0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Készülődés az országos seregszemlére

Idén a legfontosabb unión kívüli exportpiacunk lesz a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár partnerországa - mondta az agrártárca vezetője. Kosuge Junichi japán nagykövet szerint többek között japán séfek mutatják be tradícionálils magyar alapanyagokból készített ételkülönlegességeiket, továbbá az ország élelmiszereit és mezőgazdasági gépéit is megismerhetik a látogatók.

Japán az unión kívül a magyar élelmiszerexport legfőbb célországa, ezért is lett az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt beharangozó sajtótájékoztatón. 

A miniszter büszkén jelentette be a rendezvény díszvendégét és partnerországát Japánt. Elmondta, nagy öröm mindannyiunk számára, hogy ez a sikeres és fejlett társadalommal és gazdasággal rendelkező ország elfogadta meghívásunkat. Már csak azért is, mert Japán dinamikusan bővülő piaca a magyar termékeknek, és egyben Magyarországon a legnagyobb ázsiai beruházó. A japán élelmiszerek minősége és termelési kultúrája példaértékű lehet hazánk számára – tette hozzá a tárcavezető. 

Ez a kiállítás és vásár egy 100 éves hagyományra visszatekintő esemény, így fontos az újdonságok mellett a tradíciók bemutatása is – hangsúlyozta Fazekas Sándor. A kiállítás egyik célja a Kárpát medence termelőinek teret adni határon innen és túl. A mezőgazdasági, élelmiszeripari és feldolgozóipari termékek színe-java felvonul a rendevényen – tette hozzá a miniszter.

A japánok számára nagy jelentőséggel bír, hogy Európában népszerűsíthetik kultúrájukat és ételeiket – mondta el Kosuge Junichi japán nagykövet. A kiállításon többek között japán séfek mutatják be ételkülönlegességeiket, melyeket tradicionális magyar alapanyagokból készítenek, valamint az ország élelmiszereit és mezőgazdasági gépéit is megismerhetik a látogatók. Közölte azt is, hogy eddig 20 japán cég jelezte jelentkezési szándékát a magyar kiállításra és vásárra. A japán emberek nagy érdeklődést tanúsítanak a magyar termékek iránt, így fontos, hogy ne csak jó barátságban, de szoros kereskedelmi kapcsolatban is álljon a két ország – tette hozzá a nagykövet.

Az idei alkalom sok szempontból mérföldkő a OMÉK életében – mondta Daróczi László az AMC ügyvezető igazgatója. A rendezvény céljai között szerepel az egészséges, ízletes, a nemzeti tradíciókhoz hű, környezettudatos technológiával készült kiváló minőségű magyar termékek megismertetése a nagyközönséggel és a partnerország képviselőivel.

Önálló szakmai napot idén először tartanak szeptember 19.-én, ezzel is igazodva a külföldi szakmai vásárok és kiállítások menetrendjéhez. Újdonság a Civil tér, amely a „Nekünk minden vélemény fontos!” címmel indul, célja helyet adni a bemutatkozásra olyan civil szervezeteknek, oktatási intézményeknek, egyesületeknek, alapítványoknak, amelyek tevékenysége valamelyest kapcsolódik az agráriumhoz, mezőgazdasághoz, élelmiszer ágazathoz (pl. környezetvédelem, fogyasztói tudatosság, élelmiszerbiztonság, élelmiszerpazarlás, egészséges életmód, a magyar konyha története, alakulása)

Az AMC idei költségvetése mintegy 3 milliárd forint. Ebből az OMÉK-ra 1,2 milliárd forint költhető, amit a kormány további 600 millió forinttal toldott meg. Reméljük, hogy a látogatók és a kiállítók száma is több lesz a két évvel ezelőttinél, amikor 87 ezren látogattak ki a 900 kiállítót felvonultató vásárra – tette hozzá az ügyvezető igazgató az MTI érdeklődésére. 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság