– A volt repülőtéren kialakított állattenyésztési telepünkön a több száz fős juhállomány mellé két éve a gyermekétkeztetési konyhánk önellátása érdekében, őshonos magyar baromfik vásárlására pályáztunk. 2015 decemberében értesítettek bennünket, hogy nyertünk tízmillió forintot erre. Egy épületet felújítottunk, több részre osztottuk, itt sikerült az állományt fajtánként elhelyezni.
– Ahogy etettük az állományt, csak furcsálltuk, hogy nem tojnak rendesen ahogy a fiatal tojótyúkoknak kellene, s nagyon rossz a keltetőben a kikelési arány is – sorolja a településvezető, így szakembereink elkezdték az állomány frissítését a keltetésből. Ilyen körülmények között kellett eleget tennünk másik pályázati vállalásunknak: tíz családhoz kihelyezünk húsz-húsz általunk keltetett kiscsibét.
A családokat mi mentoráltuk, a csibék felneveléséhez megkapták az induló takarmányt, a többit ők biztosították. Mindenki lelkesen nevelte a csibéket. Vannak, akiknél tojótyúkként ott vannak most is az udvarukon, s voltak, akik felnevelés után levágták a tyúkokat. A program sikerességét bizonyítja, hogy idén újabb tíz család jelentkezett a csibenevelésre. Számukra folyamatosan biztosítjuk a keltetett csibéket.
A keltetés mellett, igény szerint a gyermekétkeztetési konyhának is viszünk tojást. A leselejtezett kakasokból civil szervezeteket támogattunk, a hétvégén tartottunk egy rendezvényt a művelődési házban, ahol ötven kakas került kondérba – mondja Guba László.
Karcagon is törekszenek a közétkeztetés teljes ellátására.
A városgondnokság kezelésében van 1,8 hektár kertészet, két hektár csemetekert, ötven négyzetméteres fűtött üvegház, tíz méhcsalád és ötszáz darabos tojótyúkállomány van. A zöldség és gyümölcstermesztésben huszonöt főt foglalkoztatnak.
– A közétkeztetésben résztvevő szociális otthont és a bölcsődét látjuk el alapanyaggal, s a megtermelt javak tíz százalékát a többi közétkeztetést biztosító vállalkozó felé értékesítjük – mondja Molnár Pál igazgató. – Emellett a Méntelepi úton lévő zártkertben önkormányzati területen ötszáz kettős hasznosítású tojótyúkot is gondozunk, augusztusban érkezik az új állomány.
A tojást a konyhák térítés ellenében vásárolhatják meg éppúgy, mint a mézet is, mert van egy tízcsaládos méhészetünk is, ahol a méhkaptárakat saját asztalos üzemünkben állítjuk elő, csak a speciális eszközöket vásároljuk meg – sorolja a szakember, aki elmondta, éves szinten több száz mázsa zöldség, gyümölcs kerül ki a kertből a konyhákra.