0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Wales-ben is ritkítanák a borzokat a szarvasmarha TBC visszaszorítása érdekében

A borzállomány gyérítése bevett gyakorlat Wales-ben és Angliában a szarvasmarha tuberkolózis ellen folytatott harcban. A wales-i kormány a TBC fertőzöttségi szintnek megfelelően zónákat alakítana ki, és régiónként egyedi szabályozásokat vezetne be a fertőzések visszaszorítása érdekében.

Október elsejétől két közepes, két magas, és egy alacsony szarvasmarha-TBC által fertőzött területet jelölnek ki, és mindegyikben egyedi intézkedéseket vezetnek be Wales-ben a Klímaváltozásért, Környezetvédelemért és Vidékfejlesztésért Felelős Bizottság javaslata alapján a fertőzések visszaszorítása érdekében. A wales-i kormány elsősorban a szarvasmarha-állomány kontroll alá helyezésére koncentrál, és nem tervez az angliaihoz hasonló borz-kilövési hullámot indítani.

A magas rizikójú területeken tevékenykedő gazdálkodók, mint amilyen Pembrokeshire, Carmathenshire és az angol határ menti területeken élők, szigorúbb szabályozásra számíthatnak a szarvasmarhák szállításánál és eladásánál, valamint több TBC-t kizáró tesztet kell elvégezniük.

Azoknak a gazdaságoknak, ahol régóta problémát okoz a tuberkolózis fertőzés, egyéni akcióterveket dolgoznak ki.

Azoknál az állományoknál, amelyek közelében bizonyítottan fertőzött borz populáció él, többféle lehetőség merül fel a TBC továbbterjedési kockázatának csökkentésére, beleértve a vadállatok befogását, tesztelését, és ha szükséges, a beteg példányok humánus elpusztítását.

A walesi farmerek szervezete (NFU Cymru) üdvözölte a szarvasmarha tuberkolózissal kapcsolatos bejelentést, szerintük ez egy előrelépés a betegségek visszaszorítását nézve Wales területén.

Frusztráltság

A walesi farmerek uniójának (Farmer’s Union Wales, FUW) szarvasmarha TBC-ért felelős szóvivője, Brian Walters azt mondta, hogy várható volt, hogy a megújult walesi TBC program továbbra is csak a szarvasmarhák kontrolljára fókuszál.

– A FUW továbbra is hangsúlyozza a tagjai aggodalmát a bevezetett szabályozással kapcsolatban, mint például a régiókra osztás, anélkül, hogy érdemi lépést tennének a vadonélő állatok között a betegség visszaszorítására – mondta, hozzátéve – amellett, hogy számos tagunkat frusztrálják az új szabályok, több FUW által felvetett aggodalmat eloszlattak, és a farmer unió örvendetesnek találja, hogy a walesi kormány meghallgatta a problémáikat a konzultációk során.

A FUW erősen ellenezte azt a javaslatot hogy további 60 napos mozgáskorlátozást rendeljenek el azokra a szarvasmarha állományokra, amelyek átmennek a teszten, hangsúlyozva, hogy ez megnövelné azt a minimális 6 hónapos időszakot, ami bármely állományra vonatkozott.

Ezt a véleményt elfogadta a walesi kormány, és a javaslat úgy módosult, hogy a tbc-mentességi tesztet továbbra is csak a szállítás előtt kell alkalmazni, kivéve krónikus eseteknél.

A fertőzés visszaszorítása a vadonélő állatokban

Az irányelvekhez kapcsolódóan a FUW további aggodalmakat vetett fel. Ezek ahhoz kapcsolódnak, hogyha a csordák tbc mentességi tesztjénél nem értelmezhető válasz jön ki, akkor életfogytig tartó korlátozásokat vezetnek be, és még 6 hónapig tartó teszteléssel is sújtják a magas rizikójú területeken élő gazdálkodókat. Ezeket az irányelveket azonban elfogadta a walesi kormány.

A farmer unió örömét fejezte ki, hogy van egy apró pozitív előrelépés is a vadonélő állatokban jelen lévő fertőzésgócok kezelésében.

Az eredményes TBC visszaszorítási programok más országokban is magukban foglalták a vadonélő állatokban fellelhető fertőzések visszaszorítását, ezért a FUW üdvözli a célzott borz-eltávolítást azoknak a szarvasmarha állományoknak a közeléből, ahol állandóak a tuberkolózis járványok a magas rizikójú területeken belül – mondta Walters.

Emellett azonban elvárják, hogy ha eredményesnek bizonyul a fertőzött borzok elpusztítása, az adott területeken a TBC ellen elleni harcban, akkor ezt a gyakorlatot egész Wales-re kiterjesszék.

– A vadon élő állatokat érintő célzott intézkedések előrelépésnek számítanak egy átfogó betegségmegelőző programban Wales területén. Azonban nagyon fontos, hogy a borzállományok fertőzöttségéről továbbra is adatokat gyűjtsenek Wales-szerte.

– Azokat a borzokat pedig, amelyekben kimutatták a TBC fertőzést, és szarvasmarha csordák közelében élnek, haladéktalanul el kell távolítani – tette hozzá Walters.

A borzok helyzete az Egyesült Királyságban

Az európai borz (Meles meles), mely hazánkban is megtalálható, az Egyesült Királyság területén törvényi védelmet élvez, emellett a berni egyezményben is szereplő faj. Egyike azoknak az állatoknak, akik fogékonyak a TBC-re.

A szigetországi gazdálkodók korábban jószágaikat féltve korlátlanul pusztították el a borzokat, nem feltétlenül humánus módon, ráadásul gyakran a borzvárakat is megsemmisítették, ezért volt szükség a védelmükre.

A törvényi védelem óta azonban időről-időre elrendelik az állomány gyérítését, főleg Anglia és Wales területén. Ezek a gyérítések óriási vitákat kavarnak, és megosztják a közvéleményt. Egyelőre azt sem sikerült bizonyítani, hogy ez a gyakorlat valóban segíti a TBC visszaszorítását. A gyérítést ellenzőknek két fő indokuk van a borzok kilövése ellen: egyrészt nem bizonyított, hogy az elpusztított példányok valóban fertőzöttek voltak.

Ezt figyelembe véve egyedülálló a mostani walesi intézkedés, hiszen az állatok elpusztítása előtt ellenőrzik, hogy valóban fertőzöttek-e. Másrészt a borzok társas lények, családokban élnek. Ha egy családban felüti a fejét a fertőzés, valószínűleg mindannyian elkapják. Ha pedig zavarás éri őket, például kilövik a család néhány tagját, akkor a többiek elvándorolnak – ezzel pedig hozzájárulnak a kór távolabb terjedéséhez.

Ráadásul a TBC visszaszorításához nem csak a borzokat kellene ellenőrizni, hiszen a fertőzésre fogékonyak más vadállatok is, mint az őzek, szarvasok, de a háztáji jószágok közül a kutyák, macskák, lovak és kecskék is elkaphatják.

 

Forrás: farminguk.com