Back to top

Tízmillió köbméter többletvizet tároltak be a Tisza-tóba

Tízmillió köbméter vizet tároltak be a közelmúltban többletként a Tisza-tóba, hogy a várható aszályos időszakban ki tudják elégíteni a térségben megnövekvő vízigényeket - tájékoztatott a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) honlapján.

Ezzel a vízmennyiséggel a Tisza-tó megszokott, 725 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszintje 10 centimétert emelkedik - közölte az igazgatóság.

A Kötivizig szakemberei remélik, hogy a többlet vízkészlet megfelelő tartalékot képez - a Nagykunsági-, Jászsági és Tiszafüredi-főcsatornákon keresztül - a vízigények kielégítésére, illetve a Körös-völgy ökológiai vízpótlására.

A térségi vízkészletek növelése érdekében megemelték 10 centiméterrel a Nagykunsági-főcsatornán az Abádszalók-Örményes közötti szakasz vízszintjét is.

A Kötivizig az elmúlt évek tapasztalatai alapján döntött a vízhiányos időszakra való felkészülésről, ennek részeként vízhiánykár-elhárítási tervet dolgozott ki. Ennek alapján már 2012-ben, 2013-ben és 2015-ben is sikeres beavatkozásokat hajtottak végre, hogy az előrelátóan betárolt vízkészlet a térség vízelosztását, valamint Szolnok és a környékbeli települések ivóvízellátását biztosítsa - olvasható a Kötivizig honlapján.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar rizs az Andok lábánál

Az egyik magyar nemesítésű rizsfajta, a Sandora kiemelkedő hidegtűrési képessége indította el azt a párbeszédet, amelynek eredményeként a NAIK ÖVKI kutatói meghívást kaptak a chilei rizstermesztőktől. Két kutató, Bozán Csaba és Jancsó Mihály, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztálya és a NAIK támogatásával mutathatta be a legújabb magyar eredményeket Santiago-ban, valamint egy rendkívül részletes rizságazat-bemutatón vehettek részt Chile rizstermesztő vidékein.

Tartósan vízhiányos időszakot hirdettek ki

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

Százmilliárd párologhat el a kukoricaföldeken

Tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte az agrárkamara a Belügyminisztériumtól, mivel így a gazdáknak nem kellene vízkészlet-járulékot fizetniük - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Három nap az innováció és a precizitás szolgálatában

A fejlesztés folyamatos és örök, de öt évente a KITE megálljt vezényel magának, hogy visszatekintsen, és megvizsgálja, mi minden újdonságot hozott abban a fél évtizedben a hazai gazdálkodóknak. Június 20-22-én három napos szakmai bemutatót tartott a KITE Zrt. Nádudvaron.

Olaszországban a szárazság miatt súlyos vízhiány van

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségét Emilia-Romagna tartományban a szárazság okozta vízhiány miatt csütörtökön. Teljes kiszáradás fenyegeti többek közt a zöldség- és gyümölcs-ültetvényeket, de súlyos gondokat okoz az állattenyésztőknek is.

Amikor a jeges folyó árad

A folyók mellett élők már megszokták, hogy hóolvadás vagy nagy mennyiségű csapadék hatására hirtelen megemelkedik a vízszint. Árvizek leginkább tavasszal és nyár elején fordulnak elő, kivételesen azonban télen is kialakulhatnak, ahogyan ezt év elején is megtapasztalhattuk.

Öntözzük akár szárdőléskor is az áttelelő hagymát

Megfelelő öntözés nélkül kizárt jövedelmezően jó minőségű áttelelő hagymát termeszteni. A teljes tenyészidőszak során, termőtájtól függően, mikroöntözéssel 15-25 alkalommal öntözünk. Főleg május, júniusban, 30 °C feletti hőmérsékletnél az állomány hűtésére is szükség lehet, ezt naponként kétszeri 20 perces frissítő öntözéssel oldhatjuk meg.

Kevesen öntözik a földjüket

Egyelőre nem történt áttörés az öntözéses gazdálkodásban, a statisztikai adatok alapján az engedéllyel rendelkező termelők közül csak minden második védekezik így a szárazság ellen. Országos szinten mintegy 68,7 ezer hektáron 73 millió köbméter vizet locsoltak ki a gazdaságok az elmúlt évben.

Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben

A léghőmérsékletet, a páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is figyeli a Bécsben kifejlesztett okoságyás, olvastuk Bécs Város Külképviseleti Irodájának hírlevelében. Az elfoglalt hobbikertészeket megcélzó újítás értesítést is küld a tulajdonos telefonjára, ha fogytán az öntözővíz.

Közel 20 milliárdos vízügyi fejlesztésről döntöttek

Három tenderen közel húszmilliárd forintot ítélt oda az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Körösöket, a Tiszát és a Velencei-tavat érintő eredmények a Közbeszerzési Értesítőben jelentek meg. Mindhárom program uniós finanszírozású, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) része és tervezést valamint kivitelezést foglal magába.