Back to top

A Sága Foods Zrt. 600 millió forintot fordít fejlesztésekre

A sárvári székhelyű Sága Foods Zrt. hatszázmillió forintot fordít az idén fejlesztésre, amelyből elsősorban a csomagolást és a sonkatermékek előállítását korszerűsíti - közölte a feldolgozott baromfitermékeket előállító élelmiszeripari cég vezérigazgatója.

Keleti Zsolt tájékoztatása szerint a 2017-re tervezett beruházás is a 2015-ben indított hároméves, egymilliárd forintot meghaladó fejlesztési programjuk része, amelynek célja, hogy elérjék a Nyugat-Európában elvárt minőséget, és tovább növeljék magas feldolgozottságú termékeik exportképességét.

Idei terveik között szerepel például a snackféleségek csomagolásának automatizálása, illetve a sonka-előállítás technológiájának teljes megújítása - részletezte a vezérigazgató.

A Sága elsősorban a Füstli márkanévvel ellátott virslijéről, párizsijáról és a sonkatermékeiről ismert Magyarországon. Keleti Zsolt elmondása szerint a Füstli márkanevet a jövőben a Sága termékeinek szélesebb körére kívánják kiterjeszteni.

A vásárlók egyre jobban keresik az úgynevezett kényelmi termékeket, amelyek a csomagolás felbontása után azonnal fogyaszthatók. Ezek piacán tovább erősít a Sága, ezért fejlesztik folyamatosan, automatizálják termékeik csomagolását - jelezte. Hozzátette: a Sága egyik újdonsága, hogy a fagyasztott, panírozott termékekhez mellékelnek egy teflonszerű kis tasakot, amibe helyezve akár egy szendvicssütőben vagy kenyérpirítóban is el lehet a készíteni a terméket.

Ismertette, 2016 szeptemberében tulajdonosukat az angol Bernard Matthews cégcsoportot megvásárolta a Boparan Holding, amelynek a tulajdonában van egyebek között Anglia legnagyobb csirkés cége, ehhez társult a Bernard Matthews pulykás portfóliója.

Elmondta: a tulajdonosváltástól újabb fejlesztéseket remél a sárvári cég. Noha jelentős kapacitásnövelésben a vezérigazgató szerint nem gondolkodnak, a rendelkezésre álló kapacitást szeretnék jobban kihasználni, illetve korábban kedvelt termékeket szeretnének visszahozni, például a Sága baromfi májast.

Keleti Zsolt tájékoztatása szerint az elmúlt három évben a 248 embert foglalkoztató Sága árbevétele 8-9 milliárd forint között mozgott, azt 2020-ig 10 milliárd forint fölé szeretnék emelni. Amennyiben az új tulajdonos nagyobb ívű fejlesztés mellett dönt, illetve új piacokon is sikerül megjelenni, a jelenlegi árbevétel hosszabb távon akár meg is duplázódhat - tette hozzá.

Közölte: cégük adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredménye (EBITDA) 2016-ban az egy évvel korábbi 414 millió forintról 503 millió forintra növekedett.

Éves értékesítésük idén már meghaladja a 10 ezer tonnát, nyershús felvásárlásuk - amit vágóhidakról szereznek be - összesen mintegy 7 ezer tonna. A nyershús nagy részét a hazai cégek közül a kecskeméti székhelyű Gallfood Zrt-től szerzik be. Európából pedig elsősorban az anyacégtől, a Bernard Matthewstól, valamint Hollandiából hoznak be alapanyagot.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább drágulnak a húskészítmények

Lassan és fokozatosan drágulhatnak a sertéshúskészítmények, mert az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a feldolgozók költsége – mondta az Inforádiónak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke.

Jól fizet a halal élelmiszer

A modern élelmiszerfeldolgozás viszonyaira is alkalmazhatók a muszlim vallásos előírások, a halal szabályainak betartása pedig új, fizetőképes piacokat nyithat meg a gyártók előtt – hangzott el a NAK húsiparról szóló rendezvényén kedden.

Új logisztikai központot adott át a Penny Market Veszprémben

A Penny Market Veszprémben nyitotta meg harmadik logisztikai központját, amely a nyugat-magyarországi üzleteket szolgálja ki, jelentősen növelve az eddigi kapacitást. A 9 milliárd forintból létrejött 15 ezer raklap kapacitású komplexum 150 munkahelyet hoz létre.

Támogatott kapacitásbővítés a Kalocsai Fűszerpaprikánál

Az ipar húzóágazatai között ott van a magyar élelmiszeripar is, így itt különösen fontos a teljesítmény emelkedése - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kapacitásbővítő fejlesztését bemutató tájékoztatón. A cég 133 millió forintot kap az NGM nagyvállalati beruházási programban.

Minden eddiginél több élelmiszeradomány

Az Élelmezési Világnapon élelmiszerekkel teli teherautó-konvoj haladt át Budapesten. Élelmiszeripari, kiskereskedelmi cégek jóvoltából 19 teherautó 30 tonna élelmiszeradományt szállított rászoruló családoknak. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezése az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellentmondására hívta fel a figyelmet.

Módosítják az élelmiszeripari pályázatot, átmenetileg felfüggesztették a kérelembeadást

Az irányító hatóság az „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” című pályázatra a kérelmek beadását a feltételek módosítása miatt ideiglenesen felfüggeszti.

Precíziós gazdálkodás: most vagy soha

Most a legalkalmasabb az idő arra, hogy a gazdálkodók belevágjanak a precíziós mezőgazdaságba, hisszen a kedvező kamatkörnyezet mellett egyre nagyobb fenyegetést jelent a támogatási rendszer átalakulása.

Uniós találkozót tartanak ma a kettős termékminőségről Pozsonyban

Egyforma termékminőséget mindenkinek a címe annak a pozsonyi találkozónak, amit szlovák kezdeményezésre a kettős termékminőség gyakorlatának a megszűntetéséért tartanak ma a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

Felpörög a kínai agrárkereskedelem

Sikerrel integrálta a Cofco a korábban csak részben tulajdonolt, majd teljes egészében megvásárolt Noble Agri agrárlogisztikai vállalatot. Az átszervezés után most a növekedés jöhet – mondta a Reutersnek a cég vezetője.

Élelmiszerkereskedelmet oktatnak a SPAR teremben a SZIE Budai Campusán

Tizenhároméves kapcsolat megkoronázásának nevezték a SPAR terem átadását a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. Az egyetem és a kereskedelmi lánc a duális képzésben is együttműködik, sőt új szakirány elindításában játszott szerepet az, hogy a hazai láncok olyan szakembereket szeretnének alkalmazni, akiket az élelmiszermérnöki ismereteken kívül kereskedelmi szaktudással is felvérteztek.