0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már a piacokon a szabadföldi magyar paprika is

Megkezdődött a szabadföldön termesztett, korai fehér paprika szedése. Míg a hajtatott, hideg fóliás paradicsomtermesztés visszaszorult az utóbbi években, addig az ipari célra előállított szabadföldi paradicsom vetésterülete jelentősen nőtt.

Szabadföldi paprikát mintegy 900 hektáron termesztenek Magyarországon: fehér paprikát mintegy 250 hektáron, paradicsompaprikát 300, kápia paprikát pedig 350 hektáron. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke, Ledó Ferenc a Magyar Hírlapnak elmondta: megkezdődött a korai fehér paprika szedése a földeken, amelynek mintegy negyven százaléka étkezési célokat szolgál, a többit a konzervipar dolgozza fel.

A kápia és a paradicsompaprika szüretelése július derekán indul meg. Hajtatott paprikát 1500 hektáron termelnek itthon, főként fehér paprikát, étkezési célra. Ebből 300 hektáron fűtött fóliás, illetve üvegházi módszerrel, a maradék 1200 hektáron hideg fóliával. Mennyiségben a fehér paprikát a kápia, a hegyes, erős, majd a paradicsompaprika követi.

Hajtatott paprikából mintegy 150 ezer tonna terem meg. Itthon az éves fogyasztás fejenként 15 kiló.

Idehaza a fehér paprika a kedvelt, fő exportpiacunkon, Németországban a kaliforniai paprika, illetve a piros színű kápia. Éves paprikaexportunk, amelynek jelentős része kápia, 20-25 ezer tonna. A paprika vetésterülete nemigen változott az utóbbi években, de a tápanyagoknak, az öntözés korszerűsítésének köszönhetően javultak a hozamok. 

egy üvegházi beruházás hektáronként 250 millió forintba kerül, a fűtött fólia kialakítása hektáronként 150-200, a hideg fóliáé pedig 50-100 milliót kóstál.

Hajtatott paradicsomot mintegy 380 hektáron termesztenek Magyarországon, ebből csaknem nyolcvan hektáron üvegházban, húsz hektáron fűtött fóliával, míg háromszáz hektáron hideg fóliával. A FruitVeB elnöke hangsúlyozta: míg bő tíz éve még 900 hektáron termesztettek hideg fóliás paradicsomot, addig mára ez 250-270 hektárra zsugorodott, már nem éri meg ezzel foglalkozni. Egy négyzetméterre vetítve üvegházban 50-60 kilogrammnyi terméssel lehet számolni, hideg fóliás módszerrel csak 20-25 kiló paradicsom szedhető.

A szabadföldi termesztésben az utóbbi években számottevően növekedett az ipari célra előállított paradicsom vetésterülete, az étkezési paradicsom pedig eltűnt. Míg 2011-ben mindössze 15 ezer tonna ipari paradicsom megvásárlására kötöttek szerződést a magyarországi feldolgozóüzemek, addig jelenleg 110-120 ezer tonnát is feldolgoznak évente, világszerte emelkedett ugyanis a kereslet a paradicsomsűrítmények, ketchupok iránt. Csaknem 1500 hektáron foglalkoznak ipari paradicsomtermesztéssel, hektáronként a nyolcvantonnás hozam is elérhető, az előállítási folyamatot gépesítették.

Forrás: Magyar Hírlap