Back to top

Gépbeszerzések húzzák a beruházásokat

Az agrárvállalkozások hajtották végre az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb beruházásokat, és a következő egy évben is a szektor vállalkozásai tervezik a beruházások jelentős részét – derül ki a Budapest Bank beruházásokkal kapcsolatos országos reprezentatív kutatásából.

Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás tervez beruházást a következő egy évben – szerepel a pénzintézet összefoglalójában. Azok a cégek, amelyek fejlesztenek, jóval magasabb arányban számítanak árbevétel-növekedésre. A beruházások értékének egynegyedét finanszírozzák banki forrásból, emellett fokozatosan nő az uniós források szerepe is.

A nemzetgazdaság egészét tekintve a kkv-k közel egynegyede kezdett beruházásba az elmúlt egy évben, az átlagos beruházási összeg 102 millió forint volt (a válaszadók 80 százaléka 6 és 200 millió forint közötti értékű beruházásokat valósított meg). Iparág szerint a mezőgazdasági vállalkozások voltak a beruházások éllovasai (40 százalék), a kereskedelmi és szolgáltató szektor ettől messze elmaradt (16 százalék).

A legtöbb cég gépet, berendezést szerzett be, ez a beruházások 63 százalékát érintette. Minden harmadik beruházó vállalkozás fogott gépjármű, haszonjármű beszerzésébe, ingatlan építésébe vagy felújításába, illetve informatikai eszköz beszerzésébe.

A beruházást indítók között felülreprezentáltak voltak a nagyobb, 3-15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező vállalatok: közülük 40 százalék indított valamilyen beruházási projektet, míg a kicsiknél (200-700 millió forint közötti árbevétel) ez az arány csak 20 százalékos. Regionálisan Nyugat-Magyarországon indult a legtöbb beruházás (31 százalék), de ettől nem sokkal maradtak le a kelet-magyarországi régió vállalkozásai sem (28 százalék). Közép-Magyarországon viszont mindössze 16 százalékos volt a beruházók aránya.

A következő 12 hónapban is kitarthat a kkv-k lendülete: minden ötödik cégnek van beruházási terve erre az időszakra. A beruházó vállalkozások 48 százaléka gép vagy berendezés beszerzésébe fogna, amit továbbra is a gépjárművek, haszonjárművek beszerzése, az ingatlanépítés illetve -felújítás, valamint az informatikai eszközök beszerzése követ.

Forrás: 
nak.hu/Budapest Bank

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Képes géptelenségek

A szervezők kitettek magukért, a mezőgazdaság működéséhez szükséges teljes gépesítési gépkínálatot sikerült felvonultatni a fedett és szabadtéri területen.

Nők a jövőért

Legyen trendi a vidék! Ez volt a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Női Unió és a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett konferencia jelmondata. Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke köszöntőjében mérföldkőnek nevezte a 78. OMÉK-ot, amennyiben első alkalommal adott otthont a vidéki nőkkel foglalkozó nagyszabású nemzetközi eseménynek.

Fontos, hogy fennmaradjon az uniós támogatás

Jól teljesít a mezőgazdaság, de sok múlik a 2020 utáni támogatási rendszer részletein, amelyek ma még nem ismertek. Annyi biztos, hogy a zöld szempontok erősödnek, szigorúbb környezetvédelmi előírásokra kell számítani már 2018-tól.

Pénzt vagy életet

A pénzintézetek széles választékkal állnak rendelkezésre, amiből megfelelően tudnak a termelők a saját igényük szerint választani. Olyan időszakot élünk, amikor ezeket a lehetőségeket ki is kell használni.

Az agrárkapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Fazekas Sándor japán kollégájával

Állategészségügyi kérdésekről és a kétoldalú mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről egyeztetett hivatalában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Taniai Maszaaki a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium állam-miniszterével. A kelet-ázsiai ország delegációja a 78. OMÉK-ra érkezett, amelyen Japán a partnerország.

„Aki jó magot vet, jó aratást vár”

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hazánk patinásan nagyszabású agrárgazdasági rendezvénye. Évszázados tradíció ez, ahol a magyar gazdák bemutatkozhatnak ország-világ előtt. Nagy hozzáértés és komoly szakmai tudás birtokában érkeznek az idei rendezvényre is.

Hagyományos gazdálkodásról tanácskoztak Pekingben

A biológiai sokszínűség, a tradicionális gazdálkodási módszerek megőrzésével kapcsolatos feladatokról tanácskoznak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által szervezett konferenciasorozaton és tapasztalatcserén Kínában.

Júliusban 3 százalékkal nőttek a mezőgazdasági felvásárlási árak

Júliusban a növényi termékek ára 1,4 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek ára 10,6 százalékkal nőtt, így a mezőgazdasági termelői árak 3,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.

Megvan a hitel, fejleszthet a BorsodChem

A kínai Wan Hua Industrial Group Co. Ltd.-hez tartozó BorsodChem Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) vezetői ünnepélyes keretek között 79 millió euró értékű hitel-megállapodást írtak alá Kazincbarcikán, 2017. szeptember 8-án. Így megvalósulhat egy, a jelenleg elérhető legmodernebb technikájú, és igen környezetbarát klórüzem építése.