Back to top

Tízéves mélyponton a műtrágyaárak

A világpiacon forgalmazott legfontosabb műtrágyák ára tíz éve nem volt ennyire alacsony, mint az idei év közepén.

A jelenség legfontosabb oka minden bizonnyal az, hogy a műtrágyagyártók évek óta túlzott kapacitással termelnek, ráadásul a termelési költségek is sokat csökkentek az utóbbi időszakban – számol be róla az agrarheute.de portál. Főleg azok a műtrágyák érintettek, amelyek gyártási folyamatában meghatározó szerepe van a földgáznak (tipikusan a nitrogéntrágyák), de a múlt évben tapasztalt emelkedés után a többi energiahordozó ára is csökkenésnek indult, ami végül az összes műtrágya árában meglátszik.

Emellett pedig nem hagyható figyelmen kívül, hogy a tartósan alacsony gabona- és olajárak mellett a gazdálkodók érdeklődése nem túl élénk a műtrágyák iránt. Mondhatni, messze nem tart lépést a kereslet az utóbbi időkben tapasztalható kínálatbővüléssel – írja a német szakmai portál. Kínálatbővülés pedig jócskán van, legalábbis a műtrágyagyártók nemzetközi szövetsége szerint 2016-2017 során nem kevesebb, mint száz új telephelyet nyitottak meg. Ez a három fő műtrágya-hatóanyag tekintetében körülbelül 7,5 százalékos kapacitásbővülést jelent a világpiacon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Sikeres volt Bige László kötvénykibocsátása

Bige László péti érdekeltsége, a Nitrogénművek Zrt. sikeresen bocsátott ki 200 millió euró értékben devizakötvényeket – számolt be egy nemzetközi szakportál egy magyar vonatkozású tőkepiaci tranzakcióról.

Növénytáplálás: gyökértől a levélig

Idén már második alkalommal – mintegy kétszáz „vegytiszta” résztvevővel – szervezték meg a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási Tanácskozást.

Idén is jelentős növekedést vár a Hőgyészi Agrokémiai Kft.

Jelentős árbevétel-növekedést tervez idén a főként agrokemikáliákat, vetőmagokat forgalmazó Hőgyészi Agrokémiai Kft., amely tavaly mintegy tíz százalékkal növelte árbevételét.

Új termék és szolgáltatás a Malagrow-tól

A jól ismert Valagro biostimulátorok és lombtrágyák mellett saját márkás melegen granulált NPK komplex műtrágyával is a piacra lépett a Malagrow Kft., hogy a növények tápanyag-ellátásához is kínálhassanak hatékony megoldást a termelőknek. Az újdonságról az AGROMashEXPO kiállításon is tájékozódhattak az érdeklődők.

Az IKR Agrár a kertészeti piacon

Az IKR Agrár Kft. 2013 óta évről évre növeli eredményeit, mára csaknem 100 milliárd forintos forgalmat bonyolít évente. Nem csak inputanyagokat kínáló cégről van szó, fontos integrátor is egyben, sőt, mint a prágai központú Agrofert Holding a.s. tagja, gyártóként is jelen van a piacon.

Egyszerűsítik a műtrágyák csomagolását

Több ponton módosította a Földművelésügyi Minisztérium azt a rendeletet, amely többek között a műtrágyák csomagolásán feltűntetett információkat szabályozza. A cél az egyszerűsítés volt, de továbbra is számos adatot kell rögzíteni a kiszerelésen.

Közel 10 százalékkal estek a műtrágya árak

Idén az első három negyedévben közel 20 százalékkal több nitrogén-foszfor-kálium hatóanyag-tartalmú műtrágyát szórtak ki a földekre a gazdálkodók, mint egy évvel korábban. A forgalomnövekedést az árcsökkenés is segítette.

Idén másodszor ünneplik a Műtrágya Világnapját

Először tavaly, 2016. október 13-án rendezték meg a Műtrágya Világnapját. Ennek oka, hogy 1908-ban ezen a napon szabadalmaztatták az ammóniaszintézis eljárását. Az esemény fő célja, hogy a Föld lakosságát a műtrágyák előnyeiről és felhasználásáról tájékoztassa, és hogy világszerte támogassa a mezőgazdasági kutatást és innovációt a fenntartható jövő érdekében.

Kínában támogatják a szerves trágya használatát

Programot indított a kínai mezőgazdasági minisztérium a műtrágyák kiváltására szerves trágyával az ország száz körzetében. A a tea-, a zöldség- és a gyümölcstermesztésben dolgozó gazdák támogatást kapnak a váltáshoz. A műtrágya használat 20 százalékos csökkentése a cél az évtized végéig.