Back to top

Veszélyben az érdi gyümölcs-génbank?

A jelenlegi telephelyén kell megőrizni a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet érdi kutató állomását. Egy másik elképzelés szerint a területen ipari beruházás lenne.

A jövő nemzedékek szószólója szerint a biológiai sokféleség alaptörvényben előírt védelme miatt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézet érdi kutató állomását jelenlegi telephelyén kell megőrizni az érdi Elvira-majorban. Bándi Gyula kifejtette:

a Modern Városok Programban egy ipari park létesítésének elképzelése miatt merült fel az állomás elköltöztetése.

Az ombudsman szerint a gyümölcs-génbank megőrzése a növények természetéből adódóan csak a jelenlegi telephelyen lehetséges, megvalósíthatatlan például a termőre fordult gyümölcsfák tömeges átültetése.

A NAIK érdi kutatóintézetnél és jogelődeinél több mint 60 éve folyik gyümölcsfa-nemesítés, az Elvira-major kísérleti telepen találhatók a nemesítési és fajtafenntartást szolgáló ültetvények, a gyümölcs-génbank, a vírusmentes nemes- és alanyfajta törzsültetvények. Ugyanitt, a géndiverzitást szolgáló gyümölcs-génbankban 2200 tételt őriznek együttműködésben a Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Intézetével.

Dísznövény-nemesítési konferencia a fővárosban

Nemzetközi dísznövény-nemesítési konferenciát rendez Budapesten a hollandiai központú Nemzetközi Dísznövény Nemesítők és Forgalmazók Egyesülete július 4. és 6. között. A 15 európai országból, az Egyesült Államokból és Japánból is érkeznek nemesítő, kereskedő és magforgalmazó cégek képviselői a konferenciára. A konferenciával egy időben a szervezet 48. közgyűlését is megrendezik. Az esemény főszervezője a NAIK dísznövény-nemesítő osztálya. A konferencián bemutatják a hazai kutatásokat és eredményeket, egyúttal nemzetközi fajtabemutató és zsűrizés is lesz.

 

Forrás: 
NAK/MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Székelygyümölcs az OMÉK-on

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a székely zöldség és gyümölcstermelők friss és feldolgozott termékeinek egész sorát vonultatta föl a 78. OMÉK-on, a Kárpát-medencei közösségi standon. Az idén 25 éves alapítvány egyik projektje a Székelygyümölcs Program, amely 2009-ben indult székelyföldi gyümölcs tájfajták összegyűjtésével és termesztésbe vonásával.

A láncoknak a legnagyobb sem számít

Egyedül nem megy a zöldség-gyümölcságazatban sem, a szövetkezésnek 100-150 éves hagyományai vannak Nyugat-Európában. Az Európai Unió a támogatás alapegységének tekinti a termelői értékesítési szervezeteket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácskozása arra kereste a választ, hogy miért halad ilyen vontatottan a szövetkezések szerveződése Magyarországon és mivel lehetne gyorsítani a folyamatot.

Megállapodás a fehérjefüggőség oldására

Az OMÉK-on két, a hazai agrárgazdaság importfehérje függőség enyhítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak. A partnerség célja, hogy a szója- és egyéb fehérjenövények magyarországi termesztésének terjedését elősegítsék és a gyakorlati ismereteket és innovációs eredményeket az agrárgazdasági kutatásokhoz még hatékonyabban használják fel.

DNS-vizsgált kutyakölykök

2018. január 1-től magyar fajtájú kölyökkutya csak DNS-vizsgálatot követően kaphat törzskönyvet - tudtuk meg az OMÉK-on megrendezett Kiemelt Genetikai Erőforrások védelme – őshonos kutyáink című konferencián. Jelentős változások lesznek a közeljövőben a magyar őshonos kutyafajták tenyésztésében, hiszen mind a kilenc fajta veszélyeztetettnek számít.

Fejlesztés nélkül nincsen fejlődés

A magyar mezőgazdaság versenyképességének, jövőjének biztosításához szükséges a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Feldmann Zsolt. Az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az OMÉK „Az innovációs gyakorlatok a mezőgazdaságban” című konferenciáján kiemelte a „hálózatosodást”, ami más országokban már bevett gyakorlat.

Centenáriumi megemlékezés Kalocsán

Száz éve alapították a Kalocsai Fűszerpaprika és Vegykisérleti Állomást. Ebből az alkalomból centenáriumi konferenciát szervezett a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsán a városháza dísztermében.

Barokk kert a barokk téren - terményáldás Győrben

Évtizedek óta elmaradhatatlan programja a szeptembernek a győri Terményáldás, amit a Győri Művészeti és Fesztiválközpont rendez Győr belvárosában, impozáns barokk környezetben, a Széchenyi téren.

Veszélyben a finom magyar gyümölcs?

A mezőgazdasági termékek árváltozása a gabonafélék és állati termékek esetében nem okozott meglepetést, a zöldség-gyümölcsféléknél azonban egy igen komoly fordulat figyelhető meg, ami felhívja a figyelmet az ágazat jelenlegi nehézségeire – értékelte a legfrissebb KSH adatokat a K&H.

Időzített körteszüret

Félig-meddig már sikeres a kertész, ha a szüreten töri a fejét. Az meg főleg jó jel, ha azon agyal, hol és hogyan tárolja a rengeteg termést.

Augusztusban is drágult az élet

A fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal magasabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,8 százalékosra emelkedett a júliusi 2,6 százalékról. Agy év alatt az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal emelkedett.