0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Rekord nevezés a mezőhegyesi fogathajtáson

Kereken három éve, hogy az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának rendezésével Mezőhegyes ismét felkerült Európa lovassportjának térképére. Az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, anyagi, műszaki fejlesztések eredményeként a patinás intézmény azóta sorra, rendre a rangos fogathajtó versenyeknek házigazdája.

A július 13-16.-i nemzetközi fogathajtó versenyen – rekord nevezéssel – 83 fogat, hat nemzet hajtói, köztük három magyar világbajnok ült bakra. A kiváló rendezés és a rusztikus környezeti kultúra az esemény jóhírét erősítette.

A versenyt megtisztelte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legnagyobb érdeklődés a 31 fogatot starthoz szólító kettesek versenyét kísérte, ahol – Lázár Zoltán és Hölle Martin kivételével – a tapolcsányi világbajnokságra készülő magyar keret tagjai is starthoz álltak.

Lázár Vilmos, a díjhajtó-, a maraton- és az akadályversenyt megnyerte, 141,78 ponttal végzett az élen.

Amennyire örömteli tizenegyszeres világbajnokunk kirobbanó, világszínvonalú teljesítménye – a fogatjövő okán – legalább annyira elgondolkoztató, hogy az őt második helyen követő Kákonyi Norbert (166,82) és a harmadik ifj. Nagy Tibor (170,81) válogatott kerettagokat 25-30 ponttal előzte meg. Lázár megjelenése, eleganciája, koncentráló-képessége, versenyzési stílusa, elkötelezettsége, lovasainak teljesítménye láttán, még nagyobb volt a különbség!

További győztesek

Egyesfogat Meskóné Orosz Mária (171-65), a póni kettesfogat Lehőcz Dávid (167-81), négyesek Palkovics Dávid (184,79), a junior póni egyes Saller Zsófia (167,60).

A B-kategóriás versenyt Erdős Krisztián György (177,51) nyerte.

A szeptember 20-24. lipicai kettesfogathajtó világbajnokságon startoló keretet és a csapattagokat Tóth Tamás szövetségi kapitány nyilvánosan később jelöli ki. A döntést nehezíti, hogy a rendező ország még nem közölte, hogy a vb-n országonként öt, hat, esetleg hét hajtó indulhat.

A versenyen 10 ló érte el a szeptember 7-10.-i mezőhegyesi III. Fiatal Fogatlovak Világbajokságára előírt szintet. (Korábban Mindszenten 6 ló minősült.)

Az utolsó vb-minősítő versenyt augusztus 5-6.-án Füzesgyarmaton rendezik.

Az eddigi fogatversenyek, a két Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának tapasztalatai, valamint mértékadó szakértők elismerő véleményei szerint a mezőhegyesi lovaspálya és infrastruktúrája nemzetközi fogatversenyek színvonalas helyszíne – mondta Farkas Sándor kormánybiztos. A megtisztelő elismerés alapján most azon dolgozunk, hogy mihamarabb rangos díjugrató és military versenyeket rendezzünk Mezőhegyesen. A versenyeken szereplő lovak eredményei fontos és megbízható információkat adnak a tenyésztői munkához is – tette hozzá.

Pap István Tibor vezérigazgató a versennyel kapcsolatban elmondta, hogy 83 fogat indult, az eseményre pedig egyre több néző volt kíváncsi. A rendezvény elismerő véleményeket kapott. Mindezek mutatják, hogy Mezőhegyes beépült a fogathajtás vérkeringésébe.

„Minden verseny más, újabb és újabb adalékkal szolgál a rendező-házigazdának. A mostani versenyünk tapasztalatait következő versenyünk, a szeptember 7-10. III. Fiatal Lovak Világbajnoksága rendezéséhez természetesen hasznosítjuk” – mondta a vezérigazgató.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Sajtóközlemény