Back to top

Elhunyt Szabó István egykori nádudvari termelőszövetkezeti elnök

Elhunyt Szabó István, volt országgyűlési képviselő, a volt MSZMP Központi Bizottságának és Politikai Bizottságának tagja, az egykor híres nádudvari Vörös Csillag MGTSZ elnöke - közölte a család közeli barátja vasárnap az MTI-vel.

Szabó István, egykori országgyűlési képviselő, a nádudvari Vörös Csillag MGTSZ elnöke, majd a KITE Zrt. elnöke, örökös tiszteletbeli elnöke
Szabó István 1924-ben Nádudvaron született, több mint 38 éven át volt a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet elnöke, s haláláig a nádudvari központú Kukorica és Iparinövény Termelési Együttműködés (KITE) Zrt. elnöke, majd örökös tiszteletbeli elnöke.

 

Az agrárpolitikus több mint húsz évig vezette a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsát (TOT), és kilenc évig volt a kollektív államfői testület, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának tagja.


Szabó István Nádudvar első díszpolgára, kétszer kapott Kossuth-díjat.

 

2105-ben, a Hazám-díj átadásakor Varga Gyula professzor emeritus így méltatta: 

"Szabó István, nyugalmazott téesz-elnök. Társadalmi státusza: paraszt, parasztpolitikus. Világlátott és világértő ember, aki sose hagyta el a szűkebb pátriáját –, a Hortobágy mellyékét –, Nádudvart –, s a népét.

Tudtommal, ő az egyetlen –, közfelkiáltással megválasztott –, és majd 40 évig posztján maradt téeszelnök. A téesze által alapított KITE-be, a legnagyobb magyar agrárvállalkozásba, ahol örökös elnök, ma is naponta bejár az irodájába. Igaz, még csak 91 éves! Vámos Tibor szerint: „jelképként szinte már maga is szobor –, akinek a lába mélyen a valóság földjében gyökerezik – és a szeme a jövőbe néz.”

Szabó Istvánnak nincsen találmánya, felfedezése. De volt sok fontos fölismerése! Időben jött rá a többnyire egyszerű igazságokra. Nem korán és nem későn. Arra, hogy merre van a leginkább járható út. Egyszer ilyesmiről beszélve, azt mondta nekem:

„Tudod, a hős az, aki életben marad!”

A köztudott fölismerését részes művelésnek, később már „nádudvari módszernek” hívták. Ezzel elbuktatta az 1950-es évek munkaegység-rendszerét. A lényege, hogy a téesz-tagok a közösből a nekik kimért földön a munkát akkor és úgy végzik, ahogyan azt jónak látják. A termésből pedig, az alapbéren fölül, prémiumként kapnak még 10-20 százalékot. Ezért tehát gondosan!

A másik nagy felismerése a háztáji felkarolása volt, amit – fogalmazása szerint – „Erdei Ferenc ugatott belénk”.

Csupa kiváló szakemberrel vette magát körül. Jó karmester volt.

Az egykor nyomorúságos falu a téesznek köszönheti megújulását: 1970 és 90 között 1500 ház épült a mára várossá lett Nádudvaron.

A magyar vidék fölemelkedéséért és a magyar parasztság polgárosodásáért dolgozó személyt kívánjuk a Hazám-díjjal elismerni."

Forrás: 
MTI/magyarmzogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

A szakmai sikerek delelőjén

Fennállása 45. évfordulóját ünnepelte április 13-án a KITE Zrt. A fővárosi Hilton szállóban tartott rendezvény egy eseménysorozat zárófelvonása volt, amelynek keretében több régióban, helyi összejöveteleken már megünnepelték a céget. Azokon általában a termelő partnerek, míg ezúttal főleg a KITE Zrt.-nek beszállító vállalkozások, bankok és a hazai agráregyetemek vezető képviselői voltak jelen.

Év végére jelentősen fejlődik a hazai aszályvédelmi rendszer

Komplex aszály elleni védekezési rendszert fejleszt az Országos Vízügyi Főigazgatóság, amely a KITE Zrt.-vel kötött megállapodástól egy központi, ingyenesen használható adatbázist remél ehhez. Év végére 80 aszály-monitoring állomás működik majd, a vízhiányvédelmi körzetek kijelölésével könnyebb lesz a termés védelme - derült ki az adatalapú aszály és belvízkezelésről szóló tanácskozáson.

Európa-bajnokság lesz Budapesten

Budapesten rendezik meg szeptemberben az EuroSkills 2018-at, azaz európai szakmunkások versenyét. A rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezi, és több nagyvállalat mellett a KITE Zrt. is a főszponzorok között van.

Elhunyt Tomcsányi Pál kertészmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 94. évében meghalt Tomcsányi Pál, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, kertészmérnök, egyetemi tanár, a gyümölcsnemesítés neves szakembere, az agrármarketing hazai meghonosítója. Tomcsányi Pált február 22-én érte a halál - közölte az MTA.

Az ország legnagyobb szójaintegrációját szervezi a Bonafarm

Hosszú távú szójatermelő integrációt szervez a Bonafarm Mezőgazdaság. Az érdeklődő termelőket kedvezményes vetőmag, és nagyvonalú végtermék felvásárlási árakkal kívánják megnyerni - derült ki a cég bólyi tanácskozásán.

Íme, a 2018-as AGROmashEXPO Termékdíjasai

A január 24-27. között nyitva tartó 36. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 8. AgrárgépShow Termékversenyére 36 hazai és nemzetközi fejlesztést neveztek. Kétfordulós értékelés után, komoly szakmai vitákat követően, Input, Gépesítés és Logisztika kategóriákban ítélték oda a díjakat.

Mind gyorsabban pörög a lendkerék

Jövőre mintegy 2,3 milliárd forintnyi beruházást tervez az ország legnagyobb integrátora, a 45 éves jubileumra készülő KITE Zrt. A cég továbbra is befolyásolja, hogy néhány éven belül mi lesz jellemző a magyar mezőgazdaságban. Ezért kerestük meg az év vége előtt Szabó Leventét, a KITE Zrt. vezérigazgatóját, hogy a már jól kirajzolódó tendenciák alapján összefoglaló értékelést kérjünk 2017-ről.

Teljes technológia a Bayer farmon

A Bayer rendhagyó rendezvényre hívta a zöldségtermesztőket június végén: CropScience és Vegetable Seeds üzletága a KITE Zrt.-vel közösen mutatta be dinnye-, borsó- és ipariparadicsom-fajtáit, növényvédelmi és agrotechnológiai ajánlásait a békéscsabai Bayer farmon.

A precizitás munkagépeiről

A június 20-22-ei nádudvari bemutatón a precíziós gazdálkodással járó paradigmaváltásnak lehettünk a tanúi. Ez nagy megtakarítást jelent a vetőmag- és a műtrágya-használatban, nem beszélve a növényvédelemről. A mára teljesen kidolgozott fejlesztésekkel a következő 20-30 évre megalapozzuk a fejlődés irányát és mértékét a magyar mezőgazdaságban, elsősorban a növénytermesztésben.