Back to top

Zéró napfény, hétszeres C-vitamin

Zárt térben, LED-fényforrásokkal megvilágítva sikerült olyan rukkolát nevelni, amelyben a szokásoshoz képest hétszeres mennyiségű C-vitamin mutatható ki és más tekintetben is igen figyelemre méltó a beltartalma.

Természetes napfénytől elzárva állítottak be rukkolatermesztési kísérletet Hollandiában, a projektben az asszimililációs fényforrásokat gyártó Philips Lighting, illetve két hollandiai egyetem – a wageningeni és a maastrichti – kutatói működtek együtt. A kidolgozott technológiával sikerült elérni, hogy a rukkola C-vitamin-tartalma az USDA (az USA agrárminisztériuma) által megadott 15 mg/100 grammhoz képest hétszeresére nőjön, mindez pedig kifejezetten alacsony nitrát- és a szokásosnál magasabb cukortartalom, illetve kevésbé csípős íz mellett – számol be róla a hortidaily.com portál a Philips Lighting közleményére hivatkozva.

A kísérlet bebizonyítja, hogy nem feltétlenül van szükség extra beltartalomra nemesített fajtára, „egyszerű” termesztéstechnológiai elemekkel is megoldható, hogy bizonyos hasznos összetevőkkel gazdagodjon egy-egy zöldség – hangsúlyozza az eindhoveni székhelyű Philips Lighting közleménye. Vagyis a megfelelően kidolgozott technológiai recepttel nemcsak a terméshozam növelhető, hanem a termék íze és összetétele is alakítható. Méghozzá meglehetősen precízen lehet beavatkozni, a kísérlet tanúsága szerint legalábbis a megvilágítás sajátosságait megváltoztatva megoldható, hogy a nitrátszint emelkedjen, de például a C-vitamin-tartalom és minden egyéb változatlan maradjon. A Philips Lighting által kidolgozott receptúra a szokásos paramétereken kívül – páratartalom, hőmérséklet, CO2-szint, tápanyag stb. – kitér egyebek között az alkalmazandó fény erősségére, spektrumára, a fényforrások típusára, elhelyezésére és a megvilágítás időtartamára.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Érces hagyma, mosolygós alma a Hanságból

Az alma és a vöröshagyma a vezérterméke a 14 éve működő Hanság Fertőmenti Szövetkezet Tész-nek. Minden alkalommal részt vesznek az OMÉK-on. Családi János elnök elmondta, hogy az OMÉK olyan seregszemle, ahol szinte kötelező részt vennie annak, aki a mezőgazdaságban valamilyen értéket előállít, és azt meg akarja mutatni a vevőknek és a beszállítóknak.

Vidám paradicsom a Csallóközből

Figyelemfelkeltő, fiatalos, világoskék színű csomagolásban, látványos standon mutatta be és kóstoltatta paradicsomtermékeit a csallóközi üvegházi paradicsom-termesztők közös értékesítését szervező GreenCoop szövetkezet. A fürtös koktél- és cseresznyeparadicsomot, valamint poharas terméket Vidám Csallóközi Paradicsom márkanéven forgalmazzák Szlovákiában és Magyarországon.

Egészséges nassolnivaló

Az idei OMÉK-on kisvállalkozás által előállított termék kategóriában nyert díjat a szabadszállási székhelyű Róna Mezőgazdasági Szövetkezet zöldség mix chipse. A sárgarépa-, paszternák- és céklakarikákból álló ropogtatnivaló só- és adalékanyag-mentes, egészséges, magas tápértékkel rendelkező, finom csemege.

A láncoknak a legnagyobb sem számít

Egyedül nem megy a zöldség-gyümölcságazatban sem, a szövetkezésnek 100-150 éves hagyományai vannak Nyugat-Európában. Az Európai Unió a támogatás alapegységének tekinti a termelői értékesítési szervezeteket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácskozása arra kereste a választ, hogy miért halad ilyen vontatottan a szövetkezések szerveződése Magyarországon és mivel lehetne gyorsítani a folyamatot.

Barokk kert a barokk téren - terményáldás Győrben

Évtizedek óta elmaradhatatlan programja a szeptembernek a győri Terményáldás, amit a Győri Művészeti és Fesztiválközpont rendez Győr belvárosában, impozáns barokk környezetben, a Széchenyi téren.

Zsinórmérték

Az év agráremberének, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatójának irodájában béke és nyugalom honol, nyugalom árad a házigazda Csikai Miklósból is. Az irodájában kerestük föl, hogy kitüntetéséhez gratuláljunk. 

Miért nem virágzik továbbra is a hazai vetőmagágazat?

Messze nyúló hagyományai vannak a hazai zöldség- és virágvetőmag-termesztésnek, mára azonban a termőterület a töredékére szűkült. Az okokat és lehetőségeket Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács zöldség szekciójának elnöke foglalta össze a Kertészet és Szőlészet 37. számának Szaporítóanyag mellékletében.

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

Augusztusban is drágult az élet

A fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal magasabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,8 százalékosra emelkedett a júliusi 2,6 százalékról. Agy év alatt az élelmiszerek ára 3,2 százalékkal emelkedett.

GRAVETTI megoldás a magyar mezőgazdaság számára a RICHEL segítségével

A Richel csoport, valamint a Gravetti Kft. együttműködése lehetővé teszi a magyar mezőgazdasági termelők számára, hogy egy újszerű megoldással javítsák az eredményességüket.