0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Leányrablás a huculösvényen

Kereken egy évtizeddel ezelőtt a Németh család birtokán, Szigetcsépen rendezték meg az első Huculösvény Baráti Találkozót. Idén ünnepélyes keretek között került sor a rangos lovas eseményre. A szervezők kemény munkáját és a huculkedvelők kitartását egyaránt dicséri, hogy a szigetcsépi rendezvénynek immár ilyen hosszú múltja van.

A huculösvény, amellett, hogy egy látványos lovas verseny, a hucul fajta tenyészkipróbálásának fő színtere is egyben. A tereppálya a military cross szakaszát és a lovas ügyességi versenyek akadályait ötvözi. Ugrások, bank-ek, vizes akadályok mellett kapunyitás, szlalom, szalagos kapu, libikóka, függőhíd, és még számtalan ügyességi akadálytípus található meg a pályán. Ezek segítségével ideálisan felmérhető a lovak funkcionális használati értéke; lépésbiztonsága, ügyessége, kiegyensúlyozottsága, szervezeti szilárdsága, kitartása és bátorsága egyaránt. A hucul hegyi munkalóként ilyen változatos körülmények között tudja legjobban megmutatni értékmérő tulajdonságait.

 

 

Az idei huculösvény pálya nagyjából 2,5 km-es hosszán összesen 23 akadállyal találkoztak a ló-lovas párosok. Rögtön az első feladat „megszórta” a mezőnyt; a leányrablás során egy életnagyságú polifoam bábut kellett lehetőleg vágtából felkapni és vinni egy darabon, majd letenni. Ez nem minden ló számára volt magától értetődő, ahogyan a műanyag palackokon való átgázolás vagy éppen a szügyig érő vízen átkelés sem, amit közvetlenül a túlparton egy pokrócfüggönyön való átbújás követett.

Az idei Huculösvény Baráti Találkozón először történt, hogy a programok sora lovasíjász versennyel is kiegészült. Érdekesség, hogy az ötlet gazdái a hazai hagyományok ellenére nem a magyar résztvevők, hanem az osztrák vendégek voltak. Ötletük minden esetre nyitott fülekre talált, hiszen Szigetcsépen is foglalkoznak huculos lovasíjászattal, így aztán nem volt ismeretlen a műfaj a rendezők számára.

A huculösvény versenyek sora folytatódik, júliusban Gyűrűs, augusztusban Jósvafő ad otthont a további fordulóknak.

e. d. cikke alapján összeállította Tóth Zsigmond. A teljes cikk a Kistermelők Lapja júliusi számában lesz olvasható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu