0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Aratási körkép Veszprémből: Változatos eredményeket hozott az idei év a gazdáknak

Veszprém megyében 60 000 hektáron kell betakarítani az őszi vetésű növényeket. A munkák 40 százalékát már elvégezték a gazdák, az őszi árpa és a repce betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a búza aratása még tart.

-Nagyon változatos eredményeket hozott az idei év. Különbözőek az eredmények attól függően, hogy az adott terület mennyi csapadékot kapott. A megye déli, délkeleti része kapta a legkevesebbet, itt a legalacsonyabbak a hozamok- mondta el a veol.hu-nak Radovics Tibor, a Veszprém megyei Agrárkamara elnöke.

Összességében körülbelül 100 milliméternyi, mintegy másfél havi csapadék hiányzik a talajból. Rosszkor jött a forróság is, mert a júniusban a gabonaszemekbe még tápanyag épülne, ilyenkor telnek ki a szemek. A forróság miatt most megszorultak, a hektolitersúlyok alacsonyabbak. Búzából 15- 20 százalékkal aratnak kevesebbet, és a repce termés is csak gyenge- közepes.

-A búza minősége jó, de sok múlik a még lábon álló gabonán. Bár nagyon kellene az eső az őszi kapás növényeknek, az aratásnak nem tesz jót. Egyelőre alacsonyak az árak is, bár van némi fölfelé mozdulás. Aki meg tudja oldani a tárolást, az később talán jobb áron értékesíthet- tette hozzá Radovics Tibor.

A gabonatőzsdén a búza jelenleg 46300, a kukorica 44500, a napraforgó 96000, a repce 101000 forint tonnánként. A takarmány árak ennél jóval alacsonyabbak. Kukoricát inkább a megye északi részein Pápa és a Marcal medence jobb termőképességű tájain találni. Ezeknek jót tett a múlt heti csapadék.

Forrás: veol.hu