Back to top

Az orosz búzaexport rekordszintű lehet az idén

A jelentősre duzzadt készletek hatására rekordszintű lehet Oroszország búzaexportja a 2017/2018-as piaci évben.

A Reuters által idézett elemzők szerint Oroszország búzakészlete 11 millió tonna a tavalyi 5,6 millió tonna után. A búzaexport mennyisége így várhatóan rekordszintű, 28,8 millió tonna lesz a piaci évben, 4,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Oroszországban az idén várhatóan 68 millió tonna búzát takarítanak be, ami 6,2 százalékkal kevesebb a múlt évinél.

A térség egy másik nagy búzaexportálója Ukrajna, amelynek a kivitele 14,6 millió tonnára csökken a tavalyi 17,8 millió tonnáról az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint. Az USDA azzal számol, hogy tavalyhoz képest idén 8,6 százalékkal kevesebb, 24,5 millió tonna búzát takarítanak be Ukrajnában.

Közép-Ázsia legnagyobb búzatermelője, az ugyancsak egykor volt szovjet tagköztársaság, Kazahsztán idei búzatermése 11,3 százalékkal 13,3 millió tonnára csökken, ugyanakkor a kivitele 2,9 százalékkal 7 millió tonnára nő az USDA előrejelzése szerint.

Forrás: 
MTI/Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább növekszik az agrárexport

A magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt években kedvező folyamatok indultak, az ágazat folyamatosan erősödik, ami a külpiaci eredményekben is tükröződik. Az agrárexport 2016-ban 8037 millió euró volt, 38 százalékkal több, mint 2010-ben – fogalmazott interpellációra adott válaszában a földművelésügyi miniszter a parlamentben.

Biztatóan indult a meggyszezon

A korábban előrejelzett mennyiséggel hamarosan befejeződik az ország nyugati és középső vidékein a korai érésű Érdi bőtermő meggyfajta szürete. A minőség sajnos elmarad a várttól, az árak azonban kedvezően alakulnak - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és Terméktanács és az ÉKASZ.

Három nap az innováció és a precizitás szolgálatában

A fejlesztés folyamatos és örök, de öt évente a KITE megálljt vezényel magának, hogy visszatekintsen, és megvizsgálja, mi minden újdonságot hozott abban a fél évtizedben a hazai gazdálkodóknak. Június 20-22-én három napos szakmai bemutatót tartott a KITE Zrt. Nádudvaron.

Elindultak a kombájnok

Már vágják az őszi árpát, július elején pedig a búza aratása kezdődik meg. Csapadékhiány miatt nem közelíti meg a búzatermés mennyisége a tavalyi rekordévet, idén 4-4,5 millió tonnával lehet kalkulálni. Az érdekképviselet szorgalmazza az integrációt a versenyképesség erősítésére.

Piaci helyzet rekordtermések után, aratás előtt

A gabonaárakat a termelés és a kereslet alakulásán kívül befolyásolja az egyes országok GDP-je, a valutaárfolyamok, a kőolajár, a kereskedelmi egyezmények. Az idei kilátásokra kihat a bő tavalyi termés, és az abból származó bőséges készletek. Molnár Zsuzsanna, az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársa a BASF szántóföldi bemutatóján boncolgatta a gabonafélék piaci helyzetét.

Enyhül az orosz szigor

Nem sokkal azután, hogy Oroszország közölte: saját termelői védelme érdekében fönntartja a török paradicsom behozatalai tilalmát, felröppent a hír, hogy elképzelhető: mégsem veszik ezt olyan szigorúan. Időközben hivatalosan is megerősítették, hogy bizonyos időszakokban, amikor kevés a hazai termés, zöld utat kap a török áru behozatala.

Ugrássszerű a fejlődés az ukrán agráriumban

Nagy még a potenciál az ukrán gabonatermelésben, de nem feledkeztek meg az állattenyésztésről sem, és nagyszabású fejlesztési programot indítottak az ágazatban – jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjújában Olga Trofimcseva, Ukrajna agrárpolitikai és élelmezésügyi, európai integrációért felelős miniszterhelyettese.

Rájár a rúd a búzatermelőkre

A búzatermelők akár háromnegyedének is ráfizetést hozhat az idei év – különösen, ha marad a vízhiány. Az egyre növekvő világpiaci készletek és emiatt alacsony árak sem kedveznek a gazdáknak.

Hosszú távon lesz jó befektetés a kukorica

A magas készleteket és a kedvező termelési előrejelzéseket figyelembe véve átmenetileg stagnálhat a kukorica világpiaci ára, de hosszú távon a folyamatosan bővülő kereslet miatt érdemes a kukoricára kedvező befektetésként tekinteni.

Kína vinné a magyar cseresznyét

Az európai hiány miatt az arab és a balti országok mellett még Kínából is érdeklődtek a magyar cseresznye iránt. A gyümölcsárakat európai termés, illetve feldolgozóipar igénye mellett a hazai termésmennyiség is mozgathatja.