Back to top

Történelmi jelentőségű diplomáciai siker az Európai Szója Nyilatkozat

Magyar-német közös kezdeményezés eredményeként 2017. július 17-én, a brüsszeli Magyar Állandó EU Képviseleten Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere hivatalosan ellátta kézjegyével az Európai Szója Nyilatkozatot.

Az esemény házigazdája, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte, a magyar kormány álláspontja szerint a GMO-mentes mezőgazdaság fenntartása rendkívüli lehetőséget jelent az európai mezőgazdaság és a következő generációk számára egyaránt.

Az Alaptörvény külön kiemeli a GMO mentességet, emellett 2015-ben Magyarország hirdette meg a „Szövetség a GMO-mentes Európáért” kezdeményezést.

Ezen összefogás fontos mérföldköve a ma aláírt Nyilatkozat, amelyhez a kezdeményező Magyarország mellett 13 Uniós tagállam csatlakozott – hangsúlyozta Fazekas Sándor az aláírást követően.

Európa mezőgazdasága, ezen belül is elsősorban az állattenyésztés nagymértékben függ a Dél-Amerikából behozott, genetikailag módosított szójától, amely számos megoldandó kérdést vet fel az európai kormányok és az állampolgárok számára. A Nyilatkozatot aláíró országok támogatásukról biztosítják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését.

Meggyőződésem, hogy európai szinten összehangolt munkával igenis megvalósíthatók célkitűzéseink, együttes fellépésünkből jelentős társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök is származnak az európai polgárok számára - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

A Nyilatkozat szerint a pillangós növények létfontosságúak a világ mezőgazdasága számára, ugyanakkor termesztésük Európában a szántóterület mindössze 3-4%-án történik. A pillangós növények jellegzetességeinek köszönhetően európai termesztésük növelése hozzájárul a növénykultúrák sokféleségéhez.

A 2012-ben indult Duna Szója Szövetségnek is köszönhetően a Duna-régióban az elmúlt négy évben a GMO-mentes szója termesztése 700 ezer hektárra nőtt. Fazekas Sándor kiemelte, minden feltétel adott ahhoz, hogy további növekedést érjünk el e téren. A magyar szaktárca vezetője szerint a Nyilatkozat aláírása komoly lépést jelent a GMO-mentes, fenntartható európai mezőgazdasági termesztés megteremtése felé.

Forrás: 
FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erős versenytársat kapott a magyar agrárexport

Körülbelül 500 millió fős piachoz férhet hozzá Ukrajna, az unió üzleti vállalkozásainak pedig egy 45 milliós új piachoz való könnyebb hozzáférést ígér a két fél által megkötött és immár teljeskörűen hatályba lépett, átfogó szabadkereskedelmi megállapodás, amely a vámok nagy részének megszüntetéséről is rendelkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

Fazekas: ne a közvetlen támogatásokból fizessünk kárenyhítést 2020 után

A közös agrárpolitikának (kap) kiemelten kell kezelnie a mezőgazdasági termelők jövedelembiztonságát 2020 után is - fejtette ki Fazekas Sándor a tallinni uniós szakminiszteri találkozón. A kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozása nehézkes, és alig alkalmazzák. Nálunk állami alapként működik hatékonyan, de a KAP az önkéntesen szerveződő kölcsönös kockázatkezelési alapokat részesíti előnyben.

Csökkenhet a cukor ára

Árcsökkenés jöhet a következő hónapokban a szakértők szerint, miután szeptember végén uniószerte kivezetik a hazai piacot is alakító, öt évtizedig érvényben lévő kvótarendszert. Az utóbbi két évben több mint ötven százalékkal emelkedett a cukor fogyasztói ára, a Takarék Agrár Központ arra számít, hogy eljött a csökkentés ideje.

Vegyszerstop miatt főhet a szójások feje

Válaszút elé kerülnek a hazai szójatermesztők: a gazdáknak a magasabb terméshozam vagy az extra juttatás mellett kell letenniük a voksukat. Jövőre ugyanis már csak akkor vehetik fel az ültetvények után járó zöldítési támogatást, ha vállalják, hogy nem használnak növényvédő szert az adott területen.

Egymilliárd dolláros mínusz a hőség miatt

Az utóbbi évek átlagához képest körülbelül egymilliárd dollárral kevesebb haszonra számíthat a szerb mezőgazdaság az utóbbi hetek hősége és szárazsága miatt – hangsúlyozták mezőgazdasági szakértők a Danas című szerb napilap keddi mezőgazdasági összefoglalójában.

Szabályoznák a genomszerkesztést az akadémikusok

GMO-nak számítson-e a génszerkesztett kukorica? Segíthetik-e génszerkesztett sertések a szervátültetésre várókat? Többek között ezekről és hasonló kérdésekről adott ki jelentést az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC).

Olyan hatékony lett az új gyomirtó, hogy a szomszéd növényei bánják

Ijesztő képeket posztolnak a közösségi médiában egyes amerikai farmerek elszáradó növényekről, fejlődésben visszamaradt növénykultúrákról. A válságos méreteket öltő pusztulás oka többek szerint a dikamba nevű gyomirtó új változata, amelyet a Monsanto nevű agrokémiai óriáscég dobott piacra. A farmerek, kutatók, állami hivatalok aggódnak, a cég cáfolja a felvetést.

Magyar agrárdiplomáciai siker Kínában

Jelentős agrárdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a múlt héten mintegy tucatnyi európai ország és Kína részvételével lezajlott Kína-Európa Szója Szimpózium 2018-as rendezvényének Budapest és Bécs adhat otthont.

Egyre népszerűbb az uniós földrajzi eredetvédelem

A déli tagállamok közül sokaknak fontosak a minőséget szavatoló rendszerek. Az Európai Unióban 1402 regisztrált és földrajzi eredetvédelmi jelzéssel rendelkező termék van. Szemben a növekvő világtermeléssel, az európai élelmiszer előállítók számára a minőség is fontos, ami alapján vásárlók különbséget tesznek a termékek között.

Olaszország az EU legnagyobb fagylaltgyártója

 Az Európai Unió 28 tagországa közül Olaszországban készítették tavaly a legtöbb fagylaltot, Magyarország a 12. helyen áll - mutatják az Eurostat statisztikái.