0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Illegális növényvédőszerek megsemmisítését rendelte el a NÉBIH

Közel két tonna engedélyköteles, ám jogszabálysértő, nem nyomonkövethető növényvédő- és talajfertőtlenítő szer megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy szegedi ellenőrzés során. A 300-nál is több zárolt tétel összértéke meghaladja a 3 millió forintot. Az ügyben milliós élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a hatóság.

A NÉBIH munkatársai még 2017 márciusában végeztek ellenőrzést az eljárás alá vont szegedi üzletben. A gazdabolt közvetlen szomszédságában található és a kereskedelmi egységet üzemeltető gazdasági társaság tulajdonában álló családi ház nappalijában csaknem 2 tonna növényvédő szert tároltak.

A fellelt 1964 kg (314 tétel) növényvédő szerből 880 kg felhasználhatósági ideje lejárt, illetve 40 kg terméken csak idegen nyelvű (szerb) címke szerepelt. Emellett egy, a gazdabolttal szomszédos helyiségben további 45 kg szerb nyelvű feliratozással ellátott, Magyarországon nem engedélyezett talajfertőtlenítő szert találtak a szakemberek.

A NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a hatályos hazai jogszabályi előírásoknak nem megfelelő termékek hatósági zár alá helyezését. A több mint 1800 kg súlyú engedéllyel nem rendelkező, lejárt, valamint ismeretlen forrásból származó (nem nyomonkövethető) engedélyköteles, növényvédő-, illetve talajfertőtlenítő szer kapcsán az előírt megsemmisítési kötelezettségnek – hatósági felügyelet mellett – június első hetében tettek eleget az érintettek.

Az illegális, valamint ismeretlen forrásból származó növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár, hisz egészségügyi hatásukat nem vizsgálták, potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amik az alkalmazókra káros heveny vagy idült egészségi hatással lehetnek. A termés károsodhat, vagy akár meg is semmisülhet. A környezetből bekerülhetnek az élelmiszerláncba is, így veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Forrás: Nébih