0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre nagyobb károkat okoz a szárazság Olaszországban

Az olasz termőföldek közel kétharmadát érinti az elhúzódó aszály, mostanra nagyjából 2 millárd eurós kárt okozva a mezőgazdaságnak.

Leginkább azok a gazdák érintettek, akik olíva és szőlőültetvényekkel, paradicsomtermesztéssel vagy tejtermeléssel foglalkoznak.

Rómában korlátozzák a vízfelhasználást: napi 8 órán keresztül szünetel a szolgáltatás, és kikapcsolták a híres ivókutakat is. A közeli Bracciano-tó vízszintje – ahonnan a város ivóvízkészletének 8 százaléka származik – drasztikusan apad, ezért felfüggesztették a vízkiemelést, hogy elejét vegyék egy esetleges ökológiai katasztrófának. A Vatikánban is leállították a szökőkutakat.

Két északi megyében már vészhelyzetet hirdettek. Emellett legkevesebb 10 olasz régió készít elő kérvényt arról, hogy nyilvánítsa természeti katasztrófa sújtotta területté az olasz agrárminisztérium.

Olaszország déli részein több száz embert kellett kimenekíteni az erdőtüzek miatt.

Egy olasz mezőgazdasági érdekképviselet, a Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti) arra figyelmeztet, hogy a szántóföldek 60 százalékát veszélyezteti az aszály, ami a kevés eső és a hőhullámok miatt alakult ki.

A szőlő és olíva termesztés egész Olaszországban nehézségekkel küzd, várhatóan gyenge lesz a termés, ami felnyomja majd az árakat.

A tejtermelés is csökkent számos régióban, mivel a teheneket is megviseli a hőség.

Az idei tavasz az elmúlt 60 évben a harmadik legszárazabb volt Olaszországban, Rómában pedig az elmúlt két évben a szokásosnál kevesebb eső esett.

Forrás: BBC