0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nincs több szabadalom

Az Európai Bizottság és a tagállamok hosszas győzködését követően az Európai Szabványügyi Hivatal (EPO) ügy döntött, hogy nem ad ki szabadalmat a hagyományos keresztezéses vagy szelekciós eljárással nemesített növényfajtákra. Az EB szerint ugyanis a biotechnológiai eljárások eredményeire vonatkozó rendelet nem tartalmaz szabályozást a klasszikus nemesítési módok szabadalmazásával kapcsolatban.

Az EPO azonban független intézet, saját szabályzatai alapján működik, éppen ezért sokáig nem volt hajlandó elfogadni azt az álláspontot, hogy a hagyományos fajták nem vehetők szabadalmi oldatom alá.

2010 óta több mezőgazdasági és kertészeti vállalat harcolt azért, hogy a keresztezéses nemesítés, illetve szelekció során kialakult új fajtatulajdonságokat ne lehessen szabadalommal levédeni, mivel ez korlátozza a nemesítők szabad hozzáférését a genetikai alapokhoz, mert ahhoz engedélyt kell kérni a szabadalom tulajdonosától.

Ez nem egyezik a nemesítői jogok rendszerével, ami kimondja, hogy a nemesítők szinte minden esetben szabadon használhatják egymás fajtáit újabb változatok kifejlesztéséhez.

Ennek akadályozása az innováció gátját jelenti.

Éppen ezért minden érintett számára fontos és megnyugtató döntést hozott az EPO.

Forrás: floradaily.com