0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

COPA-COGECA: most sem lesz egyszerűbb a KAP

A legnagyobb európai mezőgazdasági lobbiszervezet, a Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága és az Európai Unió Mezőgazdasági Szövetkezeteinek Általános Szövetsége (COPA-COGECA) szerint sajnálatos, hogy a zöldítési intézkedések egyszerűsítését célzó kezdeményezésről szóló európai parlamenti szavazás eredményes lett, mivel az elfogadott módosítások érdemben nem egyszerűsítik a szabályozást.

COPA/COGECA sajnálatosnak tartja a Európai Parlament múlt csütörtöki szavazását a zöldítési intézkedések egyszerűsítését célzó felhatalmazáson alapuló jogi aktusról. Véleményük szerint nem számottevő az egyszerűsítés mértéke, és még bonyolultabbá teszi a gazdálkodók életét.

– A gazdálkodók és a szövetkezetek nagyon leterheltek a KAP túlzott mértékű bürokráciája alatt, ami az innovációk elfojtásához vezet. Mi a jelenlegi szabályozás érdemi egyszerűsítését szeretnénk elérni már régóta. Őszintén sajnálatosnak tartjuk a mai európai parlamenti szavazás eredményét a felhatalmazáson alapuló jogi aktusról. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság által javasolt intézkedések lépnek életbe, de azok a jelenlegi szabályozáshoz képest nem lesznek számottevően egyszerűbbek. Reméljük, hogy a tagállamok a lehető legjobb módon tudják bevezetni a tervezett módosításokat, lehetővé téve, hogy a gazdálkodók és a szövetkezetek tovább folytassák a munkájukat – mondta Brüsszelben a szavazást követően Pekka Pesonen, a COPA/COGECA főtitkára.

A szavazás eredményeképpen életbe lépő változások között lesz például, hogy az ökológiai jelentőségű területeken tilos lesz a növényvédőszerek alkalmazása, beleértve a szabályozás alá eső területek szélén lévő erdősávokat, köztes kultúrákat, a takarónövénnyel pihentetett talajú területeket, és a nitrogén megkötő növénykultúrákat is. Az szabályozás június 16-án lép hatályba, és eztán kell a tagállamoknak átültetniük a nemzeti jogrendbe.

Forrás: COPA-COGECA Sajtóközlemény