Back to top

A kisüzemi sörfőzdéket és borászatokat is érinti az új jövedéki törvény

Július elsején lép hatályba az új jövedéki törvény, melyben többek között új tevékenységként jelenik meg a kisüzemi bortermelő. Újdonság az is, hogy a jövedéki ügyek nagyrészt csak elektronikusan intézhetők.

Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig - emelte ki közleményében az adóhatóság.

Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. A kisüzemi bortermelő bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentés után szállíthat adófelfüggesztéssel szőlőbort és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak.

A jövedéki ügyek néhány kivételével csak elektronikusan intézhetők. Azonban a magánfőzők bejelentési kötelezettségét, valamint a párlat adójegy igénylését, a külföldi személyek jövedéki ügyét, a hivatalból magánszeméllyel szemben indított és lefolytatott jövedéki ügyet, illetve a kizárólag bérfőzést végző adóraktár nyilvántartás-vezetését, adatszolgáltatását lehet papíralapon intézni.

A NAV szerint lényeges változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivételt jelent az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

A jövedéki törvényben meghatározott esetekben változatlanul jövedéki biztosítékot kell nyújtani. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett azonban megjelenik a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma. Ez kedvezmények alkalmazását is lehetővé teszi, így bizonyos feltételek teljesülése esetén az eredeti jövedéki biztosíték összege alacsonyabb lehet.

További jelentős változás, hogy július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak - közölte a NAV.

Az ügyintézésekhez szükséges elektronikus nyomtatványok, illetve az új jogszabállyal kapcsolatos információs füzetek és egyéb tájékoztatók elérhetők a www.nav.gov.hu oldalon.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Adminisztrációt csökkentenének az E-pincekönyvvel

Sokan nem is értik a jövedéki rendszer jelentőségét. Ráadásul annak fényében, hogy a bor nulla kulcsos jövedéki termék. Pedig ez a hitelesség alapja. Főként a bornál, ahol fontos igazolni, mi is áll a termék mögött, ez bizonyítja az eredetét, s hogy szőlőből készült - hangzott el Mádon, a Jövedéki Szakmai Napon.

Összeérnek az ellenőrzés szálai a NAV-nál

A 2015. január 1-jétől működő Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) a jó szándékú adózókat támogatja azzal, hogy feltárja a visszaéléseket, hangsúlyozta Czinege Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési szakfőigazgatója a FruitVeB rendezvényén. Az időközben zártabbá váló kockázatkezeléssel pedig még könnyebben kiszűrhetők az adóelkerülők, ami a NAV elsődleges célja.

Opera a pohárban

Plácido Domingo Classics Selection néven limitált kiadású vörösborral rukkolt elő a villányi Bock Borászat. A világhírű operacsillag ízlése szerint készült cuvée Pécsett debütál a Plácido Domingo Classics fesztiválon, amelynek június 24-ei Traviata-előadásán maga a Maestro is fellép.

Össztűz az új borcímkézési javaslatra

Szigorítás helyett ágazatra szabott megoldásokat kérnek, és önszabályozást javasolnak a szőlő- és borszektor képviselői a tervezett uniós borcímkézési szabályozásban - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Megújul a bor- és gasztromarketing

2017 júniusától új alapokra került a bor- és gasztromarketing irányítása a Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ). Az MTÜ a nyáron intenzív munkába kezd: mind a hat borrégióba ellátogat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen a szakmai rendezvénysorozata, létrejön az új egységes borarculat, információs portál indul a magyar borról.

Koch Csaba: 25 év alatt a csúcsra

Nagypapájától kapott néhány sor szőlővel kezdte a borászkodást negyedszázada Koch Csaba, akinek a munkáját rengeteg hazai és nemzetközi aranyérem mellett az Év Pincészete díjjal is elismerték. A Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken egyaránt aktív borász emlékezetes ünnepséggel idézte fel az eddigi sikereket.

Szerte az országból várják a Hárslevelűket

Idán immár negyedik alkalommal díjazzák az ország legjobb Hárslevelűit. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon. A nevezés még tart, a díjátadó június 23-án, az Egri Bikavér Ünnepen lesz.

Siller, a nagy

Mielőtt bárki berzenkedne az “atomváros” jogosultsága ellen, szögezzük le, a Duna parti városban évszázados hagyományai vannak a siller készítésnek. A szervezést magára vállaló Paks Város Önkormányzata és a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete pedig nem csak kiváló színteret adtak az eseménynek, hanem remek szervezőképességről is bizonyságot tettek.

Elrajtolt a Motoros Borok útja Rally

Magyarországon minden feltétel adott, amely a minőségi borok előállításhoz szükséges: gazdag termőterületek, lelkes szakmai háttér és egyre tudatosabbá váló, minőségorientált fogyasztók. Ennek megfelelően a szaktárca továbbra is kiemelt feladatának tekinti a hazai borászat támogatását, melyre a mai rendezvény is kitűnő alkalmat biztosít- hangsúlyozta Gál Péter az esemény nyitórendezvényén.

Népszerűek az élelmiszer-adalékok az áfacsalók körében

Egyre fogy a levegő az áfacsalók körül, az online számlázás bevezetésével pedig még nehezebb lesz megkárosítani a közkasszát – mondta az adóhivatal pénzügyi nyomozóinak munkáját irányító helyettes államtitkár. Sors László közölte: a hatósági fellépés miatt egyre költségesebb forgalmi adót csalni, az elkövetőknek sokszor majdnem annyit kell erre fordítaniuk, mintha legális céget üzemeltetnének.