, ingyenesen látogatható közterületen. A Fitofarm gyógynövénykert ráadásul a közeli monori szakorvosi rendelőintézetbe igyekvő betegek figyelmét is felhívja a természetes gyógymódra.

Eddig egyetlen orvos sem háborodott fel azon, hogy mit keresnek ezek az elmaradott gyógynövények egy szakorvosi intézet előtt. Úgy mutatjuk be őket, hogy az egyaránt elfogadható egy természetgyógyászatban és egy modern orvostudományban hívő embernek is - mondta el Papp János kertészmérnök, a park megalkotója.

A zárt gyógynövénykertek között is csak kevés van, ahol közel 50 gyógynövényt ismerhető meg egyszerre. Szakértő vezetés nélkül is könnyen felfedezhető, ebben segítenek a növények melletti és a központi táblán lévő információk. A parkban csak olyan növényeket lehet megismerni, amelyekből bárki tud gyógyító hatású készítményt (teát, tinktúrát) készíteni. A növényekről csak megalapozott, értékelt információk jelennek meg, a növények hagyományos gyógyító hatásától kezdve, a legújabb tudományos kutatásokig, itt minden kérdésére választ kap a látogató.

A park számos Monor környékén természetes körülmények között előforduló gyógynövényt is bemutat. Emellett szem előtt tartja a bemutatott növények díszítő értékét is, a gyógynövényekkel nem unalmas ágyásokban, hanem mozgalmas, esztétikus elrendezésben ismerkedhet meg a látogató.

A park jelenleg kísérleti jelleggel üzemel. Alapvető célja az egészséggel és a környezettel kapcsolatos társadalmi szemléletváltás elősegítése, amely illeszkedik Monor Város Önkormányzatának környezet- és klímavédelmi stratégiájához. A monori szakorvosi rendelő mintegy 30 ezer ember ellátását szolgálja. Ha csak százan vannak közülük, akik a park hatására kezdenek változtatni életmódjukon, közülük pedig csak tíz ember kerüli el például a cukorbetegséget és az azzal járó, évtizedekig tartó kezelést annak minden költségével együtt, az akkora személyes és társadalmi haszon, amely már önmagában is bőségesen igazolja a Fitofarm közösségi gyógynövénypark létezését.

A kísérleti üzemeltetés során célként ezt az elvet tartják szem előtt. Ezért folyamatosan vizsgálják az épített környezet, a kiültetett növények, a kihelyezett kommunikációs eszközök, illetve a parkban sétáló emberek interakcióját és ezeket folyamatosan igyekeznek egymáshoz igazítani.

fitofarm.jpg

Fotó: monor.hu

A park története

A szakorvosi rendelő előtti parkot még az intézménnyel együtt alakították ki. Évtizedek alatt burkolatai, bútorai és növényállománya is elhasználódott, ezért 2015-ben a park felújításáról döntött a város képviselő-testülete, amelyben Zsombok László polgármester javaslatára hangsúlyos szerep jutott a gyógynövényeknek. A városvezetők célja többek között az volt a tematikus park létrehozásával, hogy Monor egy olyan új, egyedi szolgáltatást nyújtson az ott lakóknak és az oda érkezőknek, amely tovább erősíti a város egyedi tulajdonságait, ezáltal még inkább megkülönböztethetővé válik más, hasonló méretű településektől.

A teret végül úgy tervezték át és valósították meg a kivitelezők, hogy a közpark funkcióját megtartva, 12 különféle gyógynövény is helyet kapjon benne. Ezek bemutatását először a természetgyógyászati elveket szem előtt tartó Leé Richárd, a város képviselő-testületének tagja vállalta. Később, 2017-ben a várossal kötött megállapodás alapján a feladatot Papp János okleveles kertészmérnök vette át, aki a gyógynövények hatásainak tudományos megalapozottságát is szem előtt tartva, társadalmi munkában további közel 40 fajjal egészítette ki a park gyógynövényállományát. A fenntartást jelenleg Papp János és a város közterület fenntartó vállalkozása, a KÖVÁL Zrt., – közmunkások bevonásával – közösen végzi.

Szakvezetés kérhető, további hasznos információt találhatnak a park weboldalán.

Forrás: 
fitofarm.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már a piacokon a szabadföldi magyar paprika is

Megkezdődött a szabadföldön termesztett, korai fehér paprika szedése. Míg a hajtatott, hideg fóliás paradicsomtermesztés visszaszorult az utóbbi években, addig az ipari célra előállított szabadföldi paradicsom vetésterülete jelentősen nőtt.

Édesebb a magyar kivi, mint a spanyol

Ha kiviszüretet akar látni, nem kell a világ végére menni, hanem csak Zalába. Az egyetlen magyarországi kiviföld felér egy kisebb egzotikus arborétummal: mintegy 200 fajta fügét és pompás pekándiót is nevelnek ott.

Minden adott a jó zöldségterméshez

Egyelőre úgy tűnik, hogy jó zöldségtermés lehet idén Magyarországon, országosan ugyanis nem okozott nagy károkat a helyenként mostoha időjárás. A gyümölcs szektor már több kihívással nézett szembe, ám a legtöbb esetben itt is jó termés várható.

Megéri a háztáji gazdálkodás

A mai viszonyok közt is megvan a létjogosultsága a háztáji gazdálkodásnak – ez derült ki egy friss kutatásból. A kertben termesztett zöldségek és a ház körül nevelt állatok havonta 18 ezer forinttal is javíthatják egy-egy segélyen élő személy anyagi helyzetét, mégis egyre kevesebben választják a keresetkiegészítésnek ezt a módját. Tavaly négyszázezer egyéni gazdaság működött idehaza.

Még van hova fejlődnie a hazai kertészetnek

Esetlegestől a csúcsprofi technológiáig szóródik a hazai kertészetben tevékenykedők infrastruktúrája, de még bőven van hova fejlődni - derült ki egy minapi konferencián. A tudás- és az együttműködési készség hiánya az egyik legnagyobb, a fejlődés útjában lévő akadály, de az áfacsökkentés is sokat lendítene az ágazaton.

Már hajtatásban is használható

Eseti engedéllyel hajtatott paradicsom-, paprika-, uborka- és tojásgyümölcs-állományokban is használható a Verimark SC rovarölő készítmény, tudtuk meg Kovács Judittól, a terméket forgalmazó KITE Zrt. biológiai növényvédelmi ágazatának a vezetőjétől. A hosszú hatástartamú szer levéltetvek, aknázók, molytetvek, tripszek ellen is hatásos, és nem bántja a hasznos élő szervezeteket.

A zártkerti program keretében létesült gyümölcsös a Kis-hegyen

Életre kelt a Kis-hegy Bajánsenyén, Vas megyében. A zártkert-megújítási programban 8,3 millió forintból tisztították meg a területet és ültettek 250 gyümölcsfát. Madár-odúk is kerültek a területre, és a legfontosabb, hogy "belakják" a helyiek.

1700 új növényfajt fedeztek fel

Új kávéfaj, pasztinák, begóniák és rózsák szerepelnek az újonnan felfedezett fajok 1700 tagú listáján. A The Guardian brit lap cikke szerint a felfedezések messze túlmutatnak a botanikai jelentőségükön: új, ellenálló növényfajták, nemesítési és gyógyszeralapanyagok kerülhetnek ki közülük, e mellett természetesen új színfoltokkal is színesíthetik kertjeinket.

A világ legnagyobb herbáriuma

Június 1-jén Gödöllőn tart előadást Thomas Haevermans, a francia nemzeti természettudományi múzeum kutatója a múzeum botanikai tudományos tevékenységéről. A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.

Zöldségek királya, a spárga

Egyre növekszik a népszerűsége a spárgának a gasztronómiában és így hazai a gazdálkodók körében is. Ezt a különleges évelő növényt a zöldségek királyának tartják. Termőterülete hazánkban is egyre kiterjedtebb, bár a termesztés technológiája még fejlesztésre szorul. Az idény végén rendezték meg a FruitVeb közreműködésével Ásotthalmon az idei spárga szakmai napot.