Back to top

A kisüzemi sörfőzdéket és borászatokat is érinti az új jövedéki törvény

Július elsején lép hatályba az új jövedéki törvény, melyben többek között új tevékenységként jelenik meg a kisüzemi bortermelő. Újdonság az is, hogy a jövedéki ügyek nagyrészt csak elektronikusan intézhetők.

Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig - emelte ki közleményében az adóhatóság.

Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. A kisüzemi bortermelő bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentés után szállíthat adófelfüggesztéssel szőlőbort és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak.

A jövedéki ügyek néhány kivételével csak elektronikusan intézhetők. Azonban a magánfőzők bejelentési kötelezettségét, valamint a párlat adójegy igénylését, a külföldi személyek jövedéki ügyét, a hivatalból magánszeméllyel szemben indított és lefolytatott jövedéki ügyet, illetve a kizárólag bérfőzést végző adóraktár nyilvántartás-vezetését, adatszolgáltatását lehet papíralapon intézni.

A NAV szerint lényeges változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivételt jelent az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

A jövedéki törvényben meghatározott esetekben változatlanul jövedéki biztosítékot kell nyújtani. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett azonban megjelenik a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma. Ez kedvezmények alkalmazását is lehetővé teszi, így bizonyos feltételek teljesülése esetén az eredeti jövedéki biztosíték összege alacsonyabb lehet.

További jelentős változás, hogy július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóságnak - közölte a NAV.

Az ügyintézésekhez szükséges elektronikus nyomtatványok, illetve az új jogszabállyal kapcsolatos információs füzetek és egyéb tájékoztatók elérhetők a www.nav.gov.hu oldalon.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támogatott kézműves biosörgyártás

Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert csaknem 402 millió forint európai uniós támogatást a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. konzorciumi partnereivel közösen - közölte a Körös-Maros Biofarm Kft.

Készül a hazai bor értékpiramis

Egységes magyar arculata lesz októbertől a hazai boroknak. A tagolás célja az, hogy kialakuljanak az identitásokkal rendelkező borok a dűlők, a települések, a borrégiók szintjén, ami lehetővé teszi a sokszínű nemes nedű rendszerezett kommunikációját állami szinten. És a gasztronómai kínálat is megmutatkozik az új turizmusmárkában. A jövőben támogathatják a családbarát borfesztiválokat.

A magyar bor útja

Az idei évben a Magyar Borok Útja Rallye mezőnye bejárja az Etyeki, a Móri, a Pannonhalmi és a Soproni Borvidékeket s a Fertő-tó osztrák oldalára is látogatást tesz. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert az esemény kapcsán kérdeztük az ágazat helyzetéről, a magyar bor versenyképességéről, boros élményeiről.

Hatalmas bevételtől eshet el Martfű, ha leáll a sörgyártás

Az idei évben kifuttatják, jövő év januárjától teljesen megszün­tetik a sörgyártást a ­Heineken Hungária Zrt. Martfűi Sörgyárában. A döntésről José Matthijsse, a cég vezérigazgatója személyesen tájékoztatta az önkormányzatot július 6-án, miután a hírt a dolgozóknak is bejelentették. Hogy a döntés megmásíthatatlan-e, illetve mi lesz a gyár dolgozóival és a várossal, ennek járt utána a Szoljon.hu.

A Balatonnál már szüretelik a Csabagyöngyét

Megkezdődött szerdán Ordacsehiben a csabagyöngye szüretelése. Ebből a szőlőből készül Magyarország és Európa első újbora, amelyet idén is egy badacsonyörsi pincészetben fognak palackozni – hangzott el az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. csabagyöngye-ültetvényénél tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A hőmérő higanyszálával együtt emelkedik a sörfogyasztás is

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, emelkedik az idén a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói csúcsát - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) az MTI kérdésére.

Idén is több száz borkiválóságot díjaztak

Borkiválóságokat ismert el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter oklevéllel szerdán Budapesten a Vajdahunyad várában.

Több borra és kiváló évjáratra számítanak idén a borászok

Minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év átlagát meghaladó szőlőtermésre és borkészítésre számítanak idén a magyar borászok, köszönhetően az eddigi kedvező időjárási viszonyoknak - tájékoztatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az MTI-t.

Új utakon a XXII. Magyar Borok Útja Rallye

A hagyományokhoz híven, a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 25-én indul útjára a Rallye népes mezőnye, hogy a tervek szerint az Etyeki, Móri, Pannonhalmi és a Soproni Borvidékre is elautózzon, mi több, a Fertő-tó osztrák oldalára is látogatást tegyen.

Történelmi mélyponton a bortermés Franciaországban

A francia mezőgazdasági minisztérium hivatalos adatai szerint a 2017-es évben a tavaszi jég- és fagykár miatt történelmi mélypontra esik vissza a bortermés. A 2016. évi 45,5 millió hektoliterhez képest az idén nagyjából 17 százalékkal kevesebb, 37-38,2 millió hektoliter borra számítanak országszerte.