0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Együttműködéssel a hazai agrárszakképzésért

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) májusban kötött keretmegállapodása nyomán az országban elsőként Tolna megyében írták alá az agrárszakképzés megerősítését szolgáló partnerségi megállapodást. Ennek célja, hogy az agrárszakképzés megerősítésével növelje a Tolna megyében működő agrárgazdasági szervezetek versenyképességét és a megye népességmegtartó erejét.

A szekszárdi Csapó Dániel Középiskolában és Mezőgazdasági Szakképző Iskolában megrendezett eseményen Román István, az FM agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a keretmegállapodást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Győrffy Balázs, a NAK elnöke írta alá május 8-án. Az abban foglalt célok érdekében a partnerek nagy hangsúlyt fektetnek a duális képzés megerősítésére, a beiskolázások támogatására, a magas színvonalú felnőttképzésre, valamint a végzett fiatal szakemberek munkaerő-piaci elhelyezkedésének elősegítésére. Hozzátette: a keretmegállapodással mind a NAK, mind pedig az FM közös célkitűzése, hogy a fiatal generációk a jövőjük szempontjából vonzó és biztos életpályát találjanak a mezőgazdaságban.

Román István beszédében kitért arra is, hogy az elmúlt években a mezőgazdaság a magyar gazdasági növekedés hajtómotorja lett: 2010 óta az agrárexport értéke 37,5%-kal nőtt, a mezőgazdasági foglalkoztatás pedig 27,2%-kal bővült. A további gyarapodáshoz még több jól képzett szakemberre van szükség az ágazatban – tette hozzá. Külön kiemelte, hogy az elmúlt években a minisztérium több fontos lépést is tett már az utánpótlásképzés érdekében. Többek között az intézményhálózat FM fenntartásba vétele és stabilizálása, az országos képzési jegyzék korszerűsítése, valamint a hiány-szakképesítések ösztöndíjas támogatása is mind olyan lépések, melyek az agrárszakképzést vonzóvá tették a fiatalok számára.

Az együttműködési megállapodást a Tolnai megyei FM fenntartású agrárszakképző intézmények vezetői, Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei igazgatója, a Tolna megyei önkormányzat és kormányhivatal képviselői mellett aláírták a Dalmand Zrt., a paksi Lavina Kft., a Tolnatej Zrt. és a Decsi Pék Kft. vezetői is.

Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei igazgatója kiemelte: jelen együttműködés olyan felek között születik, akik már korábban is komoly partnerségi kapcsolatot ápoltak egymással, így a mostani írásos megállapodás fontos mérföldkő a Tolna megyei agrárszakképzés történetében. Hozzátette: a megyei megállapodáshoz a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői folyamatosan csatlakozhatnak, lehetővé téve, hogy további szakmai és szakmaközi szervezetek, gazdálkodók és önkormányzatok erősítsék a gyakorlatorientált iskolai rendszert és az iskolarendszeren kívüli középfokú agrárszakképzést.

Simonné Szerdai Zsuzsanna, az aláírásnak otthont adó Csapó Dániel Középiskola és Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója beszédében megerősítette: a jövő szakembereinek a magas színvonalú iskolarendszerű képzése, a tudás megújítását szolgáló továbbképzések és a felnőttképzés folyamatosan megjelenő igénye, valamint a duális képzési rendszer kibővítése szoros együttműködést kíván meg az agrárszakképző iskolák és az őket körbe vevő gazdasági-társadalmi környezet között. Az ennek szellemében kötött megállapodás nyomán Tolna megyében példaértékű növekedés valósulhat meg az agrárgazdaságban.

Forrás: FM Sajtóiroda