0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jövőre nő az agrártárca mozgástere: közel 900 milliárdból gazdálkodhat

A jövő évi költségvetésben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege megközelíti a 900 milliárd forintot, 51 milliárd forinttal haladja meg az ideit - jelentette ki a földművelésügyi miniszter egy gazdafórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén pénteken.

Fazekas: csaknem 900 milliárd forint jut agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 2018-ban

Az Országgyűlés által nemrég elfogadott 2018-as büdzsében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) teljes költségvetése az előző évhez képest tíz százalékkal, 209 milliárd forintra emelkedett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy gazdafórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén pénteken. Ez az összeg lehetővé teszi, hogy például az iskolatej- és gyümölcsfogyasztás támogatási programokra harminc százalékkal többet fordíthasson a tárca.

Hozzátette, emelkedik a szakiskolákra fordítható források nagysága is, az állatbetegségek megelőzésére mintegy 2 milliárd forint jut, és 14 milliárd forinttal nő a közvetlen termelői támogatások összege is.

A szakiskolákkal kapcsolatban megjegyezte, a korábbi fenntartóktól átvett intézményekkel felállt agrár-szakképzési rendszerben egységesítették a képzéseket, valamint elkezdődtek az oktatási épületek energetikai korszerűsítései és a gépbeszerzések is.

A fórumon a miniszter kifejezte a kormány elismerését a magyar gazdálkodóknak, szavai szerint az elmúlt hét évben a magyar mezőgazdaság és gazdatársadalom bebizonyította, hogy nélkülük nincs gazdasági és exportnövekedés.

Néhány év alatt 55 ezer új munkahely jött létre az ágazatban, miközben többet termel a mezőgazdaság, egyre több gazda és vállalkozás dolgozik ezen a területen, illetve el lehet látni a hazai és a külső exportpiacot a jó minőségű magyar élelmiszerrel – sorolta. 

A közös uniós agrárpolitika kérdéséről szólva a földművelésügyi miniszter kijelentette, Magyarországnak az az álláspontja, hogy az agrártámogatások jelenlegi szintjét meg kell tartani, 2020 utáni időszak támogatásairól pedig a következő egy-két évben várható uniós döntéshozatal.

Fazekas Sándor a fórumon emlékeztetett, a mezőgazdasági beruházások az első negyedévében jelentősen, 46 százalékkal bővültek, a gazdák 64 milliárd forintot költöttek fejlesztésre. Döntően traktorokat, kombájnokat és permetezőgépeket vásároltak, ez a beruházási összeg az elmúlt hét év legmagasabb értéke – jelezte.

A tárcavezető előadásában hangsúlyosnak nevezte az élelmiszerbiztonságot és ellenőrzési rendszert, valamint kiállt az ország GMO-mentessége mellett. Szavai szerint Magyarországnak az a célja, hogy a takarmányozás szempontjából is GMO-mentes legyen az ország.

A mezőgazdasági támogatások kifizetéséről kapcsolatos gazdálkodói kérdésre válaszolva Fazekas Sándor elmondta, a beruházásokra vonatkozó döntések a Vidékfejlesztési Programban hamarosan megjelennek, a földalapú támogatások utolsó részleteit pedig várhatóan a határidőig minden érintett gazdának kifizeti a Magyar Államkincstár.

Forrás: MTI-Eco