Back to top

A Sága Foods Zrt. 600 millió forintot fordít fejlesztésekre

A sárvári székhelyű Sága Foods Zrt. hatszázmillió forintot fordít az idén fejlesztésre, amelyből elsősorban a csomagolást és a sonkatermékek előállítását korszerűsíti - közölte a feldolgozott baromfitermékeket előállító élelmiszeripari cég vezérigazgatója.

Keleti Zsolt tájékoztatása szerint a 2017-re tervezett beruházás is a 2015-ben indított hároméves, egymilliárd forintot meghaladó fejlesztési programjuk része, amelynek célja, hogy elérjék a Nyugat-Európában elvárt minőséget, és tovább növeljék magas feldolgozottságú termékeik exportképességét.

Idei terveik között szerepel például a snackféleségek csomagolásának automatizálása, illetve a sonka-előállítás technológiájának teljes megújítása - részletezte a vezérigazgató.

A Sága elsősorban a Füstli márkanévvel ellátott virslijéről, párizsijáról és a sonkatermékeiről ismert Magyarországon. Keleti Zsolt elmondása szerint a Füstli márkanevet a jövőben a Sága termékeinek szélesebb körére kívánják kiterjeszteni.

A vásárlók egyre jobban keresik az úgynevezett kényelmi termékeket, amelyek a csomagolás felbontása után azonnal fogyaszthatók. Ezek piacán tovább erősít a Sága, ezért fejlesztik folyamatosan, automatizálják termékeik csomagolását - jelezte. Hozzátette: a Sága egyik újdonsága, hogy a fagyasztott, panírozott termékekhez mellékelnek egy teflonszerű kis tasakot, amibe helyezve akár egy szendvicssütőben vagy kenyérpirítóban is el lehet a készíteni a terméket.

Ismertette, 2016 szeptemberében tulajdonosukat az angol Bernard Matthews cégcsoportot megvásárolta a Boparan Holding, amelynek a tulajdonában van egyebek között Anglia legnagyobb csirkés cége, ehhez társult a Bernard Matthews pulykás portfóliója.

Elmondta: a tulajdonosváltástól újabb fejlesztéseket remél a sárvári cég. Noha jelentős kapacitásnövelésben a vezérigazgató szerint nem gondolkodnak, a rendelkezésre álló kapacitást szeretnék jobban kihasználni, illetve korábban kedvelt termékeket szeretnének visszahozni, például a Sága baromfi májast.

Keleti Zsolt tájékoztatása szerint az elmúlt három évben a 248 embert foglalkoztató Sága árbevétele 8-9 milliárd forint között mozgott, azt 2020-ig 10 milliárd forint fölé szeretnék emelni. Amennyiben az új tulajdonos nagyobb ívű fejlesztés mellett dönt, illetve új piacokon is sikerül megjelenni, a jelenlegi árbevétel hosszabb távon akár meg is duplázódhat - tette hozzá.

Közölte: cégük adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredménye (EBITDA) 2016-ban az egy évvel korábbi 414 millió forintról 503 millió forintra növekedett.

Éves értékesítésük idén már meghaladja a 10 ezer tonnát, nyershús felvásárlásuk - amit vágóhidakról szereznek be - összesen mintegy 7 ezer tonna. A nyershús nagy részét a hazai cégek közül a kecskeméti székhelyű Gallfood Zrt-től szerzik be. Európából pedig elsősorban az anyacégtől, a Bernard Matthewstól, valamint Hollandiából hoznak be alapanyagot.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kapu mindig nyitva áll

A 2018-as „Az Év Tanyája” felhíváshoz vezető utat az előző évi győztesek taposták ki, akik nemcsak a tanyasi életet választók számára szolgálhatnak jó példával – az állatokhoz, a természethez és a hagyományokhoz fűződő viszonyuk mindenki számára tanulságos lehet. A nyertesek közül elsőként a berettyóújfalui Szász Tanyát mutatjuk be, mely az „Az Év Hagyományőrző Tanyája” díj büszke birtokosa.

Szűken, de lesz elég befőttesüveg

Megoldódott-e az üvegmizéria, sikerült-e beszerezni a magyar konzervgyáraknak az idei feldolgozási idényre szükséges befőttesüvegeket? A rövid válasz – igen. Óvatosan fogalmaz Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. A hazai konzervgyárak minimális idei terveihez szükséges üvegeket beszerezték, illetve még folyamatban vannak a szállítások.

Öntözési beruházások: 1,1 millió tonnával több termés

Magyarország hasznosított mezőgazdasági területe 5,35 millió hektár, mégis a szabadföldi öntözésre berendezett terület csupán 191 ezer hektár, amelyből átlagosan 68 ezer hektárt öntöznek a termelők. Pedig az öntözhető területek növelése remek lehetőségeket rejt, sőt, a klímaváltozás tükrében szükségszerű folyamat. Megjelent az AKI új könyve.

Nyolc millió nélkülözőn segítenek az élelmiszerbankok

Az Európai Élelmiszerbankok működésükkel konkrét megoldást nyújtanak az élelmiszerfeleslegek hasznosítására és az élelmiszerellátás biztosítására. Tavaly közel 300 ezer tonna élelmiszert osztottak szét. Csütörtöktől Budapesten tartják közgyűlésüket.

Átöltöztek a Sága termékei

Valamennyi termékét átöltöztette a magyar piac elsőszámú szárnyas márkája, a Sága, amely új logót kapott. A sárvári cég új szárnyas termékekkel jelenik meg a piacon, és hárommilliárdos beruházási programjával a virsli után a baromfisonka-gyártásban is az élre tör.

Baldauf László kiszáll a CBA-ból

Baldauf László, a CBA egyik alapítója összesen 300 millió forintért adja el üzletrészét, amelyet hat CBA-tulajdonos vásárol meg 50-50 millió forintért. A tranzakciót még jóvá kell hagynia a taggyűlésnek is. Baldauf tavalyi nyugdíjba vonulása óta fokozatosan vált meg CBA-érdekeltségeitől, boltjait a Lidlnek és a Sparnak adta át.

A TOP 3 digitális trend a mezőgazdaságban

Az elmúlt néhány év a mezőgazdaság digitalizációjáról szólt. A következő két évtizedben az ágazat modernizációja megállíthatatlanul folytatódik. A jelenleg legnépszerűbb technológiai trendek között szemezgettünk.

ASP: Horvátország a magyar élősertés import szüneteltetését kéri

Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter Zágrábban. Szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, így nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll. 

Még kevesebb cukrot és sót fog használni a Nestlé

Még kevesebb sót, cukrot és telített zsírokat fog használni a Nestlé termékei előállításához. Mark Schneider, a vállalat vezérigazgatója elmondta, céljuk, hogy javuljon a csomagolt élelmiszerek megítélése az egészségtudatos vásárlók körében.

Gép emelgeti a paradicsomosrekeszeket

Számítógép-vezérelt áruelőkészítő, csomagoló gépsort üzemeltek be az orosházi Majsai kertészetben. Miután a szedők behelyezték a frissen szedett fürtöket a rekeszekbe, azokat már nem kell többé emelgetniük, és palettázáshoz sincs szükség kézimunkaerőre.