0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Békés versengés

Alföldi borok mérkőztek meg egymással május 26-án Baján, a Turisztikai Központban a három borvidéket egybefogó Duna Borrégió Borversenyén, amellyel egy időben tartották meg a Hajós-Bajai Borversenyt és a Bács-Kiskun megye Bora választást is. Az eredményhirdetésre viszont a közelmúltban Hajóson, a Barokk Kastélyban került sor.

„Duna borrégió hazánk legnagyobb fejlődési ívet rajzoló térsége, ahol az ültetvények és a technológia modernizálásában, valamint a borok minőségében is forradalmi változás állt be a legutóbbi nyolc-tíz esztendőben”- köszöntötte a résztvevőket Koch Csaba. A Duna Borrégió sros elnöke elmondta, hatalmas különbség érzékelhető egy sok évvel ezelőtti és a mai alföldi borverseny mezőnye között. A szakember hangsúlyozta, hogy a Duna borrégió a magyarországi szőlőterületek több mint 40 %-át, a bortermelés több mint 50 %-át foglalja magába. A régióból a két Év Bortermelője-díjazott, Frittmann János és Gálné Dignisz Éva mellett 30-40 borászat készít világszínvonalú borokat, melyet az elmúlt évek országos és nemzetközi borversenyein elért sikerek igazolnak. A régióban a világon keresett ma divatos – illatos, gyümölcsös – borok szinte mindegyikét kiváló minőségben lehet elkészíteni. Koch Csaba felhívta a figyelmet, szakmailag ugyanolyan nehéz elkészíteni egy szép rozét, mint egy testes fehérbort.

A borversenyen azon pincészetek vehettek rész, melyek a Csongrádi-, a Kunsági-, a Hajós-Bajai Borvidéki borversenyeken arany és ezüstérmet szereztek boraikkal. A beérkezett több mint 180 minta jelzésértékkel bír a régió dinamikus fejlődését illetően. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint az elmúlt időszakban az országos és a nemzetközi borversenyeken elért eredmények.

A Duna Borrégióban nemcsak megtették a szükséges lépéseket a fejlődésért, de a borrégiót a szűkebb-tágabb szakmai és borértő közönség előtt vásárokon, fesztiválokon való részvétellel, szakmai napok, konferenciák megszervezésével népszerűsítik is.

 

Hajós-Bajai Borversenyre 2017-ben összesen 81 minta – 32 fehér, 15 rozé és 34 vörös – érkezett.

A borvidék legjobb fehér bora: Koch Borászat: Frish Cserszegi fűszeres 2016.

A borvidék legjobb rozé bora: Szemerey Pince Rozé cuvée -Flóra 2016.

A borvidék legjobb vörös bora: Koch Borászat: Cabernet Franc 2013.

A Bács-Kiskun Megye bora választás eredményei:

fehér: Vas Pincészet: Olaszrizling 2016.

rozé: Font Pincészet : Cabernet sauvignon rozé 2016.

vörös: Frittmann Pincészet: Merlot 2013.

A Duna Borrégió Borversenyre 149 minta érkezett, a Hajós-Bajai Borvidékről 56, a Kunság Borvidékről 65, míg a Csongrád Borvidékről 28 tétel, összesen 62 fehér, 33 rozé és 54 vörös. A versenyen összesen 33 aranyérem, 73 ezüstérem , 32 bronzérem és 11 oklevél született.

 

 

A borrégió legszebb fehérbora: Frittmann Testvérek Kft.: Cserszegi fűszeres 2016. (Kunság)

A borrégió legszebb rozéja: Sümegi Dragan: Kékfrankos rozé 2016. (Hajós-Baja)

A borrégió legszebb vörösbora: Koch Borászat: Cabernet Sauvignon Barrique 2013. (Hajós-Baja)

 

Koch Csaba bejelentette, a Duna Borrégió pályázat útján keresi három szőlőfajta borának új, a magyar piacon és a világpiacon is jól kommunikálható, frappáns nevét:

Cserszegi fűszeres: fehér, illatos, jó zamatú, gyümölcsös jellegű, friss bor.

Panonija: fehér, rizling típusú, jó minőségű, tartalmas bor; a szőlő vegyszermentesen termeszthető, betegségeknek ellenálló.

Bácska: fehér, rizlingszilváni típusú, könnyed, jó zamatú, harmonikus bor; a szőlő betegségeknek ellenálló, biotermesztésre alkalmas.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu