0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A nemeshanyi vízimalomban őrlik idén a Magyarok Kenyeréhez a búzát

A Veszprém megyei Nemeshanyban öntik össze augusztusban a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búzát, a kezdeményezéshez az ország összes megyéjéből és a határon túlról is érkezik alapanyag - tájékoztatott Nemeshany polgármestere.

Kiss József Attila független polgármester kedden az MTI-nek elmondta, hogy számos település malmát meglátogatták, majd Nemeshany mellett döntöttek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei, miután Orfű mellett a Veszprém megyei kistelepülés szép környezetben lévő, használaton kívüli, de működőképes vízimalma maradt versenyben.

A polgármester tájékoztatása szerint augusztus 13-án délután tartják a magyarság összetartozását jelképező ünnepséget. A rendezvényen összeöntik a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát és megőrlik a település vízimalmában.

Mint felidézte, a Magyarok kenyere program 2011-ben indult, Korinek László jogászprofesszor kezdeményezésére. Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akcióban magyarországi és határon túli magyarlakta településekről tíz tonna búza érkezett, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, 2015-ben 440, tavaly pedig már 515 tonna.

Az idei mennyiség a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát – fűzte hozzá.

A polgármester tájékoztatása szerint a Nemeshanyban megőrölt lisztből sütik majd augusztus 20-ra a magyarok kenyerét, a megmaradt búzát és lisztet pedig a nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel.

Kiss József Attila a helyi Csizmadia Vízimalomról elmondta, hogy 1907-ben Háry Mihály molnár építtette. A malom 1952-ig üzemelt, akkor államosították és magtárként használták. Az épületet 1972-ben az egykori tulajdonos családja visszavásárolta, 2001-ben felújították, 2003 óta pedig malommúzeumként működik.

Forrás: MTI