0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Emelni kellene a cigaretta jövedéki adóját

A cigaretta jövedéki adójának az év végéig valamennyi európai uniós országban el kell érnie az előző év súlyozott átlagárának hatvan százalékát. Magyarország eddig ennek a követelménynek nem tett eleget.

Mint azt a Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi.hu-val közölte, bár az adóminimum elérésének a határideje január 1-je, a cigaretta súlyozott átlagárát a megelőző naptári év adatai alapján minden évben legkésőbb március 1-ig kell meghatározni. Így 2018. március 1-jét követően vizsgálható, hogy a 2017-es átlagár alakulásának függvényében szükséges-e további lépéseket tenni az uniós előírás teljesítése érdekében.

A szaktárca azt is közölte: az idén már biztosan nem emelkedik a cigaretta jövedéki adója. Ezzel együtt ahhoz, hogy teljesítsük az uniós előírást, növelni kellene a jövedéki adót, ami viszont jelentős áremelkedést hozna.

A cigaretta átlagára itthon csaknem öt százalékkal nőtt tavaly december óta. Az Európai Bizottság januárban készített összeállítása szerint az ezer szálra vetített árban a jövedéki adó szintje még az 55 százalékot sem érte el.

Forrás: Magyar Hírlap