Back to top

Tízéves mélyponton a műtrágyaárak

A világpiacon forgalmazott legfontosabb műtrágyák ára tíz éve nem volt ennyire alacsony, mint az idei év közepén.

A jelenség legfontosabb oka minden bizonnyal az, hogy a műtrágyagyártók évek óta túlzott kapacitással termelnek, ráadásul a termelési költségek is sokat csökkentek az utóbbi időszakban – számol be róla az agrarheute.de portál. Főleg azok a műtrágyák érintettek, amelyek gyártási folyamatában meghatározó szerepe van a földgáznak (tipikusan a nitrogéntrágyák), de a múlt évben tapasztalt emelkedés után a többi energiahordozó ára is csökkenésnek indult, ami végül az összes műtrágya árában meglátszik.

Emellett pedig nem hagyható figyelmen kívül, hogy a tartósan alacsony gabona- és olajárak mellett a gazdálkodók érdeklődése nem túl élénk a műtrágyák iránt. Mondhatni, messze nem tart lépést a kereslet az utóbbi időkben tapasztalható kínálatbővüléssel – írja a német szakmai portál. Kínálatbővülés pedig jócskán van, legalábbis a műtrágyagyártók nemzetközi szövetsége szerint 2016-2017 során nem kevesebb, mint száz új telephelyet nyitottak meg. Ez a három fő műtrágya-hatóanyag tekintetében körülbelül 7,5 százalékos kapacitásbővülést jelent a világpiacon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerűsítik a műtrágyák csomagolását

Több ponton módosította a Földművelésügyi Minisztérium azt a rendeletet, amely többek között a műtrágyák csomagolásán feltűntetett információkat szabályozza. A cél az egyszerűsítés volt, de továbbra is számos adatot kell rögzíteni a kiszerelésen.

Közel 10 százalékkal estek a műtrágya árak

Idén az első három negyedévben közel 20 százalékkal több nitrogén-foszfor-kálium hatóanyag-tartalmú műtrágyát szórtak ki a földekre a gazdálkodók, mint egy évvel korábban. A forgalomnövekedést az árcsökkenés is segítette.

Idén másodszor ünneplik a Műtrágya Világnapját

Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg a Műtrágya Világnapját. Ennek oka, hogy 1908-ban ezen a napon szabadalmaztatták az ammóniaszintézis eljárását. Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassa, és hogy világszerte támogassa a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében.

Kínában támogatják a szerves trágya használatát

Programot indított a kínai mezőgazdasági minisztérium a műtrágyák kiváltására szerves trágyával az ország száz körzetében. A a tea-, a zöldség- és a gyümölcstermesztésben dolgozó gazdák támogatást kapnak a váltáshoz. A műtrágya használat 20 százalékos csökkentése a cél az évtized végéig.

Már vetik a napraforgót és a kukoricát

A műtrágya ára csökkent, a növényvédő szereké vegyesen változott.

Nanohibridekkel kevesebb műtrágyára van szükség

Délkelet-ázsiai kutatók megpróbáltak valamilyen módot találni arra, hogy lassítsák a karbamid lebomlását, hogy a műtrágya minél tovább megmaradjon a talajban.