0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Arattak, csépeltek lelkesen az olaszfai határban

Learattak egy rozstáblát Olaszfa határában, méghozzá kézi erővel, sok lelkes amatőr közreműködésével. Zsúptető lesz a rozsszalmából, a mezőgazdasági munka élménye pedig felejthetetlen minden korosztálynak.

– Nyolc önként jelentkezőt kérek! Sarlót mindenki fogjon a kezébe, ők lesznek a marokszedők – adta az instrukciókat Kovács István, az Oszkói Hegypásztor Kör elnöke a gyülekezőknek. Voltak is szép számmal, akik lelkesen jelentkeztek már erre a munkafázisra, amely hagyományosan női munka, és egy kaszáló mögött ketten haladtak. Ott viszont megosztották a területet, hogy minél többen kipróbálhassák.

– Jobb kézbe a sarló, bal lábbal beakasztasz az álló és a levágott rész közé. Akkor szét tudod húzni, a sarlós kezeddel pedig össze tudod fogni a levágott részt. Amit összeszedtél, azt rá tudod a kötélre rakni. Arra nagyon figyelj, hogy egy irányba legyen a vége – hallhatták az instrukciókat a sarlóval felszerelkezett marokszedők. A kötelek a learatott részen sorakoztak, a kaszálás pedig már jóval előbbre tartott a falu határában lévő rozstáblán.

– Én a helyiektől tanultam. Mi jártunk már ki ide évek óta. Megmutatták, gyakorolni kell, aztán megy – foglalta össze röviden az aratási munka első lépését Radev Gergő építész.

A Sárkollektíva tagja, vagyis szervező, hiszen a Gyüttment Fesztivál Sárkollektívája, valamint Olaszfa önkormányzata és az Oszkói Hegypásztor Kör közösen rendezte a második olaszfai aratónapot. Landor Gyula polgármester hangsúlyozta: fokozatosan, évről évre lesz nagyobb a programjuk. Tavaly mintegy „próbaként” szervezték, idén már több ember gyűlt össze. A helyi gazdák is sokat segítettek – emelte ki. Nekik köszönhető, hogy lovaskocsival vitték az érdeklődőket az aratás helyszínére a közösségi háztól. És az is, hogy mezőgazdasági gépek sorakoztak a falutáblánál: közelről szemügyre vehették az érdeklődők, még bele is ülhettek a gyerekek.

Az aratókhoz visszanézve: különleges kaszát használt Radev Gergő. Az aratókaszát ugyanis kajmókkal szerelték fel: a gereblyeszerű toldás a kaszálás közben a gabonát rendbe szedi, így könnyebb dolguk van a marokszedőknek – így volt Olaszfán is.

– Ha valaki zsuptetőt akar csinálni, akkor aratni is kell hozzá zsupot.

Gyorsan bele lehet jönni, nem olyan bonyolult – mondta az arató-építész. Oszkón táboroznak a fiatalok, zsupkévét kötnek, két héten át építkeznek a learatott alapanyagból. Az első dolog a lekaszált és kévébe szedett rozsszalmával a cséplés, azt már helyben, aratás után megmutatták. Nem mindegy, milyen irányból, milyen lendülettel „sürgeti ki” a magot az ember a kalászból. Ha zsupot készítünk, akkor a következő munkafázis a rozsszalma fésülése. Annak helyben természetesen nem álltak neki, de Gergő elmondta: egy nagy, tüskés padon válogatják szét a szalmát, hogy csak a hosszú szálak maradjanak, a tetőalapanyag. Az építész azt mondta, sok a munka, de ha közösségben dolgoznak, akkor gyorsan megy. Volt is lelkes, amatőr segítség bőven.

– Vasváron táborozunk cserkészekkel. Ilyenkor mindig a környékbeli, hagyományőrző dolgokat próbáljuk megismerni, megtudtuk, hogy most Olaszfán aratnak, nem akartuk kihagyni – mondta Békési Péter, aki Jászberényből érkezett, az olaszfai aratónapon az egyetemista korú cserkészek vettek részt, mindannyian szívesen tanultak a helyiektől. A már gyakorlott aratók pedig szívesen osztották meg a tudásukat. És ha már tudás: a hagyományos népi építészet egész nyáron főszereplő lesz a Hegyháton. A második olaszfai aratónap csak az alapozás volt (szó szerint alap-anyaggyűjtés), hiszen az oszkói hegyen zajlik a zsupkészítő tábor, majd ott lesz a régió első vályogépítészeti fesztiválja is júliusban.

Forrás: vaol.hu