0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb 70 millió euró támogatás a gyümölcstermelőknek

Július elsején rendkívüli intézkedés keretében az Európai Bizottság további egy évvel, 2018 júniusáig meghosszabbította az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett gyümölcstermelők számára nyújtott rendkívüli támogatás időtartamát, és újabb 70 millió eurót ítélt oda 12 uniós ország termelői számára.

A piackivonási támogatásból azok a termelők részesülhetnek, akik az orosz embargó miatt beragadt készleteiket segélyszervezetek, iskolák számára ajánlják föl, vagy más módon, takarmányozásra, komposztálására, feldolgozásra használják föl. Az orosz embargó miatt nehéz helyzetbe került zöldség- és gyümölcstermelőket segítő intézkedést az Európai Bizottság 2014 augusztusában vezette be.

Phil Hogan agrárbiztos a döntést követőn azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság a termelők oldalán áll, és mindent megtesz az orosz embargó kedvezőtlen hatásainak enyhítése érdekében. Hozzátette; a Bizottság mindezek mellett a Közös Agrárpolitika korszerűsítésére és egyszerűsítésére törekszik, amely a termelők mellett unió-szerte szélesebb társadalmi rétegek érdekeit is szolgálja.

A meghosszabbított támogatás mellett bevezetett egyéb intézkedések, így az állandó piacfigyelés- és értékelés elsősorban a nem állandó kultúrák, alapvetően a zöldségfélék piaci helyzetét javította. A termés nagy részét sikerült más piacokra irányítani, így az árak stabilizálódtak.

Ezzel szemben az állókultúrák, így a gyümölcsfélék termelői kevésbé rugalmasan tudtak alkalmazkodni a megváltozott piaci helyzethez. Éppen ezért kifejezetten őket célozza meg a rendkívüli intézkedés, aminek keretében az egyéni termelők nagyobb arányban részesülnek az uniós társfinanszírozásból, és az EU 100 százalékosan támogatja azokat a termelőket, akik ingyenesen ajánlják föl terményüket karitatív szervezeteknek, intézményeknek, csökkentve ezzel az élelmiszerpazarlást. A piacról egyéb módon, például komposztálással, helyben történő megsemmisítéssel vagy úgynevezett zöld betakarítással kivont termés után alacsonyabb összegű támogatás jár.
A kedvezményezett 12 tagállam, Belgium, Németország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Portugália rászoruló termelői eltérő arányban, legfeljebb 165.835 tonna gyümölcs, alma, szilva, citrusfélék, őszibarack és nektarin kivonására kap támogatást.
A most újabb egy évvel meghosszabbított különleges intézkedéscsomagon kívül az európai zöldség- és gyümölcstermelők más támogatásokból is, így a közvetlen kifizetésekből, a vidékfejlesztési támogatásokból, illetve a termelői szervezetek támogatásának előnyeiből is részesülhetnek, legfeljebb évi 700 millió euróig.

Forrás: europa.eu