0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gépbeszerzések húzzák a beruházásokat

Az agrárvállalkozások hajtották végre az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb beruházásokat, és a következő egy évben is a szektor vállalkozásai tervezik a beruházások jelentős részét – derül ki a Budapest Bank beruházásokkal kapcsolatos országos reprezentatív kutatásából.

Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás tervez beruházást a következő egy évben – szerepel a pénzintézet összefoglalójában. Azok a cégek, amelyek fejlesztenek, jóval magasabb arányban számítanak árbevétel-növekedésre. A beruházások értékének egynegyedét finanszírozzák banki forrásból, emellett fokozatosan nő az uniós források szerepe is.

A nemzetgazdaság egészét tekintve a kkv-k közel egynegyede kezdett beruházásba az elmúlt egy évben, az átlagos beruházási összeg 102 millió forint volt (a válaszadók 80 százaléka 6 és 200 millió forint közötti értékű beruházásokat valósított meg). Iparág szerint a mezőgazdasági vállalkozások voltak a beruházások éllovasai (40 százalék), a kereskedelmi és szolgáltató szektor ettől messze elmaradt (16 százalék).

A legtöbb cég gépet, berendezést szerzett be, ez a beruházások 63 százalékát érintette. Minden harmadik beruházó vállalkozás fogott gépjármű, haszonjármű beszerzésébe, ingatlan építésébe vagy felújításába, illetve informatikai eszköz beszerzésébe.

A beruházást indítók között felülreprezentáltak voltak a nagyobb, 3-15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező vállalatok: közülük 40 százalék indított valamilyen beruházási projektet, míg a kicsiknél (200-700 millió forint közötti árbevétel) ez az arány csak 20 százalékos. Regionálisan Nyugat-Magyarországon indult a legtöbb beruházás (31 százalék), de ettől nem sokkal maradtak le a kelet-magyarországi régió vállalkozásai sem (28 százalék). Közép-Magyarországon viszont mindössze 16 százalékos volt a beruházók aránya.

A következő 12 hónapban is kitarthat a kkv-k lendülete: minden ötödik cégnek van beruházási terve erre az időszakra. A beruházó vállalkozások 48 százaléka gép vagy berendezés beszerzésébe fogna, amit továbbra is a gépjárművek, haszonjárművek beszerzése, az ingatlanépítés illetve -felújítás, valamint az informatikai eszközök beszerzése követ.

Forrás: nak.hu/Budapest Bank