Természetes napfénytől elzárva állítottak be rukkolatermesztési kísérletet Hollandiában, a projektben az asszimililációs fényforrásokat gyártó Philips Lighting, illetve két hollandiai egyetem – a wageningeni és a maastrichti – kutatói működtek együtt. A kidolgozott technológiával sikerült elérni, hogy a rukkola C-vitamin-tartalma az USDA (az USA agrárminisztériuma) által megadott 15 mg/100 grammhoz képest hétszeresére nőjön, mindez pedig kifejezetten alacsony nitrát- és a szokásosnál magasabb cukortartalom, illetve kevésbé csípős íz mellett – számol be róla a hortidaily.com portál a Philips Lighting közleményére hivatkozva.
A kísérlet bebizonyítja, hogy nem feltétlenül van szükség extra beltartalomra nemesített fajtára, „egyszerű” termesztéstechnológiai elemekkel is megoldható, hogy bizonyos hasznos összetevőkkel gazdagodjon egy-egy zöldség – hangsúlyozza az eindhoveni székhelyű Philips Lighting közleménye. Vagyis a megfelelően kidolgozott technológiai recepttel nemcsak a terméshozam növelhető, hanem a termék íze és összetétele is alakítható. Méghozzá meglehetősen precízen lehet beavatkozni, a kísérlet tanúsága szerint legalábbis a megvilágítás sajátosságait megváltoztatva megoldható, hogy a nitrátszint emelkedjen, de például a C-vitamin-tartalom és minden egyéb változatlan maradjon. A Philips Lighting által kidolgozott receptúra a szokásos paramétereken kívül – páratartalom, hőmérséklet, CO2-szint, tápanyag stb. – kitér egyebek között az alkalmazandó fény erősségére, spektrumára, a fényforrások típusára, elhelyezésére és a megvilágítás időtartamára.