0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Èletre szóló küldetés

Sokszor halljuk a nevét, ha adakozásról van szó, számos koncertet szervezett, adott a rászorultak megsegítésére. Mága Zoltán hegedűművész támogatott már gyermekklinikát, tehetséges iskolásokat, hátrányos helyzetűeket felkaroló alapítványokat itthon és a határon túli magyarság körében. Legutóbb pedig jótékonysági tűzifaakció keretében segített elviselhetőbbé tenni több ezer családnak a zord téli napokat.

● Február elején, még a tengerentúli koncertsorozata alatt indította el a „Meleget az otthonokba” akciót. Honnan jött ötlet?

– Több éve igyekszem télen tűzifával is támogatni rászoruló embertársaimat. Az idén 30 éves rekordot döntött a hideg, így különösen fontosnak éreztem, hogy minél több fagyos otthonba juttassunk egy kis meleget. Ezért indítottam a facebook oldalamon az akciót, és a tengerentúli turnénk bevételének egy részét felajánlottam, hogy tüzelőt vehessünk azoknak a családoknak, akik kifogytak a tartalékaikból. Felhívásomra néhány óra alatt több mint tízezren jelentkeztek, ami anyagilag és a logisztikát tekintve is meghaladta a lehetőségeimet.

● Kiket keresett meg a jó cél érdekében?

– Felkértem a 100 leggazdagabb magyart, hogy a felebaráti szeretet jegyében nyújtsunk azonnali segítséget a nélkülöző embereknek. Mészáros Lőrinc és Demján Sándor azonnal csatlakoztak, és Kiss-Rigó László püspök is rögtön önzetlenül felajánlotta támogatását.

A felkeresett erdőgazdaságok szintén sokat segítettek, többnyire kedvezményt is adtak a tűzifa árából, vagy igyekeztek minél hamarabb megvalósítani a szállítást még a szélsőséges időjárási körülmények között is. A NEFAG Zrt., az Egererdő Zrt. a Mecsekerdő Zrt., a DALERD Zrt., a Nyírerdő Zrt., a Vértesi Erdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetői, erdészeti igazgatói egyaránt nagyon készségesek voltak, komoly szociális érzékenységről, empátiáról tettek tanúbizonyságot.

● Végül hány család életét sikerült melegebbé tenni?

– Büszkén mondhatom el, hogy a napi 16-18 órás munkánknak köszönhetően az ország közel 1000 településére 4354 családnak juttattunk el néhány hétre elegendő tüzelőt.
Tudom, hogy nem oldottuk meg a rászoruló emberek problémáját, hiszen ahhoz sokkal nagyobb összefogásra van szükség, de legalább 30 ezer embernek segíthettünk, köztük gyermekeknek és nyugdíjasoknak is.

● Említette a fát, az erdőt, milyen kapcsolata van a természettel? Szeret bóklászni a zöldben? Jut idő kirándulásra?

– Mindig is feltöltött a természet közelsége. Gyerekként is sokat pingpongoztam, fociztam, szaladgáltam a szabad levegőn, persze a játék, csak a gyakorlást követhette. A családban mindannyian imádjuk a természetet, szeretjük bejárni Magyarország legszebb tájait. Rengeteg a felfedezésre váró csodálatos vidék. Ha tehetjük, tavasztól őszig nagyokat kirándulunk, sétálunk vagy biciklizünk. Amolyan fiús programként pedig focizunk, úszunk, teniszezünk a fiammal. Az agyunkat pedig sakkozással tornáztatjuk, és nagy büszkeségemre már mindig a fiam győz. Boldog és kiegyensúlyozott a családi életünk, ami nagyon sokat jelent nekem, mert a közösen töltött percekből táplálkozom, amikor a hangversenykörutak miatt távol vagyok.

● Úgy tudjuk, szívesen pihen a Balaton mellett.

– Számtalan helyen játszottam már a világban, de számomra Magyarország a legkedvesebb, és leggyönyörűbb hely a földön. Mindenütt jó, de legjobb otthon! Ez a mondás nagyon a lelkemből szól. A Balatonnak pedig különös varázsa van. Az igazi családi nyaralásunkat minden évben a magyar tenger partján töltjük.

● Sok fiatal példaképe lehet. Ön gyerekként kihez szeretett volna hasonlítani? Egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy valaki világhírű zenész legyen?

– Engem az Úr vezérel, a hit a legfontosabb az életemben. Egyszerű zenész családból származom, nem híres zenészdinasztiából, ezért rögös és nehéz utat kellett bejárnom. Édesapám és édesanyám becsületes, szorgalmas emberek, ők a legfőbb példaképeim. Megmutatták a helyes utat, hogy az integráció kulcsa a tanulás, a tudás pedig a jövő. Aki az élet bármely területén érvényesülni szeretne, annak azt tanácsolom, hogy idejében ismerje fel: a tudás ad rangot és értéket, elismerést és becsületet az élethez. A tanulás kapukat nyithat meg előttük, és szorgalommal messzire juthatunk. Pályám, életutam a bizonyság erre. A klasszikus zenében korunk egyik leghíresebb hegedűművésze, Ichák Perlman a példaképem, a tradicionális cigányzenében pedig Járóka Sándor, akit méltán neveztek prímáskirálynak.

● Sok újdonságot honosított meg a hazai zenei életben, gondolunk például az újévi hangversenyekre. Mit jelent Önnek, hogy 2018-ban már a tizedik Budapesti Újévi Koncertet rendezheti meg?

– A Budapesti Újévi Koncertet mára Európa egyik legnagyobb és legnívósabb gálaestjeként tartják számon, amire nagyon büszke vagyok. Februárban állapodtam meg a világhírű, tizenkilencszeres Grammy-díjas producerrel, David Fosterrel, hogy a jubileumi koncert sztárvendégeként köszönthessük 2018. január 1-jén az Arénában. Több Grammy-díjas és Oscar-díjas művésszel is egyeztettem Los Angelesben, mert minden eddiginél káprázatosabb gálaesttel szeretném meglepni a hazai közönséget, meghálálni a szeretetüket, hogy éltetik a hagyományt. A tervek szerint a Budapesti Újévi Koncertet a tengerentúl mellett elvisszük a kontinens legrangosabb teátrumaiba is, köztük a Bécsi Filharmonikus Zenekar újévi koncertjének otthont adó Musikvereinba és a Milánói Scalába.

● Nagyon sokfelé koncertezett a világban, hová szeretné még eljuttatni a magyar kultúrát?

– Zenei misszióm egy életre szól: a magyar nemzetet és a magyar zenei kultúrát megszerettetni a világgal, hogy koncertjeimmel nyitottabbá tegyem hallgatóságomat más népek, más kultúrák iránt. Álmom, hogy ezt minél több helyen és minél szélesebb közönség előtt tegyem. Küldetésemnek tekintem, hogy képviseljem a magyar kulturális hagyományokat, és erősítsem a magyarságról kialakult pozitív képet szerte a világban. A Jóisten segedelmével szeretném ezt a vállalást nagyon sokáig teljesíteni a szívem minden szeretetével. A koncertnaptáram 2019-ig igen zsúfolt, a Budapesti Prima­rius Szimfonikus Zenekarommal Ausztráliában, Kínában, Indiában, Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izraelben és számos európai fővárosban is fellépünk. Nemsokára Kínában koncertezünk.

Különösen büszke vagyok arra, hogy a jótékonysági koncertjeimmel világnézeti és politikai törésvonalaktól függetlenül képes voltam ezreket mozgósítani és összekapcsolni, a zenekedvelő magyarokat társadalmi felelősségvállalásra tudtam felkérni. A 100 Templomi Koncert, a Hegedűvarázs missziósorozatom, a mostani, Hegedűvel a világ körül címmel hirdetett koncertkörutam és a tavaly megrendezett Hangok és Harangok jótékonysági hangversenysorozatom is bizonyos szempontból egybekapcsolódik. A templomokban tartott koncertjeimmel közösségeket, embereket, vagy bizonyos célokat segítettem, a Hegedűvarázzsal pedig a Kárpát-medencében hirdettem a magyar zenei kultúránkat, ápoltam örökségünket. Világkörüli turném ugyanezt a célt szolgálja, de már globálisan: népszerűsíteni hazám kulturális kincseit, szellemi gazdagságát. Megtisztelő, hálás misszió, ami egy életre szól.

Forrás: A Mi Erdőnk