Back to top

Békés versengés

Alföldi borok mérkőztek meg egymással május 26-án Baján, a Turisztikai Központban a három borvidéket egybefogó Duna Borrégió Borversenyén, amellyel egy időben tartották meg a Hajós-Bajai Borversenyt és a Bács-Kiskun megye Bora választást is. Az eredményhirdetésre viszont a közelmúltban Hajóson, a Barokk Kastélyban került sor.

„Duna borrégió hazánk legnagyobb fejlődési ívet rajzoló térsége, ahol az ültetvények és a technológia modernizálásában, valamint a borok minőségében is forradalmi változás állt be a legutóbbi nyolc-tíz esztendőben”- köszöntötte a résztvevőket Koch Csaba. A Duna Borrégió sros elnöke elmondta, hatalmas különbség érzékelhető egy sok évvel ezelőtti és a mai alföldi borverseny mezőnye között. A szakember hangsúlyozta, hogy a Duna borrégió a magyarországi szőlőterületek több mint 40 %-át, a bortermelés több mint 50 %-át foglalja magába. A régióból a két Év Bortermelője-díjazott, Frittmann János és Gálné Dignisz Éva mellett 30-40 borászat készít világszínvonalú borokat, melyet az elmúlt évek országos és nemzetközi borversenyein elért sikerek igazolnak. A régióban a világon keresett ma divatos – illatos, gyümölcsös - borok szinte mindegyikét kiváló minőségben lehet elkészíteni. Koch Csaba felhívta a figyelmet, szakmailag ugyanolyan nehéz elkészíteni egy szép rozét, mint egy testes fehérbort.

h1.jpg

Az eredményhirdetés számára méltó hétteret biztosított a Hajósi Barokk Kastély
Fotó: viniczai

A borversenyen azon pincészetek vehettek rész, melyek a Csongrádi-, a Kunsági-, a Hajós-Bajai Borvidéki borversenyeken arany és ezüstérmet szereztek boraikkal. A beérkezett több mint 180 minta jelzésértékkel bír a régió dinamikus fejlődését illetően. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint az elmúlt időszakban az országos és a nemzetközi borversenyeken elért eredmények.

A Duna Borrégióban nemcsak megtették a szükséges lépéseket a fejlődésért, de a borrégiót a szűkebb-tágabb szakmai és borértő közönség előtt vásárokon, fesztiválokon való részvétellel, szakmai napok, konferenciák megszervezésével népszerűsítik is.

 

Hajós-Bajai Borversenyre 2017-ben összesen 81 minta - 32 fehér, 15 rozé és 34 vörös - érkezett.

A borvidék legjobb fehér bora: Koch Borászat: Frish Cserszegi fűszeres 2016.

A borvidék legjobb rozé bora: Szemerey Pince Rozé cuvée -Flóra 2016.

A borvidék legjobb vörös bora: Koch Borászat: Cabernet Franc 2013.

h2.jpg

A Duna Borrégió legszebb vörösborát Koch Csaba (balról), míg a Hajós-Bajai Borvidék legszebb rozéját Szemerey István adta
Fotó: viniczai

A Bács-Kiskun Megye bora választás eredményei:

fehér: Vas Pincészet: Olaszrizling 2016.

rozé: Font Pincészet : Cabernet sauvignon rozé 2016.

vörös: Frittmann Pincészet: Merlot 2013.

h3.jpg

A Duna Borrégió legszebb fehérbora díját Frittmann Tamás, míg a legszebb rozéjáért járó elismerést Sümegi Dragan vehette át
Fotó: viniczai

A Duna Borrégió Borversenyre 149 minta érkezett, a Hajós-Bajai Borvidékről 56, a Kunság Borvidékről 65, míg a Csongrád Borvidékről 28 tétel, összesen 62 fehér, 33 rozé és 54 vörös. A versenyen összesen 33 aranyérem, 73 ezüstérem , 32 bronzérem és 11 oklevél született.

 

 

A borrégió legszebb fehérbora: Frittmann Testvérek Kft.: Cserszegi fűszeres 2016. (Kunság)

A borrégió legszebb rozéja: Sümegi Dragan: Kékfrankos rozé 2016. (Hajós-Baja)

A borrégió legszebb vörösbora: Koch Borászat: Cabernet Sauvignon Barrique 2013. (Hajós-Baja)

 

Koch Csaba bejelentette, a Duna Borrégió pályázat útján keresi három szőlőfajta borának új, a magyar piacon és a világpiacon is jól kommunikálható, frappáns nevét:

Cserszegi fűszeres: fehér, illatos, jó zamatú, gyümölcsös jellegű, friss bor.

Panonija: fehér, rizling típusú, jó minőségű, tartalmas bor; a szőlő vegyszermentesen termeszthető, betegségeknek ellenálló.

Bácska: fehér, rizlingszilváni típusú, könnyed, jó zamatú, harmonikus bor; a szőlő betegségeknek ellenálló, biotermesztésre alkalmas.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Kiszűri a szulfitot a borból

A kén-dioxid, azaz a szulfit fontos szerepet játszik a frissesség és a kedvező szín és ízhatások megőrzésében, ugyanakkor az arra érzékenyeknél kellemetlen fejfájást okoz. James Kornacki chicagói vegyész pHD hallgató egy tervezőcég bevonásával kifejlesztett egy egyszerű eszközt, amit közvetlenül fogyasztás előtt a borospohárra helyezve, és a bort azon keresztül a betöltve, kiszűri a szulfitot.

Szintetikus anyagokból készítenének minőségi vörösbort

Egy San Franciscó-i cég megelégelte, hogy a világ legdrágább borai több millió forintnyi valutába kerülnek, ezért úgy döntött, hogy megpróbálja mesterséges úton előállítani ugyanazokat a nedűket.

Idén a savtartalomtól függ a szüret kezdete

Ebben az évben is előrébb jár a természet a szokottnál, van, ahol már megkezdődött az olaszrizling szürete is, mivel most a nyári hőségnapok miatt nem a cukorfok, hanem a savtartalom a döntő a munkák megkezdésénél - hívták fel a figyelmet a Cserszegtomajban rendezett szőlőfajta-bemutató szakmai napon. Ahogy arra is, hogy az ősszel még figyelni kell az esetleges szürkepenész fertőzésekre.

Podmaniczky Pincészet

Családunk már több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a Balaton déli partján, Balatonföldváron.

Veszprémi Pince

Veszprémi László borászata a '90-es évek elején csak hobbinak indult, de bor iránti szenvedélye mára már egész családja hitvallásává vált.

Jó hangulatú a szüret, készülnek a Budapest Borfesztiválra a borászok

Lendületben van a magyar szőlő- és borágazat, amit az is alátámaszt, hogy a magyar borexport az első öt hónapban mennyiségben 26, értékben pedig 18 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának szintjét - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, a 26. Budapest Borfesztivál sajtótájékoztatóján.

Megkezdődött a szüret: Mézédes lett a Bornemissza Gergely minden (szőlő)szeme

Volt időszak, amikor úgy tűnt: a tavaszi havas eső miatt keresztet lehet vetni a vörösbort adó Néróra a Szelemen-hegyen. Mégis jókora mennyiségű termés került e fajtából is a puttonyokba. A tetemes adag mellett hab a tortán a szőlő rendkívül magas cukorfoka.

Vaddisznók, őzek, szarvasok, seregélyek dézsmálják az idei szőlőt

Néhány hét még hátra van a szüret dandárjáig. Szép, ígéretes, egészséges a szőlő. Nem kimagasló, de jó közepes termésre lehet számítani.

Pazar borok születhetnek az ősszel

Csúcsminőségű borokat vár az idén a tokaji Szepsy István. Jó évjáratra számít a balatonfüredi Figula Mihály, a birtokán már szedik a zenitet. A balatonboglári Légli Ottó ültetvényén holnap indul a szüret, a borász kimondottan jó évjárattal kalkulál.