0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Plusz pontok járnak a rovarbarát kertért

Nagykanizsa már évek óta az egyik legaktívabb település a versenyre való nevezést illetően, az idén is több mint félszáz kiskert tulajdonosa vár arra, hogy a zsűri – az előre megadott szempontok alapján – értékelje azt a munkát, amit egy zöldséges vagy gyümölcsös művelése jelent.

– A múlt héten kezdtük a kertek zsűrizését és meg kell vallani, nehéz dolgunk lesz, a tulajdonosok ugyanis rengeteg időt és energiát fektettek abba, hogy kifogástalan legyen a kertjük – árulta el dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a zsűri egyik tagja.

– Idén is lehet plusz pontokat gyűjteni, például ha valaki gyógy- és fűszernövényeket is termeszt a kertjében vagy ha madár-, illetve rovarbarát megoldásokat alkalmaz – vette át a szót Lancsák Lajos erdőmérnök, aki szintén a zsűrit erősíti.

De, hogy mit is takar a rovarbarát kert kifejezés, arra is kaptunk választ Konrád-Németh Cecíliától, a városüzemeltető társaság kertészétől, a zsűri női tagjától. Mint mondta: a megporzás mellett sok más előnyt nyújthatnak a különböző rovarfajok a kertben. Ha például nem verjük le a darázsfészkeket, biztosak lehetünk benne, hogy a kártevők többségétől megszabadítottuk a kertünket. Egy közepes méretű darázs család ugyanis több káros rovart elpusztít, mint egy teljes énekesmadár fészekalj. Ráadásul a rovarírtószerek mellőzésével kevésbé terheljük a környezetet és saját egészségünket is.

A zsűri tegnap egyébként a mórichelyi hegyen járt, ahol többek között Kálovics László gyümölcsösét is megtekintették.

– A szőlő mellett van még 32 darab gyümölcsfa is, körte, barack, cseresznye, megy – sorolta az öregúr, aki elárulta: idestova 20 éve műveli a kertet, amit az apósa hagyott rá. – A mai fiatalok nem is tudják, mennyi munka van egy ilyen gyümölcsösben, nem véletlen, hogy csak elvétve akad olyan ifjú gazda, aki megpróbálkozik vele.

A versenyre nevezett kerteket egyébként két alkalommal is szemlézi a zsűri, majd ezután hirdetnek eredményt, várhatóan augusztus közepe felé. A kategóriák legjobbjai az országos versenyen is képviselhetik a várost.

Forrás: zaol.hu