0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A levelek sodródása átmeneti jelenség

Sokan kérdezik: mitől kanalasodik, sodródik össze a paradicsom levele? Szerencsés esetben csak levélsodródásunk van (ha nem társul barnulással, levélszáradással). A levelek összesodródnak, mint egy kis tekercs, kemények, törékenyek lesznek, de zöldek maradnak.

A zavar oka a mértéken felüli fejlődés és a levelek, hónaljhaj­tások egyidejű túlzott letördelése, lecsípése vagy a rendszertelen vízellátás. Gyakran csak átmeneti jelenség.

Szintén nem gombabetegség a napégés, az erős, közvetlen napsugárzás a paradicsom és a paprika termésein világos, csillogó, ráncos, puha foltokat okoz. Védekezni árnyékolóhálóval tudunk.

Június–júliusban az időjárás nagyon szélsőséges lehet, ami komoly jégveréssel is sújthatja a kerti növényeinket. A vihar által leszakított ágakat vágjuk vissza, a nagyon megsérült részeket metsszük meg, a nagyobb sebfelületeket fasebkezelővel kenjük be, és utána történjen a permetezés.

Ahol a jégverés okozott kárt növényeink termésén, levélzetén, ott feltétlen szükséges permetezni! A jégverés után réz hatóanyagú szerekkel kezeljük a növényeinket. Védekezési lehetőség a kiskertekben „jégháló” felszerelésével oldható meg. Raschel hálót (zöld árnyékolóhálót) feszítsünk ki stabil támrendszerre, ami nemcsak megvédi a jégtől a növényeket, de jótékonyan szűri az erős napfényt is a kánikulai melegben.

Forrás: heol.hu