Back to top

Nagy az eltérés a hozamokban

Nagy eltérések vannak a gabonahozamokban a betakarítás félidejénél; a termés minősége jó, de a mennyiség elmaradhat a tavalyitól - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke hétfőn.

Vancsura József az MTI kérdésére elmondta: az extrém időjárási körülmények jelentősen befolyásolták a termésmennyiséget; sok helyen károsította a gabonát belvíz, jég vagy aszály.

Példaként említette a búzát, ahol volt hektáronként 3,1 és 9,0 tonnás hozam is.

A termés minősége jó, a búza mintegy 60 százaléka étkezési minőségű lehet.

A gazdálkodók az őszi búza és a repce betakarításának már több mint 50 százalékával végeztek, az árpa aratása pedig a végéhez közeledik. A GOSZ elnöke megjegyezte: a termés mennyisége várhatóan 10-20 százalékkal lesz kevesebb elelőző évinél. Így a korábbi előrejelzések helytállóak, de a hozamokról csak az aratás befejezése után lehet végleges adatokat mondani.

Idén az aratás augusztus 1-re befejeződik - mondta Vancsura József.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csúcstechnika az önjáró szecskázógépeknél

A nagy tömegű, lédús tömegtakarmányok betakarításának kulcsgépei a szecskázógépek. Szerepük fontos a kérődző állatok legfőbb takarmánybázisát jelentő erjesztett silótakarmányok alapanyagának begyűjtésében, újabban pedig a biogázüzemek friss és tartósított biomassza-alapú szubsztrátbázisának előállításában és a fásszárú növények betakarításában is.

Van, aki már meglépte az áremelést

Miközben itthon a malmok a tavalyinál magasabb árat adnak a jó minőségű búzáért, az exportpiac továbbra is nyomott. Áll a búzaexport az erős forint miatt.

A Kárpát-medence kincsei

Kincset érnek a Kárpát-medence természeti adottságai, az itt termett búza és szőlő, hangsúlyozták a kecskeméti városházán megrendezett Alföldi kenyér, szőlő és bor tanácskozást előadói. Kevés olyan ország van a világon, ahol képesek megtermelni a teljes élelmiszer-szükségletet és még exportra is jut belőle - hazánkban mindenki természetesnek veszi ezt a teljesítményt.

Oroszországban a tavalyinál kisebb lesz az idei gabonatermés

Oroszországban a tavalyinál kevesebb gabonát takarítanak be, de többet a korábban vártnál - közölte Alekszandr Tkacsov orosz mezőgazdasági miniszter.

Pécsett szegték meg a Magyarok Kenyerét

Mint eddig mindig, amióta Pécsről útjára indult a Magyarok Kenyere program, idén is Baranya székhelyén szegték és áldották meg a Kenyérünnep keretében a magyarság összetartozását szimbolizáló, adománybúzából készült kenyeret. A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti.

Befellegzik a tavaszi árpának?

Az éghajlatváltozás legnagyobb vesztese a tavaszi árpa, ami idővel el is fog tűnni Magyarországról. Raskó György szerint klímaváltozástól függetlenül is érdemes lenne az egyes régiók talaj- és időjárási adottságaihoz igazítani a termelést. A klímaváltozáshoz való alkalmazkodást 2050-ig szóló előrejelzésekkel segíti az interneten szabadon böngészhető Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer.

Összevegyítették a Kárpát-medence búzáját

A Magyarok kenyere programban már több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról - jelentette be Korinek László, a program elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol vasárnap összeöntötték az ünnepi kenyérhez a felajánlott gabonát.

Népszerű a jótékony célú búzagyűjtés

Idén hetedik alkalommal mozgatja meg a gazdálkodókat a jótékonysági célú Magyarok Kenyere program, a megőrölt liszt mennyisége a várakozások szerint meghaladja majd a 600 tonnát az idén. A Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Az őszi búza már magtárakban van

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Magyarok Kenyere gabonájának Heves megyei begyűjtése és megszentelése alkalmából rendezett záróünnepélyen.

Aratás befejezve!

Őszi búzából összesen mintegy 5 millió tonna termett, amiről Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a mai napon az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón számolt be. A prognosztizáltnál kisebb lett a terméskiesés az elmúlt évihez képest, de óriási a szórás a megyei átlaghozamokban és az étkezési/takarmány minőség arányában is.