Back to top

Ahol félnek a békáktól

Méhészként irigykedve olvasom az Ausztráliáról szóló méhészeti híreket. Nincs varroa atka, és a méhészek bár egyetlen egyszer pörgetnek, mégis meg tudnak élni. Igaz a megélhetésért vándorolniuk kell, főleg az egyre szaporodó mandula ültetvényekre vagy egyéb megporzást igénylő növényekre.

Európában a Varroa destructorral először a 80-as évek közepén-végén találták szembe magukat a méhészek. Azóta ez az aprócska atka többször is padlóra kényszerítette a méhészeket,  megtanítván nekik Hérakleitosz mondását, hogy az egyetlen állandó a változás maga. Ez az atkafaj igen adaptiv ugyanis. A hosszan használt vegyszereknek előbb-utóbb ellenáll. És újabbakat kell találni.

atkalehullott.jpg

lehulott atka
Fotó: Hevesi Mihály

A legutóbbi ilyen padlóra kényszerítés épp az elmúlt télen következett be, amikor is pl. a magyar méhállomány jelentős része nem telelt át.  

Nem csoda hát, hogy a honi és európai  méhészek atkamentes méhészkedésről álmodoznak. Immár majdnem negyven éve.  

Ausztráliában egyelőre atkamentesek a méhek, és az utóbbi években alig hallani az áttelelés alatt bekövetkezett méhpusztulásokról. A méhpusztulások évközben következnek be, amikor a beporzásért vándorló méhészek méhcsaládjai számukra halálos növényvédő szerekkel (neonikotinoidokkal, gyomirtókkal, stb.)  találkoznak.  

A beporzásból megélni tehát nem leányálom, már csak azért sem, mert ezek a vegyszerek a méhész egészségére is kihatnak. Persze ez nálunk is így van.

Irigykedjünk-e mégis rájuk?
Talán mégsem érdemes, hisz nekik meg van kis kaptárbogaruk, vagy ami még érdekesebb számunkra, egy óriásvarangyuk (Rhinella marina), melyet eredetileg a nádültetvények védelmére telepítettek be.

oriasvarangy_rhinella_adult_nosteny.jpg

Óriás varangy (Rhinella marina, Bufo marinus) felnőtt nősténye
Óriás varangy (Rhinella marina, Bufo marinus) felnőtt nősténye
Fotó: Bernard DUPONT/wikipedia
Ez a varangy a legkisebb pocsolyában is megterem. Nagyon lusta fajta, ezért még a csecsemők is képesek elkapni, de nagyon sok van belőlük.

Egyetlen varangy napi kétezer méhecskét képes elpusztítani. A kaptárakat e miatt legalább 40 centiméterre kell elhelyezni a földtől. A mi varroánkhoz hasonlóan ez a méhkártevővé avanzsált varangyfaj  is igen adaptiv.

Ausztráliában megfigyelhető ( az USA-ban a méhészek még nem tapasztaltak ilyet), hogy egymás fejére állva érik el a kaptár bejáratát és eszik degeszre magukat méhekkel.

Miután a legfelső jóllakott, egy alatta lévő mászik a békaoszlop legtetejére, hogy ő is falatozzék a kijáró méhekből.  

Bár az ausztrál méhállomány az utóbbi időszakban 35 százalékkal nőtt, vagyis prosperál, mégis hiány van méhekből és méhészekből. Pedig  a jövőben több mint 80 000 méhcsaládra lenne szükség a mandulaültetvények beporzásához. Nagy kérdés a mandulaültetvényeket tervező gazdáknak, hogy ezt honnan fogják előteremteni.

Forrás: 
Méhészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mézkóstolás és mézüzlet az OMÉK-on

Remek családi programok mellett számos érdekességgel, fontos információval találkozhat az OMÉK-ra kilátogató, többek között, szusit, szakét, de hazai mézeket, mézkülönlegességeket is megkóstolhatunk. A méhészeknek az OMME standja mellett a japán partnerország képviselőit is érdemes felkeresni, mivel jelentősen nőtt az ottani kereslet a magyar mézre.

Kampány az ázsiai lódarázs ellen

Az ázsiai lódarázs főként méhekkel, illetve zengőlegyekkel, poszméhekkel táplálkozik, ezért elterjedése különösen káros következményekkel járna. A brit hatóságok most úgy döntöttek, hogy a lakosság tájékoztatásával és segítségével fellépnek az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrothorax) ellen. Az ázsiai lódarázs felbukkanása Magyarországon is várható.

Mézzel-lélekkel a hazai fogyasztásnövekedésért

A méhészek az egész unióban egyértelmű eredetjelölési és a magyarhoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolják, és azt, hogy a 2020 utáni KAP-ba kerüljön be a méhcsaládszámon alapuló közvetlen támogatás. Csömörön, Mervald József bemutató méhészetében tartott méhészeti látványosságokkal fűszerezett sajtótájékoztatót 2017. szeptember 6-án a NAK és az OMME.

Az egészségre is veszélyes lehet a hamisított méz

Az egészségre is veszélyes lehet az ismeretlen eredetű, hamisított méz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint, ezért egyértelmű eredetjelölési és a magyarországihoz hasonló nyomonkövetési rendszer bevezetését javasolják az Európai Unió számára.

Kaptárak a sziklafalon

Természetvédelmi okokból visszatelepítik az ott őshonos indiai méhfajt Kína legnagyobb, UNESCO világörökségnek minősített őserdejébe. Az intenzív mezőgazdasági tevékenység, azon belül is a növényvédőszerek használata miatt ugyanis vészesen csökkenni kezdett a méhpopuláció, és azon belül is az ugyan kevesebb mézet adó, ám szélsőségesebb időjárás mellett is dolgozó indiai méhcsaládok száma.

Bíró Márton méhészete

Méhészetemben a Zselicből származó méz (akác, hárs, repce, virág, napraforgó), propolisz, virágpor, méhpempő található a tudatos, egészséges életmódot választók részére.

Heregyűlés

Miért gyűlnek össze a herék mindig ugyanott a levegőben, hogy onnan kiindulva egy méhanyával párosodjanak? Erre a kérdésre most drónokkal keresik a választ a kutatók.

Ehető-e a közel ötvenéves méz?

A Neuendorfi Méhkutató Intézetben egy adomány révén a '70-es, '80-as évekből származó mézeket vizsgáltak. Meglepő, de akadt élvezhető tétel is, de bebizonyosodott, hogy az egészségügyi kockázatok miatt sem embernek, sem méheknek nem javallott ennyire régi mézet fogyasztani. Több tételben is kimutatható volt az amerikai költésrothadás spórája, mely hosszú évtizedek után is képes aktivizálódni.

Aethina ante portas

Kalabriában újra megjelent a kis kaptárbogár

Passzív és aktív természetvédelem - hazai orchideák megporzása

A méhek megporzó tevékenysége nemcsak a gyümölcsök (pl. alma, körte), a szántóföldi növények (pl. repce), a termesztett takarmánynövények (pl. lucerna), a zöldségek (pl. dinnye) és egyéb növényfajok megporzásában, magtermesztésében fejti ki sok-sok milliárdos gazdasági hasznát, de környezetünk természeti értékeinek, kincseinek megóvásában, a védett növények szaporodásában is kimagasló segítséget nyújt.