0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

EFSA: biztonságos az élelmiszerek nitrit és nitrát szintje

Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb értékelésében.

Az összefoglaló megállapítja, hogy a fogyasztók nitrit- és nitrátkitettsége minden társadalmi csoportban a biztonságos szinten belül marad, kivéve azokat a gyermekeket, akik étrendje magas arányban tartalmazza ezeket a hozzáadott anyagokat – ők enyhén a határérték feletti bevitellel számolhatnak. Mindazonáltal, ha az adalékanyagok mellett a természetes nitrit- és nitrátforrásokat is figyelembe vesszük, minden fogyasztói csoport ki lehet téve a megengedhető napi bevitel (ADI) túllépésének.

A nitritek és nitrátok nátrium- és káliumsói (E249, E250, E251 és E252) hatóságilag engedélyezett tartósítószerek az EU-ban. Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként használják őket, hogy megakadályozzák a mikrobiális növekedést, ezzel együtt az ideg- és légzőrendszeri bénulást okozó botulizmust, valamint karakteresebb ízt és élénkebb színeket adjanak a húsoknak. A nitrát a természetben magas koncentrációban van jelen bizonyos zöldségekben. Az élelmiszerláncot környezeti szennyezőként érheti még el, főként vízi úton.

Maged Younes professzor, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokra és élelmiszerhez adott tápanyagforrásaira szakosodott tudományos paneljének (Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja egyike azoknak a kutatóknak, akik az egészségügyi határszintek meghatározását végezték. „Az EFSA újraértékelő programja keretében – amelynek vizsgálatait minden, az unióban 2009 előtt hatóságilag engedélyezett adalékanyagra elvégezzük – újból felbecsültük az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok egészségügyi kockázatát. A jelenleg elérhető információk alapján nincs szükség változtatni a korábban meghatározott biztonságos beviteli szinteken” – összegzett Younes.

A jelenleg érvényben levő megengedhető napi beviteli érték a nitrátokra napi 3,7 milligramm testtömeg-kilogrammonként, egy 70 kg-os személy esetén tehát 259 mg. A nitritekre vonatkozó, még biztonságosnak ítélt napi bevitelt 0,07 mg/testtömeg-kilogrammban határozták meg.

Az élelmiszer-adalékanyagként használt nitritek esetében a szakértők minden társadalmi csoport expozícióját biztonságosnak ítélték, kivéve a gyermekekét, akik kevéssel a megengedhető napi határérték feletti bevitellel számolhatnak.

„Megnyugtató, hogy az EFSA szakemberei szerint biztonságosak az élelmiszerekhez adott nitrit és nitrát szintek. Az EFSA által végzett újraértékelés a biztosíték, hogy az élelmiszerekben jogszerűen felhasznált adalékanyagok ne jelentsenek ártalmat a fogyasztóknak. Megerősítették, hogy a korábban engedélyezett szintek ma is megfelelőek” – kommentálta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság eredményeit Zentai Andrea, a NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóságának élelmiszer-koordinátora.

Az EFSA szakértői fontosnak tartották megbecsülni a nitritből kialakuló és bizonyos előfordulási formájukban rákkeltő nitrózaminok jelenlétét is. A kutatók megállapították, hogy a javasolt szintet nem túllépő nitritbevitel nem jelent számottevő egészségügyi veszélyt a nitrózamin-kitettséget tekintve sem.

A nem adalékanyagokkal bevitt, hanem környezeti szennyezésekből származó, valamint a húskészítményekben természetes formában jelen lévő nitrit is nitrózaminokká alakulhat. Az EFSA vizsgálata megállapította, hogy ezek a nitrózamin-szintek növelhetik a fogyasztói egészségügyi kockázatokat, azonban további kutatások szükségesek a pontos következtetések levonására és az ismeretlen területek feltárására.

A következő lépések

A vizsgálat mérlegét Maged Younes vonta meg. „Az elérhető bizonyítékok alapján megállapítottuk, hogy a nitritek és nitrátok élelmiszer-adalékanyagként való használata biztonságos az európai fogyasztók számára, amennyiben nem lépi túl a hatóságilag engedélyezett szintet. Mindazonáltal, akad néhány terület, amely további kutatásokat igényel.

Ami a közeljövőt illeti, a legérdekesebb téma az emberi nyálban lejátszódó nitrát- és nitrit-átalakulás tanulmányozása lehet, különös tekintettel az így létrejövő methemoglobinra (Fe3+-iont tartalmazó oxidált hemoglobin-molekula, amely az oxigénmolekulát megkötni képtelenné teszi a hemoglobint). További figyelmet érdemelnek a hozzáadott nitrittel készített élelmiszerekben kialakuló nitrózaminok, valamint a humán epidemiológiai következtetések.”

„Hogy teljes képet kapjunk a jövőbeli kockázatértékelő munkához, több adatra lenne szükségünk a nem adalékanyag (a környezeti szennyezőkből származó és az élelmiszerekben természetes formában jelen lévő) nitritek és nitrátok beviteléről” – tette hozzá Younes.

Az EFSA tudományos tanácsát eljuttatja a biztonságos nitrit- és nitráthasználat szabályozásában illetékes szerv, az Európai Bizottság, valamint a tagállamok irányába.

Hivatalunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság hazai Focal Pointján, Sali Juditon (NÉBIH, Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság) keresztül értesül az európai hatósági álláspontról.

Forrás: Nébih