0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Enyhül az orosz szigor

Nem sokkal azután, hogy Oroszország közölte: saját termelői védelme érdekében fönntartja a török paradicsom behozatalai tilalmát, felröppent a hír, hogy elképzelhető: mégsem veszik ezt olyan szigorúan. Időközben hivatalosan is megerősítették, hogy bizonyos időszakokban, amikor kevés a hazai termés, zöld utat kap a török áru behozatala.

Oroszország 2016 januárjában vezette be a Törökországgal szembeni, citrusfélékre, paradicsomra, almára, szőlőre, cseresznyére és meggyre vonatkozó behozatali tilalmat, válaszul az orosz katonai repülőgép lelövésére. Május végén Mehmet Şimşek török miniszterelnök-helyettes és Arkady Dvorkovich, Putyin elnök első számú pénzügyi tanácsadója megállapodást írt alá Isztambulban arról, hogy Oroszország a paradicsom kivételével minden Törökországból származó zöldség- és gyümölcsfélére feloldja a 2016 eleje óta tartó behozatali tilalmat. A török paradicsomra vonatkozóan  – ami a két ország közötti zöldség-gyümölcskereskedelem érzékeny pontja – továbbra is érvényben marad az importtilalom.

Az embargó előtt Oroszország évi 380 ezer tonna paradicsomot importált Törökországból, ami az 540 ezer tonnás teljes török paradicsomkivitel tetemes hányada, és közel a fele a teljes orosz fogyasztásnak.

 

 

A tilalom bevezetését követő években Oroszország óriási összegeket költött a hazai üvegházi paradicsomtermesztése fejlesztésére.

Arkady Dvorkovich már Vlagyimír Putyin Recep Tayyip Erdogan török elnökkel való május eleji szocsi találkozóját követően már előrejelezte, hogy a paradicsom behozatali tilalma előre láthatóan még 3-5 évig fennmarad.
A május eleji megállapodás óta azonban a szankciók tovább lazultak,

és a paradicsom behozatala is zöld utat kapott abban az időszakban, amikor kevés a hazai áru.

A Daily Sabah török hírmagazin cikke szerint szerint néhány hónapon belül újból elindulhatnak a török paradicsomszállítmányok Oroszország felé. Három kereskedőcég már meg is kapta az exportengedélyt.

A tilalom feloldása várhatóan árcsökkenést okoz majd a fogyasztói piacon.

Az embargó bevezetése után ugyanis a paradicsom ára a korábbi háromszorosára emelkedett.

Forrás: freshfruitportal.com