0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A borok ujjlenyomata

„Egyre fontosabb boraink hitelességének megerősítése, ennek segítésére megalkotjuk a magyar borok eredetmintázati térképét”- mondotta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szerdai sajtótájékoztatón. Magyarországnak a minőségről kell szólnia, s ebben nagy szerepe van a mintegy száz országba eljutó bornak.

A Magyar Borok Eredetmintázati Térképe Program keretében a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai megállapodást kötött a Diagnosticum Zrt.-vel.

A nukleáris mágneses rezonancia (NMR) technológia alkalmas – az adatbázis felépítését követően – egy-egy régió, évjárat vagy fajta beazonosítására, azaz a boros címkén feltüntetett adatokkal való azonosság ellenőrzésére. Ehhez a részvénytársaság biztosítja a magyar borok eredetmintázati térképének felrajzolásához szükséges technikai hátteret, és így létrejön egy olyan – matematikai modell számítás alapján elkészített – adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles.

Ezzel hazánk, a régióban elsőként csatlakozik az 1H-NMR programhoz.

Az ezek alapján kiadott tanúsítvány olyan minőségbiztosítást jelent a borászok számára, ami nem csak a hitelességüket erősíti, hanem hozzájárul a nyomonkövethetőséghez, s ezáltal növeli a fogyasztói bizalmat.

A program megvalósítására a Diagnosticum Zrt. nyert el mintegy 4 milliárd forintot anGazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretéből. A tárca és a részvénytársaság együttműködésének eredményeként egy éven keresztül a magyar borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak Magyarországon elérhetőek.

Mint Kiss Eliza miniszteri biztos kiemelte, a négy éves K+F programra jutó 4 milliárd forint egyrészt a laboratórium kialakítására – eszközök, személyi állomány – és az adatbázis – ami mintegy százezer borra vonatkozik – felépítésére szolgál. Ebből készülhet el az az adatbázis, amihez később viszonyítani lehet az újabb mintákat.

A munka elindult, a laborban a gépek telepítése megtörtént, ettől kezdve a borász besétálhat, s kitöltheti a nyilatkozatot, hogy részt kíván venni a programban.

A több, mint ötven vizsgált paraméter alkalmas arra, hogy beazonosíthatók legyenek a borvidékek – azon belül akár kisebb térségek – és a borok. „Nagyon egyszerűen választ ad arra, hogy a termék bor-e, ha bor, akkor tokaji-e, s azon belül mondjuk, mádi-e”- világított rá hozzá Kiss Eliza.

A vizsgálatok a Diagnosticum Zrt.-nél történnek, de a program szakmai felelőse a NÉBIH. Ugyan tervezik – nem ennek a projektnek a keretében – hogy a NÉBIH is fel lesz szerelve hasonló műszerekkel, mivel kívánatos lenne egy olyan labort felállítani, amely hatósági feladatokat is elláthatna.

A németeknél, olaszoknál – a franciáknál más módszerrel – hasonló munka folyik, egy-egy országban csak egy akkreditált labor végezheti liszensz alapján ezt a feladatot. Ami nagy előnyt jelent, hogy az így létrejövő adatbázisok egymással kommunikálnak.

„Amit itthon ’megtanítunk’ a gépnek, hogy például mit is jelent egy mádi Furmint, azt a német labor is látni fogja, nekik nem kell újra elvégezniük a vizsgálatokat”- hangsúlyozta a miniszeri biztos.

A program fontos eleme a piacra jutásnak, hiszen egyre több kereskedelmi hálózat igényli az eredetvédelmi tanúsítványt. Ezt hamarabb elfogadják, mint bármely más tanúsítási rendszert, hiszen ismerik, és az adatbázisba be tudnak lépni. A borász szemszögéből akár minőségbiztosítási rendszernek is nevezhetjük.

Az adatbázis kialakításához minél több mintát kell feldolgozni, hogy pontos matematikai modellt kapjunk. Olyan minták kerülnek az újonnan kialakított laborba, amelyek a NÉBIH-nél egyszer már megfeleltek a kívánalmaknak, az adatok kezelését is a Diagnosticum Zrt. végzi..

Nem csak a borra alkalmazható a program, hanem a méz, a gyümölcslé és a pálinka esetében is működik.

„A minisztériumon belül működő eredetvédelemi program nem csak a bort vizsgálja”- hangsúlyozta Kiss Eliza, aki hozzátette, az eredtmintázati térkép program másról szól, a névben megjelenő eredetmintázat kifejezést a külföldi módszertanból vették át, ebből a szempontból sincsen kapcsolódása az eredetvédelemhez.

Hosszabb távon szeretnék elérni, hogy a fogyasztók is be tudjanak kapcsolódni, akár egy mobil aplikációval, s a maguk szintjén informálódhassanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu