0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új misebor-rendelet

Új rendeletet adott ki Ferenc pápa az egyházi szertartásokon használható borra és kenyérre vonatkozóan. A bornak természetesnek és hibátlannak kell lennie, és lehetőleg kerülni kell a gluténmentes ostya használatát is.

A Vatikán Istentiszteleti és Szentségi Kongregációja körlevélben értesítette a püspököket, hogy a papok fordítsanak nagyobb figyelmet a kenyér és a bor minőségére. A körlevelet a Vatikáni Rádió tette közzé honlapján.

Az új szabályozás oka, hogy amíg korábban vallási közösségek nagy körültekintéssel maguk készítették az áldozati liturgiában használt bort és kenyeret, addig ma már ezeket a szupermarketekben és az interneten keresztül is be lehet szerezni.

A misebor kizárólag természetes eredetű, idegen összetevőktől mentes, tiszta és hibátlan szőlőbor lehet. Tilos kétes eredetű bort használni az Eukarisztiában. A bor az alkoholt nem fogyasztók számára helyettesíthető tiszta, természetes musttal.

A körlevél előírásokat tartalmaz az áldozati kenyérre vonatkozóan is. A gluténmentes kenyér (ostya) nem elfogadott, de lisztérzékeny személyeknél ebben kivételt lehet tenni.

Forrás: decanter.com