Back to top

A kisüzemi sörfőzdéket és borászatokat is érinti az új jövedéki törvény

Július elsején lép hatályba az új jövedéki törvény, melyben többek között új tevékenységként jelenik meg a kisüzemi bortermelő. Újdonság az is, hogy a jövedéki ügyek nagyrészt csak elektronikusan intézhetők.

Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig - emelte ki közleményében az adóhatóság.

Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. A kisüzemi bortermelő bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentés után szállíthat adófelfüggesztéssel szőlőbort és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak.

A jövedéki ügyek néhány kivételével csak elektronikusan intézhetők. Azonban a magánfőzők bejelentési kötelezettségét, valamint a párlat adójegy igénylését, a külföldi személyek jövedéki ügyét, a hivatalból magánszeméllyel szemben indított és lefolytatott jövedéki ügyet, illetve a kizárólag bérfőzést végző adóraktár nyilvántartás-vezetését, adatszolgáltatását lehet papíralapon intézni.

A NAV szerint lényeges változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivételt jelent az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

A jövedéki törvényben meghatározott esetekben változatlanul jövedéki biztosítékot kell nyújtani. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett azonban megjelenik a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma. Ez kedvezmények alkalmazását is lehetővé teszi, így bizonyos feltételek teljesülése esetén az eredeti jövedéki biztosíték összege alacsonyabb lehet.

További jelentős változás, hogy július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak - közölte a NAV.

Az ügyintézésekhez szükséges elektronikus nyomtatványok, illetve az új jogszabállyal kapcsolatos információs füzetek és egyéb tájékoztatók elérhetők a www.nav.gov.hu oldalon.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fazekas: felértékelődnek a magyar borok

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Egy egész borvidék vált a tűz martalékává

A Kalifornia területén tomboló tűzvész hatalmas károkat okozott a Napa völgyben és környékén található világhírű borospincékben. Több mint 46 ezer hektáron égtek porig a szőlőbirtokok, a tűznek már 15 halálos áldozata van és ezreket kellett evakuálni a területről.

Tovább növeli értékesítését a legnagyobb palackos bor forgalmazó

A Varga Pincészet várhatóan 16 millió palack bort értékesít az idén Magyarországon , mintegy másfél millióval többet, mint tavaly – tájékoztatta az MTI-t a pincészet egyik tulajdonosa. Varga Péter szerint az idén 21 millió kilogramm szőlőt dolgoznak fel, 30 százalékkal meghaladva a tavalyi mennyiséget. Közel 2 millió kilogramm saját termésük, mintegy 19 milliót pedig vásárolnak.

Októberben újra Csopaki Kódex sétáló kóstolót tartanak

Az idén ősszel október 21-én újra megrendezik a Csopaki Kódex sétáló kóstolót a környékbeli pincészetekkel, izgalmas borokkal, és ehhez illeszkedő menüvel a paloznaki Sáfránkert Vendéglőben. A Csopaki Kódexben az egyik legszigorúbb minőségi előírásokat fektették le annak érdekében, hogy jellegzetes, természetes Csopaki Olaszrizlingek szülessenek.

Rekordszámú pincészet a várja a résztvevőket a Villányi Vörösborfesztiválon

Rekordszámú, több mint 30 pincészet és mintegy 50 kulturális, könnyűzenei program várja résztvevőket a Villányi Vörösborfesztiválon, amelyet október 6. és 8. között 30. alkalommal rendeznek meg a borvidéki városban - közölték a szervezők.

Vendéglátásból jeles

A saját termelésből származó élelmiszerekre épített vendéglátásban hisz Hancsik József, dobronaki gazdálkodó. Mintegy negyven hektár szántóföldön gazdálkodik, ezt egészíti ki tizennyolcezer tőke szőlő, s a falusi vendéglátás. Melegkonyhával, muraközi ízekkel várják vendégeiket, amelyekből az OMÉK látogatói is ízelítőt kaphattak.

Helyi összefogás nélkül nem megy a borászoknak sem

A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen. Szerinte minden borvidék termelőinek a saját adottságaiknak, borválasztékjuknak megfelelően kellene kialakítaniuk a stratégiájukat, marketing koncepciójukat.

Különlegesség ínyenceknek

Dús fantáziára vall borfűszerkeverékeket összeállítani, mint tette azt a Fűszerparadicsom Kft.

Vasbor a bácskai Tisza-partról

Délvidéken, a bácskai Tisza-part mellett fekvő Ada község határában, folyó egykori árterében termeszt feketeszedret és készít termékeket a Török család, közel harminc éve. Török Árpád és felesége, Törökné Dancsó Katalin a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének keretében mutatkozott be az OMÉK-on.

Ősi búzából sört

A rég elfeledett, ám manapság újra a reflektorfénybe kerülő alakorbúzából főz biosört egy kisvállalkozás, amely az OMÉK alkalmával kóstolással is várja az érdeklődőket.