0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az afrikai sertéspestis betegségben elhullott vaddisznók, illetve házi sertések száma Európában. A vírus terjedésének évszakos változása, nyári növekedése a korábban fertőzött területeken is kimutatható volt, mely a vaddisznók nagyobb mértékű nyári mozgásával is kapcsolatban áll.

Csehországban a vírust először június 26-án mutatta ki az Állami Állategészségügyi Szolgálat, az eltelt szűk két hétben pedig már 24 vaddisznó esetében igazolódott a betegség jelenléte.

Ukrajna szinte teljes területéről érkeznek bejelentések a betegségről, a hazánkhoz legközelebb eső területen, Kárpátalján a 2016. decemberi és 2017. május végi esetet követően egy újabb, Zárnya település közelében talált, elhullott vaddisznó teteméből mutatták ki a vírust.

Lengyelország az elmúlt két hétben 12 esetben házi sertésben (háztáji és telepi állományokban), 40 esetben pedig vaddisznóban mutatta ki a vírust a korábban is érintett két vajdaság területén.

A hatósági intézkedések mellett kiemelten fontos az állattartók, a vadászok és a lakosság közreműködése is.

Ha valaki elhullott vaddisznó tetemet lát, értesítse a hatóságot a NÉBIH zöldszámán (06-80/263-244).

Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni! Szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni! A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására! A házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.

A megelőzés szempontjából legfontosabb teendők elérhetők a NÉBIH honlapján.

Forrás: Nébih