Back to top

A Sága Foods Zrt. 600 millió forintot fordít fejlesztésekre

A sárvári székhelyű Sága Foods Zrt. hatszázmillió forintot fordít az idén fejlesztésre, amelyből elsősorban a csomagolást és a sonkatermékek előállítását korszerűsíti - közölte a feldolgozott baromfitermékeket előállító élelmiszeripari cég vezérigazgatója.

Keleti Zsolt tájékoztatása szerint a 2017-re tervezett beruházás is a 2015-ben indított hároméves, egymilliárd forintot meghaladó fejlesztési programjuk része, amelynek célja, hogy elérjék a Nyugat-Európában elvárt minőséget, és tovább növeljék magas feldolgozottságú termékeik exportképességét.

Idei terveik között szerepel például a snackféleségek csomagolásának automatizálása, illetve a sonka-előállítás technológiájának teljes megújítása - részletezte a vezérigazgató.

A Sága elsősorban a Füstli márkanévvel ellátott virslijéről, párizsijáról és a sonkatermékeiről ismert Magyarországon. Keleti Zsolt elmondása szerint a Füstli márkanevet a jövőben a Sága termékeinek szélesebb körére kívánják kiterjeszteni.

A vásárlók egyre jobban keresik az úgynevezett kényelmi termékeket, amelyek a csomagolás felbontása után azonnal fogyaszthatók. Ezek piacán tovább erősít a Sága, ezért fejlesztik folyamatosan, automatizálják termékeik csomagolását - jelezte. Hozzátette: a Sága egyik újdonsága, hogy a fagyasztott, panírozott termékekhez mellékelnek egy teflonszerű kis tasakot, amibe helyezve akár egy szendvicssütőben vagy kenyérpirítóban is el lehet a készíteni a terméket.

Ismertette, 2016 szeptemberében tulajdonosukat az angol Bernard Matthews cégcsoportot megvásárolta a Boparan Holding, amelynek a tulajdonában van egyebek között Anglia legnagyobb csirkés cége, ehhez társult a Bernard Matthews pulykás portfóliója.

Elmondta: a tulajdonosváltástól újabb fejlesztéseket remél a sárvári cég. Noha jelentős kapacitásnövelésben a vezérigazgató szerint nem gondolkodnak, a rendelkezésre álló kapacitást szeretnék jobban kihasználni, illetve korábban kedvelt termékeket szeretnének visszahozni, például a Sága baromfi májast.

Keleti Zsolt tájékoztatása szerint az elmúlt három évben a 248 embert foglalkoztató Sága árbevétele 8-9 milliárd forint között mozgott, azt 2020-ig 10 milliárd forint fölé szeretnék emelni. Amennyiben az új tulajdonos nagyobb ívű fejlesztés mellett dönt, illetve új piacokon is sikerül megjelenni, a jelenlegi árbevétel hosszabb távon akár meg is duplázódhat - tette hozzá.

Közölte: cégük adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredménye (EBITDA) 2016-ban az egy évvel korábbi 414 millió forintról 503 millió forintra növekedett.

Éves értékesítésük idén már meghaladja a 10 ezer tonnát, nyershús felvásárlásuk - amit vágóhidakról szereznek be - összesen mintegy 7 ezer tonna. A nyershús nagy részét a hazai cégek közül a kecskeméti székhelyű Gallfood Zrt-től szerzik be. Európából pedig elsősorban az anyacégtől, a Bernard Matthewstól, valamint Hollandiából hoznak be alapanyagot.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Budapesten lesz a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

200 hentest csábítottak haza a közösségi oldal segítségével

Két hét alatt közel 200 hentest tudtak hazacsábítani külföldről a Facebook-on keresztül, akik most a mohácsi vágóhídon dolgoznak – számolt be szerdán a HRportal. A Bonafarm Csoport a teljes HR folyamatot szeretné digitalizálni, hogy a munkavállalói életciklus teljes hosszában önkiszolgáló rendszereken keresztül férhessenek hozzá a kollégák a szolgáltatásokhoz.

Nem tett jót az enyhe tél a tűzifa kereskedelemnek

Piaci körképünkben erdőgazdaságokat és tüzépeket kérdeztünk meg arról, hogy az időjárási viszonyok miatt hogyan alakult a termelés, a kereslet és az árak. Az erdészetek országszerte küzdenek az enyhe idő miatti kisebb-nagyobb kitermelési lemaradásokkal, de igyekeznek tartani a vállalásokat. A tavalyi kétszeri áremelkedés óta stagnál a tüzifa ára, igaz, az enyhe tél visszavetette a keresletet is.

Alulteljesített az élelmiszeripar

Az élelmiszerek exportja 2,7 százalékkal csökkent, a belföldi értékesítés az októberi 3,3 százalékos emelkedés után 1,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, ipari termelési adatokat közlő jelentéséből. 

Fejlesztik az ökoturisztikai szolgáltatásokat a Bükkben

Január elején elindult a Bükki Nemzeti Park (BNP) komplex turisztikai minőségfejlesztési programja - közölte a park igazgatósága az MTI-vel szerdán.

Idén 150 éves jubileumot ünnepel és további növekedést tervez a gyulai húsipar

Növelte árbevételét és termékértékesítési volumenét az előzetes adatok szerint tavaly a Gyulahús Kft. - tájékoztatta az önkormányzati tulajdonú vállalat ügyvezető igazgatója az MTI-t. A 2017-es nettó árbevétel meghaladja az 5,7 milliárd forintot. Ez nyolc százalékos növekedést jelent. Az idei évre a cég további négyszázalékos bővülést céloz meg.

Legendák övezik a tüskevári képesfát

A tüskevári erdő szélén található Képesfa zarándok­helyet a Bakonyerdő Zrt. a település önkormányzatával közösen újította fel. Bár az egykor ott magasodó tölgymatuzsálem már nem él, a helyén nőtt fa a rajta elhelyezett szentképpel ma is megnyugvást és vigaszt nyújt a zarándoklóknak.

Durván növelte az egyéni gazdák hitelállományát a földvásárlás

Az elmúlt egy évben a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő egyéni gazdaságok hitelállománya a duplájára emelkedett – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből. Míg 2016. első háromnegyed évében 161,7 milliárd forintot tettek ki az egyéni termelők és feldolgozók hitelei, addig 2017. szeptember végén ez az összeg meghaladta a 336 milliárd forintot.

Hoz-e árcsökkenést az áfaváltozás?

Akár újévi találós kérdés lehetne, hogy mennyi a hal, a sertésbelsőségek és vágási melléktermékek, valamint az internet közös nevezője. A helyes megoldás az öt, ugyanis január elsejétől azonos áfakulcs alá tartoznak. A feldolgozók alapvetően örülnek, bár a kiskereskedelmi hatásokkal kapcsolatban szkeptikusak, ahogy az egyszeri fogyasztó is - derül ki a haon.hu összefoglalójából.

A hagyományosból a minőségi a sláger szilveszterkor

Az áruházlánc éves pezsgő, illetve bor forgalmának 20 százalékát  novemberben és decemberben realizálja, de az év vége adja az Auchannál az éves virsliforgalom ötödét is. A hiedelmek szerint gazdagságot hozó lencse sem hiányozhat a magyarok szilveszteri asztaláról, amit jól mutat, hogy az Auchan áruházakban az éves lencseforgalom felét a szilveszter előtti időszakban értékesítik - közölte a cég.