Back to top

Nagy az eltérés a hozamokban

Nagy eltérések vannak a gabonahozamokban a betakarítás félidejénél; a termés minősége jó, de a mennyiség elmaradhat a tavalyitól - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke hétfőn.

Vancsura József az MTI kérdésére elmondta: az extrém időjárási körülmények jelentősen befolyásolták a termésmennyiséget; sok helyen károsította a gabonát belvíz, jég vagy aszály.

Példaként említette a búzát, ahol volt hektáronként 3,1 és 9,0 tonnás hozam is.

A termés minősége jó, a búza mintegy 60 százaléka étkezési minőségű lehet.

A gazdálkodók az őszi búza és a repce betakarításának már több mint 50 százalékával végeztek, az árpa aratása pedig a végéhez közeledik. A GOSZ elnöke megjegyezte: a termés mennyisége várhatóan 10-20 százalékkal lesz kevesebb elelőző évinél. Így a korábbi előrejelzések helytállóak, de a hozamokról csak az aratás befejezése után lehet végleges adatokat mondani.

Idén az aratás augusztus 1-re befejeződik - mondta Vancsura József.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Augusztustól drágul a liszt

A búza aratásával végző termelők elégedettek a termés mennyiségével és minőségével is, és az árak további emelkedését várják. A malmok pedig arra készülnek, hogy az új termésből készülő liszt árát 5-10 százalékkal megemelik.

Kevesebb búza és repce termett idén Tolnában

A tavalyinál öt százalékkal kevesebb őszi búzát takarítottak be eddig Tolna megyében, a repcetermés pedig tíz százalékkal maradt el a 2016-os átlagtól; a termelők az aszályos időjárással magyarázzák a terméseredményeket.

Kevesebb gabona termett idén Szlovákiában

Szlovákiában a korábbi éveknél gyengébb terméshozam várható a gabonaféléknél az idén - derült ki a takarmányelőállítók szövetsége által csütörtökön közzétett előzetes adatokból.

Elkezdődött a dohány betakarítása Kelet-Magyarországon

Elkezdődött a dohány betakarítása Kelet-Magyarországon, a szántóföldi növénynek kedvezett az időjárás, ezért a termelők az idén kiemelkedő dohánytermésben reménykednek.

Aratási körkép Veszprémből: Változatos eredményeket hozott az idei év a gazdáknak

Veszprém megyében 60 000 hektáron kell betakarítani az őszi vetésű növényeket. A munkák 40 százalékát már elvégezték a gazdák, az őszi árpa és a repce betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a búza aratása még tart.

Magyarok Kenyere - az őszi búza negyede már tárolókban van

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza negyede már a magtárakban, tárolókban van; az idei termésátlag 5,2 tonna körül lesz hektáronként - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton Kisújszálláson, a Magyarok Kenyere Program keretében rendezett búzabegyűjtő napon.

Még van remény a jó termésre

Globális viszonylatban a kukorica és a búza termésmennyisége is csökkenhet az idei évben, derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet havonta megjelenő Agrárpiaci Információk című kiadványából. Az Európai Unióban betakarításra kerülő mennyiség kukorica esetében közel azonos lesz a tavalyival, búza esetében a javuló, csapadékosabb időnek hála akár több is lehet.

A nemeshanyi vízimalomban őrlik idén a Magyarok Kenyeréhez a búzát

A Veszprém megyei Nemeshanyban öntik össze augusztusban a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búzát, a kezdeményezéshez az ország összes megyéjéből és a határon túlról is érkezik alapanyag - tájékoztatott Nemeshany polgármestere.

Befejeződött az őszi árpa betakarítása Békés megyében

Befejeződött az őszi árpa és a magborsó betakarítása Békés megyében, a gazdák hamarosan végeznek a repce aratásával is. A legnagyobb problémát jelenleg az aszályos időjárás okozza - hangzott el a megyei aratási koordinációs bizottság hétfői ülésén.

Arattak, csépeltek lelkesen az olaszfai határban

Learattak egy rozstáblát Olaszfa határában, méghozzá kézi erővel, sok lelkes amatőr közreműködésével. Zsúptető lesz a rozsszalmából, a mezőgazdasági munka élménye pedig felejthetetlen minden korosztálynak.