Back to top

Nagy az eltérés a hozamokban

Nagy eltérések vannak a gabonahozamokban a betakarítás félidejénél; a termés minősége jó, de a mennyiség elmaradhat a tavalyitól - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke hétfőn.

Vancsura József az MTI kérdésére elmondta: az extrém időjárási körülmények jelentősen befolyásolták a termésmennyiséget; sok helyen károsította a gabonát belvíz, jég vagy aszály.

Példaként említette a búzát, ahol volt hektáronként 3,1 és 9,0 tonnás hozam is.

A termés minősége jó, a búza mintegy 60 százaléka étkezési minőségű lehet.

A gazdálkodók az őszi búza és a repce betakarításának már több mint 50 százalékával végeztek, az árpa aratása pedig a végéhez közeledik. A GOSZ elnöke megjegyezte: a termés mennyisége várhatóan 10-20 százalékkal lesz kevesebb elelőző évinél. Így a korábbi előrejelzések helytállóak, de a hozamokról csak az aratás befejezése után lehet végleges adatokat mondani.

Idén az aratás augusztus 1-re befejeződik - mondta Vancsura József.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akadozó brokkoliellátás

A nyáriasan meleg őszi napok felborították a tervezett betakarítási ütemet, ezért némi hiány várható a spanyolországi brokkoliból az áruházláncokban.

Harmadával csökkenhetnek a termésátlagok a klímaváltozás miatt

Az EU mezőgazdasága összességében jó évet zárt, de a globális éghajlatváltozásból fakadó egyre szeszélyesebb időjárás miatt egyre nagyobb az eltérés a tagállamok között. Magyarország két legfontosabb mezőgazdasági terménye, a búza és a kukorica is a kiszolgáltatottabbak közé tartozik az éghajlatváltozás szempontjából. Termésátlaguk 30 százalékkal csökkenhet a század végére több tanulmány szerint.

Piaci zavarokat okozhat a megújuló energiatermelés újraszabályozása

A megújuló energiaforrások használatának ösztönzését célzó jogszabálytervezet megszüntetné az eddigi kukorica- és repcetermelők terményének piaci alapú felvásárlását, ez csak Magyarországon több mint 2 millió tonna kukoricát érintene. Jobb, ha ezt a régióban dolgozzák fel, amellyel érdemben hozzá tudnának járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez is - mondta Czerván György Brüsszelben.

Jelentősen elmarad a rekordtól az idei kukoricahozam

Akár 25-30 százalékkal elmarad a tavalyi rekord mennyiségtől az idei kukoricatermés Magyarországon, ám a minőség továbbra is megfelelő - közölte a Concordia Közraktár Zrt.. A termés minőségét idén nem is annyira a magas toxinszintek veszélyeztetik, inkább a túlzott szárításból eredő hősérült, és a nem megfelelő árumozgatás miatt keletkező törött szemek haladhatják meg az előírt értékeket.

Átlagos napraforgó, és gyenge kukoricaterméssel zárják az évet a békési gazdák

Befejezték a napraforgó betakarítását Békés megyében. A gazdák átlagos évet zártak, a tavalyinál több termés lett, ám a beltartalmi értékek elmaradnak az egy évvel korábbitól - nyilatkozta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek. "A gazdák sírni fognak", negatív kukoricarekordok várhatóak, a tavalyi termés körülbelül felére van kilátás.

Édes évet zárhat a cukorágazat

Jól halad az idei cukorrépa betakarítás, mind a termelők, mind a feldolgozók jó szezon elé nézhetnek. Idén azonban megszűnik a cukor uniós termelés szabályozása, ezért éles versenyre kell készülniük az ágazat szereplőinek – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy dalmandi fórumon.

A méret a lényeg az ember nélküli termesztésnél is

Az emberiség nagyjából 10.000 éve foglalkozik növénytermesztéssel, és ezalatt főleg igásállatok segítségével gondozta a földeket. Épp csak az előző évszázadban váltotta fel az állatit a gépi erő, és ezzel óriási lépést tett előre a mezőgazdaság a hatékonyság és a táblaméretek terén. Az elmúlt néhány évben pedig új technológiák is megjelentek a mezőgazdaságban, mint a drónok és az önvezető gépek.

Közel félszáz őszi búzafajtát értékeltek

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének őszi búza fajtakísérleti munkája 2017-ben. A gazdálkodók fajtaválasztását megkönnyítendő, egy online letölthető kiadványban foglalták össze a 45 őszi búzafajta vizsgálatával szerzett eredményeket.

Adatgyűjtő műkrumpli

Krumplinak álcázott mobiltelefon gyűjti az információt a burgonyabetakarítás közben, és valós időben közli, hogy mennyire sérül az áru, és ezt hány eurónyi kiesés formájában érzik majd meg a gazdaság tulajdonosai – ez a lényege egy német fejlesztésnek. Azt kutatják, hogyan támogathatják mesterséges intelligencia alapú smart-farming megoldásokkal a burgonya lehető legkíméletesebb betakarítását.

Génszerkesztéssel a lisztérzékenység ellen

Spanyol kutatók olyan, génszerkesztéssel létrehozható új búzatípusokon dolgoznak, amelyek csökkentik a belőlük készült élelmiszerekre adott immunreakciót. A problémát nem is maga a glutén, hanem annak egy gliadin nevű fehérjekomponense okozza, a kutatók ezért ezt próbálták kiiktatni a búzából, méghozzá a CRISPR nevű génszerkesztő módszerrel.