Back to top

Zéró napfény, hétszeres C-vitamin

Zárt térben, LED-fényforrásokkal megvilágítva sikerült olyan rukkolát nevelni, amelyben a szokásoshoz képest hétszeres mennyiségű C-vitamin mutatható ki és más tekintetben is igen figyelemre méltó a beltartalma.

Természetes napfénytől elzárva állítottak be rukkolatermesztési kísérletet Hollandiában, a projektben az asszimililációs fényforrásokat gyártó Philips Lighting, illetve két hollandiai egyetem – a wageningeni és a maastrichti – kutatói működtek együtt. A kidolgozott technológiával sikerült elérni, hogy a rukkola C-vitamin-tartalma az USDA (az USA agrárminisztériuma) által megadott 15 mg/100 grammhoz képest hétszeresére nőjön, mindez pedig kifejezetten alacsony nitrát- és a szokásosnál magasabb cukortartalom, illetve kevésbé csípős íz mellett – számol be róla a hortidaily.com portál a Philips Lighting közleményére hivatkozva.

A kísérlet bebizonyítja, hogy nem feltétlenül van szükség extra beltartalomra nemesített fajtára, „egyszerű” termesztéstechnológiai elemekkel is megoldható, hogy bizonyos hasznos összetevőkkel gazdagodjon egy-egy zöldség – hangsúlyozza az eindhoveni székhelyű Philips Lighting közleménye. Vagyis a megfelelően kidolgozott technológiai recepttel nemcsak a terméshozam növelhető, hanem a termék íze és összetétele is alakítható. Méghozzá meglehetősen precízen lehet beavatkozni, a kísérlet tanúsága szerint legalábbis a megvilágítás sajátosságait megváltoztatva megoldható, hogy a nitrátszint emelkedjen, de például a C-vitamin-tartalom és minden egyéb változatlan maradjon. A Philips Lighting által kidolgozott receptúra a szokásos paramétereken kívül – páratartalom, hőmérséklet, CO2-szint, tápanyag stb. – kitér egyebek között az alkalmazandó fény erősségére, spektrumára, a fényforrások típusára, elhelyezésére és a megvilágítás időtartamára.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldségek a Bibliából

Ugyan a Bibliában elsősorban kenyérről, gyümölcsökről és húsokról esik szó, a konyhakerti növények akkoriban is fontos tápláléknak számítottak. Elsősorban a hüvelyesek és a hagymafélék voltak elterjedtek. Előbbi a böjti időszakban fehérjeforrás volt, utóbbi pedig gyógynövényként is fontos szerepet töltött be.

Biztonságosak a magyar zöldségek, gyümölcsök

Franciaországban egy öt éves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédőszert. Ez az arány Magyarországon kedvezőbb: a zöldségek és gyümölcsök fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, és csupán 1 százalék tartalmaz a határérték feletti növényvédőszer-maradványt - tudatta a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium.

Spárga- és póréhagyma-palántát is nevelnek Kecskemét-Szarkáson

Az évi mintegy 6 millió palántával az első öt legnagyobb hazai palántanevelő közt szerepel a Palántakert Kft., még inkább kitűnik azonban széles választékával. A közel tíz éve három lépésben fölépített korszerű, egyhektáros kecskeméti telepen az utóbbi időben több területen fejlesztették az alkalmazott technikát és technológiát, elsősorban a munkaerő- és energiahatékonyság javítása érdekében.

Az évszázad élelmiszerbotránya Kaliforniában

Az évszázad legnagyobb élelmiszer-fertőzési botrányának nevezi az amerikai sajtó az egy ember halálát és több mint 120 személy megbetegedését okozó E. coli-fertőzést, amit egy arizóniai farmon termesztett rómaisaláta okozott Kaliforniában még márciusban. A kór már 25 államban elterjedt.

Eloszlatják a fresh cut termékekkel kapcsolatos tévhiteket

Holnap nyitja kapuit az egyik legnagyobb európai zöldség-gyümölcs kiállítás, a Macfrut 2018. A háromnapos rendezvény a fresh cut termékekre koncentrál. Olaszországban egymilliárd eurót tesz ki az azonnal fogyasztható friss zöldség-gyümölcs értékesítés. Ez a termékkör nemcsak a termesztők számára hasznos az új értékesítési lehetőségek miatt, hanem elősegíti az egészséges táplálkozás terjedését is.

Mérgező anyag miatt hívták vissza a spenótot

Magas kadmium tartalom miatt vonta ki Chef Parajlevél termékét a METRO. A Nébih, a bolgár hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül is értesült az esetről.

Május már a hazai zöldségek szezonja

A fagyos március és a hirtelen jött meleg után májusban utolérik magukat a hazai zöldségtermesztők, így a hazai zöldség leválthatja az importot – nyilatkozta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Csúszott a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése Fejérben

Késve kezdődött meg az idén a zöldségek vetése, palántázása. Azonban a kora nyári melegnek köszönhetően beérte magát a természet.

Újra várja a látogatókat a világ legnagyobb üvegháza

A londoni Kew Garden öt év alatt újította fel a Mérsékeltövi-házat, mely a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza. A történelemben először az I-es minősítésű építményt egészen a csupasz fémszerkezetig visszabontották és a modernizálták.

Tengervízzel működő üvegház?

A világ forró, száraz tengerparti részein a növénytermesztés eddig megoldhatatlan volt. Egy brit színházi világítóból lett feltaláló ötlete alapján azonban van remény rá, hogy az aszállyal sújtott területeken élő emberek mégis az értékes ivóvíz pazarlása nélkül termeljék meg élelmiszereiket.