Back to top

Három nap az innováció és a precizitás szolgálatában

A fejlesztés folyamatos és örök, de öt évente a KITE megálljt vezényel magának, hogy visszatekintsen, és megvizsgálja, mi minden újdonságot hozott abban a fél évtizedben a hazai gazdálkodóknak. Június 20-22-én három napos szakmai bemutatót tartott a KITE Zrt. Nádudvaron.

Szabó Levente vezérigazgató egy előre nem tervezett ponttal volt kénytelen kezdeni a programot: a június 17-én váratlanul elhunyt Szabó Istvánra egyperces néma tiszteletadással emlékeztek az egybegyűltek. Ezután, a jelenről és a jövő feladatairól szólva hitet tett az örökös fejlesztés mellett, mondván, anélkül nincs fejlődés.

Folyamatos fejlesztés a vállalati gyakorlatban

Ennek a megvalósulási formája az innováció, amikor egy ötletből ténylegesen új termékeket, gyártási módszereket valósítunk meg vagy új piacokat keresünk. A növekedéshez mindig kell egy kreatív ötlet, amiből kiindulhatunk, ami vezérli a gondolkodásunkat és a tetteinket. Akkor járunk el helyesen az innovációnál, ha a megvalósított ötletek a mindennapi gyakorlatunknak a részévé válnak.

A mezőgazdaságban az elmúlt időszakban a KITE Zrt. valós fejlesztéseket hajtott végre. Nem csak új gépeket, művelő eszközöket, újabb hibrideket és fajtákat vont be a termesztésbe, hanem az informatikát a gazdálkodás szerves, megkerülhetetlen részévé tette. Valamennyi új eljárás előrelépés önmagában is, de egymásra gyakorolt szinergikus hatásuk megtöbbszörözi azt az eredményt, amit egy-egy rész önmaga elérhetne.

A KITE az elmúlt négy és fél évtizedben az innováció elkötelezett híveként tevékenykedett. A névnél használjuk a nádudvari jelzőt, mert ott hozták létre, és összeforrott azzal a településsel, ahol a központja kialakult. Az elmúlt néhány esztendő eredményei közé tartozik, hogy elkészült Nádudvaron egy újabb központ: 2016-ban létrehoztak egy oktatóbázist, ahol egyszerre 400 ember tanulhat. Idén speciális szakműhelyt alakítanak ki, amit rövidesen átadnak a gyakorlatnak.

Tavaly négy új tevékenységi körrel bővült a munkájuk, köztük a KITE Alkusz programmal és egy gyümölcsfaiskola kialakításával. A KITE május 1. óta Szerbiában újvidéki székhellyel KITE Zerókéntis tevékenykedik: az országban kizárólagos forgalmazóként értékesítik a John Deere és a JCB gépeit.

A vállalatok innovatív készségének jellemzése érdekében általában az árbevételük és az általuk kutatás-fejlesztésre fordított összeg arányát vizsgálják. A legjobbak ezen a területen 2-5 százalékot költenek újdonságok felkutatására és elterjesztésére.

A KITE Zrt. esetében ez az arány most 5 százalék. Tehát a maga közel 260 milliárd forintos forgalmával nem csupán a legnagyobb integrátor hazánkban ez a vállalat, hanem komoly pénzügyi és gazdasági erőt fordít az innovációra.

Ha ezt nemcsak szűken értelmezzük, hanem figyelembe vesszük a fejlesztésekhez mindenképpen szükséges épületeket, gépeket és újabb anyagokat, akkor a fejlesztésre fordított összeg az 5 százalékot is jóval meghaladja. Idén egy 4 éves programot indítottak, amelynek keretében évente 1 milliárd forintot költhetnek a GINOP terhére a versenyképesség javítására. A fejlesztés, az innováció tehát nem áll le a KITE Zrt.-nél, sőt minden korábbinál nagyobb ütemben kiteljesedik.

Három nap szakmaiság

A három nap bemutatóit három nagyobb részprogram köré csoportosították. Az elsőnek a címe „A jövő technológiája itt készül” volt. Ennek a szántóföldi bemutatónak a keretében a fajtákat, a hibrideket és az alkalmazott technológiákat mutatták be a gyakorlatban. Ezúttal nem gyalogolva, hanem buszról lehetett szemlélődni. A KITE Zrt. technológiai fejlesztéseinek gyakorlati eredményeit lehetett szemügyre venni, amelyek közül némelyik már teljes elánnal terjed a gazdálkodók körében, míg mások még az újdonság erejével hatnak.

A második szakmai program arról szólt, hogy a jövő a precíziós gazdálkodásé: felkészült informatikusok és más szakemberek prezentálták mindazt, ami valós megoldás ezen a területen.

A harmadik helyszínen a „lóerőművészet” vonult fel, „Porondon a jövő” címmel. A KITE által forgalmazott erő- és munkagépek mellett az artisták és a táncosok mutatványai azt sugallták, amit az integrátor a gépeivel: a hihetetlen precizitást, a dob ütemére villódzó fényekben a táncosok „elektronikus vezérlését”, vagy a Rippel testvérek erődemonstrációja a gépek erejére irányította a figyelmet.

Délután fakultatív program keretében mindenki újra megtekinthette a szántóföldi bemutatókat. Külön tematikus programot szerveztek az öntözésnek, a víz precíziós kijuttatásának. Aki akart, tesztvezetésen vehetett részt. A bemutatóknak a Nagisz Zrt. területe, valamint Nagy Sándor, Nagy József és Nagy Csaba birtoka volt a helyszíne. A témák sokszínűsége és bősége arra késztet, hogy egy-egy programpontról külön beszámolót készítsünk.

Technológia és precizitás

Ezúttal a KITE Zrt. technológiai fejlesztésének gyakorlati eredményeit vesszük górcső alá, amelynek során egyes növények termesztésének újszerű megoldásait taglalták. Idegenvezetőnk Hadászi László, a KITE fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója volt.

A vállalat kutatás-fejlesztése a növénytermesztésben azon alapul, hogy évente 7000 kis, 2x5 méteres parcellán állítanak be vizsgálatot 15-17 helyen az országban. Ezt követik a mezo üzemi kísérletek, amelyek keretében 0,1-2-3 hektáros táblákon vizsgálják tovább az előzőleg jól szereplő fajtákat és hibrideket. A kisparcellás kísérletekben együttműködnek hazai egyetemekkel és kutatóintézetekkel. A vizsgálatokba öt növénycsoportot vontak be: kalászos gabonafélék, őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica és szója. A saját márkás, és a KITE által forgalmazott termékeket itt próbálják ki, mielőtt a köztermesztés számára felajánlanák.

A műholdas navigáció az elmúlt években igazán elterjedt, és szinte minden korábbi lehetőséget felülmúlt. A KITE ezzel a technológiával megvalósítja az alapelvei szerint elvárt átfedés- és kihagyásmentes növénytermesztést.

Az inputanyagok térben és időben differenciált kijuttatása nagy lehetőségeket kínál,

és az újabb John Deere, Ortmann, Rauch és JCB gépekkel, a menetszámcsökkentés révén számottevő megtakarítást nyújt, miközben a feladatok végrehajtása felgyorsul. Az eszközök, a kalászosokat kivéve, a sor és a sorközművelés elve szerint működnek, ami szintén elősegíti a racionális földhasználatot.

 

Az Arazzó hibridrepce 76 cm-es sortávra vetve

Egyes növényfajok esetében, például az őszi káposztarepcével végzett kísérletekben a kettős gabonasortávra való vetés, vagy a 76 cm-re vetett ún. kapástermesztés azt hivatott bizonyítani, hogy ritkább állományban a pontosabb vetéssel és a sorköz-kultivátorozással korábban elképzelhetetlen eredmények érhetők el. Nem véletlen, hogy az elmúlt másfél évtizedben az őszi káposztarepce lett a legmagasabb színvonalon termesztett növényünk.

A Lukullus a KITE Zrt. zászlóshajója az őszi búzában

Az őszi búzánál a prémium minőséget és a nagy termőképességet tekintik alapkövetelménynek.

Gyengébb termőhelyen is elvárnak hektáronként 8 tonnát, a jobb termőhelyeken pedig 10-12 tonna a követelmény.

Ehhez az őszi munkálatok precíz és tökéletes végrehajtását követelik meg, köztük az idejében való vetéssel, őszi növényvédelemmel és gyomirtással.

A nagy olajsavtartalmú SY Gracia napraforgó többre hivatott, mint a választék bővítése

A napraforgó a KITE „szent” növénye. Termesztésének fejlesztésére az elmúlt években nagyon sokat fordítottak, bár jelenleg éppen nincs belőle saját hibridjük. A különböző hasznosítási irányok ennél a növénynél erőteljesen elkülönültek mára, az alacsony olajsavtartalomtól a nagy olajsavtartalmúig. A herbicidtoleráns fajták szinte kizárólagossá váltak, és a technológia pontos végrehajtása nem csak a precíziós gazdálkodás miatt elvárt.

 

 

 

 

Loupiac: kukoricában a KITE saját hibridsort kínál
Kukoricából bemutatták a KITE hibridsorát, olyan hibrideket, amelyeket kizárólag a KITE forgalmaz. Egyértelmű, hogy a nagy termésnek homogén növényállomány kialakítása az előfeltétele, ami a precíziós technológiával milliméteres pontossággal megvalósítható. A vetőágy kialakítása, a vetés végrehajtási ideje és gyorsasága döntő jelentőségű, amin tovább segít a sorközök precíz sávos gyomirtása.

 

 

Az ES Pallador szója kapássortávra vetve

A szóját végérvényesen megtanulták termeszteni: kettős gabonasortávra és 76 cm-es sortávra vetik, és így is vizsgálják. Ennek a növénynek a gyomirtása eléggé nehézkes, ezért a kapássortávra vetett szójában nagy hasznát vehetjük a mechanikai gyomirtásnak, az abszolút precíz kultivátorozásnak. A bemutatóterület érdekessége, hogy az elmúlt három évben egyetlen egyszer sem szántották, minden évben csak lazították.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC – Tarlóápolás

Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvből szemlézünk, ezúttal a nyári aratás befejezéséhez közeledve a tarlógondozás és -ápolás kerül a fókuszba.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

A génektől a gépekig: Magyartarka szakmai nap

A jövő állattenyésztését a precíziós gazdálkodás szolgálatába kell állítani – összegezhetnénk a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének teveli szakmai napján elhangzottakat. Tíz év múlva már csak az a fajta lesz versenyképes, aminek küllemi és a belső tulajdonságai lehetővé teszik a termelés szinte teljes gépesítését.

A „gépesített” szarvasmarháké a jövő: Kistermelők Lapja július

A városiak is csodájára járnak az önfenntartó falunak. A mesterséges intelligencia szinte minden munkafolyamatot átvesz a növénytermesztésben. A szarvasmarhák génállományát a precíziós gazdálkodáshoz hangolják. Kistermelők Lapja ajánló:

Jön az eső a kukoricára

Az előttünk álló héten záporos, zivataros időre kell készülni. Különösen a hét közepén és elsősorban az ország északkeleti felén várható kiadós csapadék, mely a növények számára már jól jön majd. Ekkor ezeken a területeken pár fokot csökken a hőmérséklet, de alapvetően marad a nyári meleg. Nagy forróság azonban továbbra sem várható, viszont gyakran lesz szeles az idő.

Már van, ahol virágzik a parlagfű

Az időjárási viszonyoknak megfelelően egy-két aszályos területtől eltekintve a szántóföldi kultúrák jól fejlődnek. A zárt kukorica és napraforgó állományokban a parlagfű csak a szegélyeken tud megtelepedni. Azokon a tarlókon, ahol a hónap elején csapadékot kapott, intenzív fejlődésnek indult a gyomnövény. A pollenjét alacsony koncentrációban már napok óta észlelik négy mérőállomáson is.

Nehéz embert találni dinnyeszedésre

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

Almatermesztés korszerűen

Az almatermesztés technológiájának minden részletéről volt mondanivalója a KITE és a BASF kettősének a Hajdúböszörményben rendezett bemutatón. A két cég második közös rendezvényén a legkorszerűbb gépeket, fajtákat és növényvédelmi módszereket mutatták be. A KITE éppen tíz éve döntött a gyümölcstermesztési ágazat létrehozásáról, mondta el bevezetőjében Illés Zsolt, a kertészeti üzletág vezetője.

Tápióbicskén gyűjtötték a búzát a Magyarok kenyeréhez

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében hazai és határokon túli magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.