0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Javában zajlik a Póni Európa-bajnokság Kaposváron

A Pannon Lovasakadémián vasárnapig 19 nemzet 165 lovas, köztük 5 magyar fiatal méri össze tudását lovastusában, díjlovaglásban és díjugratásban.

Rögös úton indult a Póni Európa-bajnokság megvalósítása, ám a szervezők bebizonyították, nincs lehetetlen. Az áldozatos munkának köszönhetően most minden adott egy világszínvonalú versenyhez Kaposváron – erről beszélt a Póni EB ünnepélyes megnyitóján Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

A Kaposvári Egyetem Agrár Központ Pannon Lovasakadémián vasárnapig 19 nemzet 165 lovas, köztük 5 magyar fiatal méri össze tudását lovastusában, díjlovaglásban és díjugratásban.

A kedd esti ünnepélyes megnyitó előtt egy székelykaput avattak a Pannon Lovasakadémián, amelyet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes áldott meg. A bensőséges hangulatot a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar teremtette meg énekével.

Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Prof. Dr. Szávai Ferenc, rektor elsősorban a szervezők ember feletti munkáját köszönte meg. Mint fogalmazott: a Kaposvári Egyetem az elmúlt hetekben bebizonyította, nincs lehetetlen számára. A Póni Európa-bajnokság pedig egy kiváló példája: a megye, a város és az egyetem összefogásának.

Dr. Borbás Zoltán kancellár kiemelte: hálával tartozik az egyetem minden olyan dolgozójának, aki hozzájárult a Póni Európa-bajnokság sikeréhez. Ezentúl megköszönte Kaposvár város anyagi és erkölcsi támogatását. Majd hangsúlyozta: a versenyre készülve rengeteg fejlesztés valósult meg a Lovasakadémián. Létesült többek között egy 3500 négyzetméteres csarnok, megépült 5 kilométer út és egy új lovaspálya is.

Ezek a fejlesztések pedig az egész magyar lovassportot szolgálják – ezt már Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke mondta a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Pannon Lovasakadémia a Dél-Dunántúl legfontosabb lovas létesítménye egy nagyon komoly egyetemi háttérrel. A versenyről szólva elmondta: a póni lovasok teljesítménye komoly sportértékkel bír és alig marad el a felnőtt versenyzőkétől. Így a kaposvári versenyen a közönség épp a jövő bajnokait láthatja majd a pályán.

Szita Károly Kaposvár polgármestere arról beszélt: mára bizonyosságot nyert, hogy a városnak kiemelkedő helye van a lovaséletben.

Halas Áron, a Pannon Lovasakadémia igazgatója azt hangsúlyozta: Kaposvár, az egyetem és a Pannon Lovasakadémia egyaránt erős és mindenre képes. Az intézményvezető megköszönte a hallgatók segítségét, akik önkéntesként vesznek részt a munkában.

Villányi Krisztina versenytitkár a kontinensviadal különlegességéről szólva elmondta: a sportolók egyszerre három szakágban, lovastusában, díjlovaglásban és díjugratásban mérik össze tudásukat. Hozzátette: minden adott egy jó versenyzéshez, így bízik benne, hogy mindenki elégedetten távozik majd az Európa-bajnokságról.

Az ünnepélyes megnyitón hatalmas üdvrivalgás mellett vonultak fel a különböző nemzetek sportolói. Majd Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Prof. Dr. Szávai Ferenc rektor, Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke és Sárfalvi Péter sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a vendégeket és a fiatal lovasokat.

Utóbbi kiemelte: a magyar kormány elkötelezett a lovassport mellett, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kaposvári mellett 3 nagy nemzetközi eseményt is segítenek. Hozzátette: a kabinet célja, hogy minél több megmérettetést hozzon hazánkba. A Póni Európa-bajnokság megvalósulását 140 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

A Pannon Lovasakadémián vasárnapig 19 nemzet 165 lovas, köztük 5 magyar fiatal méri össze tudását lovastusában, díjlovaglásban és díjugratásban.

Forrás: Kaposvári Egyetem