Back to top

Zéró napfény, hétszeres C-vitamin

Zárt térben, LED-fényforrásokkal megvilágítva sikerült olyan rukkolát nevelni, amelyben a szokásoshoz képest hétszeres mennyiségű C-vitamin mutatható ki és más tekintetben is igen figyelemre méltó a beltartalma.

Természetes napfénytől elzárva állítottak be rukkolatermesztési kísérletet Hollandiában, a projektben az asszimililációs fényforrásokat gyártó Philips Lighting, illetve két hollandiai egyetem – a wageningeni és a maastrichti – kutatói működtek együtt. A kidolgozott technológiával sikerült elérni, hogy a rukkola C-vitamin-tartalma az USDA (az USA agrárminisztériuma) által megadott 15 mg/100 grammhoz képest hétszeresére nőjön, mindez pedig kifejezetten alacsony nitrát- és a szokásosnál magasabb cukortartalom, illetve kevésbé csípős íz mellett – számol be róla a hortidaily.com portál a Philips Lighting közleményére hivatkozva.

A kísérlet bebizonyítja, hogy nem feltétlenül van szükség extra beltartalomra nemesített fajtára, „egyszerű” termesztéstechnológiai elemekkel is megoldható, hogy bizonyos hasznos összetevőkkel gazdagodjon egy-egy zöldség – hangsúlyozza az eindhoveni székhelyű Philips Lighting közleménye. Vagyis a megfelelően kidolgozott technológiai recepttel nemcsak a terméshozam növelhető, hanem a termék íze és összetétele is alakítható. Méghozzá meglehetősen precízen lehet beavatkozni, a kísérlet tanúsága szerint legalábbis a megvilágítás sajátosságait megváltoztatva megoldható, hogy a nitrátszint emelkedjen, de például a C-vitamin-tartalom és minden egyéb változatlan maradjon. A Philips Lighting által kidolgozott receptúra a szokásos paramétereken kívül – páratartalom, hőmérséklet, CO2-szint, tápanyag stb. – kitér egyebek között az alkalmazandó fény erősségére, spektrumára, a fényforrások típusára, elhelyezésére és a megvilágítás időtartamára.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Érdemes művelni a bolgárkertet

A Bódé városrészben, az egykori Videoton-pályán kialakított közösségi kertben civil szervezetek és magánszemélyek kérhettek területet ingyen a várostól, ahol saját szükségletre termelhetnek. A program nemcsak a termelésről szól, hanem hagyományőrzés és közösségépítés is. Egykor innen látták el a bolgár kertészek kiváló minőségű élelmiszerekkel Ajkát - az elnevezés is erre utal.

Dinamikus növekedés várható a hazai gyümölcs- és zöldségfeldolgozó iparban

A hazai élelmiszeripari termelés negyedik legnagyobb szakágazata a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás és tartósítás. A szektor dinamikus növekedésének záloga az olyan cégek kezében van, mint a 25 éve működő Agrosprint Kft., amely példaértékű fenntartható stratégiájának elismerésére K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott.

Újabb 70 millió euró támogatás a gyümölcstermelőknek

Július elsején rendkívüli intézkedés keretében az Európai Bizottság további egy évvel, 2018 júniusáig meghosszabbította az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett gyümölcstermelők számára nyújtott rendkívüli támogatás időtartamát, és újabb 70 millió eurót ítélt oda 12 uniós ország termelői számára.

Őstermelőket ellenőrzött a NÉBIH

2017 tavaszán csaknem három héten keresztül ellenőrizte a NÉBIH a budapesti, a turai, a kiskundorozsmai, a miskolci és a nyíregyházi nagybani piacokon árusító őstermelőket. A 135 őstermelő tevékenységére kiterjedő vizsgálat során a hatóság az esetek 9 százalékában tapasztalt kisebb-nagyobb szabálytalanságot.

Önellátásra törekvő települések

Kunmadarason az önkormányzat beindította mentorprogramját, melynek keretében őshonos baromfikat helyez ki lakosokhoz. Karcagon a városgondnokság a közétkeztető konyhák részére több száz mázsa zöldséget termel meg éves szinten. Mindkét település törekszik a teljes önellátásra.

Teljes technológia a Bayer farmon

A Bayer rendhagyó rendezvényre hívta a zöldségtermesztőket június végén: CropScience és Vegetable Seeds üzletága a KITE Zrt.-vel közösen mutatta be dinnye-, borsó- és ipariparadicsom-fajtáit, növényvédelmi és agrotechnológiai ajánlásait a békéscsabai Bayer farmon.

Folytatódik az iskolagyümölcs-program

A Földművelésügyi Minisztérium által kiadott rendelet alapján a következő tanévben is folytatódik a gyermekek egészséges táplálkozását ösztönző program - tudatta a Klebelsberg Központ. Lapunk érdeklődésére az iskolafenntartó részéről kifejtették, a pályázatok értékelésénél hangsúlyos szempont a helyi beszerzés.

Űrfarmok táplálhatják a jövő űrhajósait – de a Föld máris profitálhat ebből

Kanadai kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az űrben is tudjunk növényeket termeszteni, így pedig megnyílik az út az emberiség előtt más világok meghódítására, ezzel kitolva a Föld határait.

Közel 2 millió tonna zöldséget lehet betakarítani az idén

Az idén várhatóan 1,8 millió tonnányi zöldséget lehet betakarítani az országban, mintegy 100 ezer tonnával többet, mint tavaly - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerdán az MTI-nek.

A Piac Éjszakája

A június 21-i napfordulóra meghirdetett „Piac éjszakája” a résztvevők és a vendégek elismerő véleménye szerint különleges élményt nyújtó, sikeres rendezvény volt.