0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Legyen ropogós a cseresznye!

Átadták az 1,6 milliárd forintból épült új hűtőházat, s bejelentették, a korábban Natbolé Kft. néven ismert cég mától Alba Fructus Kft.-ként folytatja tevékenységét.

„Az ország közepén, Fejér megyében áll üzembe a hűtő és a csomagolószín, ami nem csak a tulajdonosokat, hanem az ide beszállító termelőket is gazdagítja”- emelte ki avatóbeszédében Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. A szakember hozzátette, a három éves, 1,6 milliárdba került programból az állam 75 százalékkal vette ki a részét.

 

 

Az államtitkár kiemelte, a tavalyi jó eredményeket a kemény téli és tavaszi fagyok, az aszályos időjárás árnyalni fogja. Gyümölcs termőterületünk nagysága tavaly 78,5 ezer hektár volt, ahonnan 89 milliárd értékű friss gyümölcs került a fogyasztók asztalára. Idén meggyből a tavaszi fagyok és a virágzáskor tapasztalt hűvös idő miatt 60-65 ezer tonna terméssel számolnak, A kajszit kevésbé érték időjárási anomáliák, így a sok éves átlagot meghaladó, 30 ezer tonnára számítanak. A dinnye termőterülete tavalyhoz képest 10 százalékkal csökkent, de így is 200 ezer tonna termés várható.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke előadásában rámutatott, hogy hazánkban a megművelt területek 5 százalékán folyik kertészeti termelés, miközben a megtermelt termények húsz százalékát adják.

Megemlítette, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban is szükség lenne az áfa csökkentésére, mert a feketekereskedelem ebben a szegmensben a becslések szerint a 30, de akár az 50 százalékot is meghaladhatja. Elkötelezettek az áfa öt százalékra csökkentésében, ezért a közeljövőben szeretnének megállapodni a kormánnyal ennek kidolgozásáról.

Kelemen Péter, az Alba Fructus Kft. ügyvezetője közölte, hogy cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack és alma hűtésére, osztályozására, csomagolására képesek, így egész évben üzemelni tud a hűtőház. A tervek szerint a csomagolt gyümölcsök nagy részét exportálnák elsősorban Ausztriába, később Németországba, Lengyelországba és a skandináv országokba.

Hangsúlyozta, hogy számukra nem a piaci lehetőség megtalálása a kihívás, hanem a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagok megtermelése.

 

 

A szakember kiemelte, hogy szövetkezetüknek összesen 30 gyümölcstermelő tagja van, együtt közel 400 hektárnyi ültetvényfelületen gazdálkodnak, jelentős részben Fejér megyében.

Az Alba Fructus Kft. tavalyi árbevétele közel 400 millió forint volt, az árbevétel-arányos jövedelmezőségük mintegy 5 százalékot tett ki. Idén 15-20 százalékos növekedést céloztak meg.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu