0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevesebb, de jobb minőségű idén a búza

A tavalyinál kisebb lehet az idei búzatermés, de javul a sikértartalma - derült ki a Gabona Control előzetes vizsgálatok alapján készített összefoglalójából.

Az MTI-hez hétfőn eljutatott közlemény szerint az aratása legtöbb helyen hátra van még, de az első, jobb minőségű búzaminták már beérkeztek a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumába.

Az előzetes vizsgálatok azt állapították meg, hogy idén az érés utolsó fázisában a kevés csapadék miatt a szemek nem tudtak mindenhol teljesen kifejlődni, ezért a szemek fajsúlya alacsonyabb lesz a tavalyi, hektoliterenként 81,2 kilogrammos átlagnál.

A fehérje- és sikértartalom viszont idén kicsit magasabb lesz. Eddig nem volt csapadékos az aratás, így nincsenek csírázott szemek, az ezt mutató értékek a korábbiakhoz hasonlóan jól alakulnak.

Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a búza tőzsdei áru, ezért árát nemcsak a hazai termés mennyisége és minősége befolyásolja. A külföldi, akár tengerentúli termés és az egyre növekvő fordulókészletek, de az év végéig vagy a következő aratásig fel nem használt, raktárakban maradt gabona mennyisége is komoly hatással van a piaci árakra.

Forrás: MTI-Eco