0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Folytatódik az iskolagyümölcs-program

A Földművelésügyi Minisztérium által kiadott rendelet alapján a következő tanévben is folytatódik a gyermekek egészséges táplálkozását ösztönző program - tudatta a Klebelsberg Központ. Lapunk érdeklődésére az iskolafenntartó részéről kifejtették, a pályázatok értékelésénél hangsúlyos szempont a helyi beszerzés.

Folytatódik az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program a következő tanévben is, a kormány 2017-ben összességében 3,2 milliárd forintot fordít arra, hogy a program révén egészséges táplálkozásra ösztönözze a diákokat – tudatta a Klebelsberg Központ sajtóközleményében, melyben részletezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által kiadott rendelet alapján, a központi iskolafenntartó iránymutatásával a tankerületi központok a megállapodásokat mindenütt határidőre megkötötték.

Ennek eredményeként a 2017/2018-as tanévben a tankerületi központok ezerhétszázötvenkilenc iskolájában négyszáznegyvennégyezer-kétszáz tanuló kap heti négy alkalommal egészséges és tápláló gyümölcsöt, zöldséget, továbbá olyan százszázalékos gyümölcslevet, amely nem tartalmazhat hozzáadott cukrot és édesítőszereket. A minimum számot nem határozza meg a rendelet, ugyanakkor a szolgáltatók pályázatának elbírálása attól is függ, ki hány alkalommal és mekkora mennyiségben vállalja a szállítást. A dokumentum szerint a támogatás forrásának biztosítása az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból történik.

„A pályázatok értékelésénél hangsúlyos szempont a helyi beszerzés” – válaszolta a Magyar Hírlap érdeklődésére a Klebelsberg Központ. A tájékoztatása szerint az egészséges életmódra nevelés egyik legfontosabb eszközének a mindennapos testnevelést tartja.

Emellett nagyon fontosnak nevezte az iskolafenntartó a gyermekek egészséges táplálkozását is, melyet jelentősen elősegít az iskolatej-program és az iskolagyümölcs-program. Ezenfelül különböző, az egészséges életmódra nevelő tevékenységeket is végeznek még az egyes köznevelési intézmények. A Klebelsberg Központ mindemellett tudatta, elkötelezett az egészséges életmódra való nevelésben is, amelynek egyik fontos eszköze éppen az Európai Unió és a Földművelésügyi Minisztérium által finanszírozott iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program. A visszajelzések alapján a kezdeményezés fogadtatása az iskolák és a gyermekek körében egyaránt rendkívül pozitív – tette hozzá válaszában a Klebelsberg Központ.

Forrás: Magyar Hírlap