0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Jöhet a cékla, spenót, uborka

Július vége felé már a legtöbben betakarították a korai zöldségféléket – cukorborsót, zöldbabot, hagymákat, sóskát – így ezek helye üresen áll a kiskertekben. Ezeket a területeket érdemes felhasználni a másodvetésre.

Július vége felé már a legtöbben betakarították a korai zöldségféléket – cukorborsót, zöldbabot, hagymákat, sóskát – így ezek helye üresen áll a kiskertekben. Ezeket a területeket érdemes felhasználni a másodvetésre. Ugyanis számos zöldség van még, amelyet elvethetünk ilyenkor a nyár közepén, vagy akár ősszel is.

Első lépésként mindig tegyük rendbe a talajt, szedjük ki a gyökereket és a leveleket, amelyek a talajban maradtak, ezeket akár a komposztba is bele­tehetjük. Egyengessük el a talajt, készítsük el a ma­gágyakat, és ha nagy a szárazság, öntözzük be alaposan.

Másodvetésű növényeknek érdemesebb rövid tenyészidejű fajtákat választanunk, olyanokat, amelyek mind az augusztusi, mind az októberi időjárást jól viselik. Ültethetünk az üres helyekre céklát, de fontos, hogy mindig olyan fajtát válasszunk, amely rövid tenyészidejű. 

Az uborkánál a konzervuborka fajták alkalmasak a másodvetésre, de csak akkor vessünk uborkát, ha lehetőségünk van a folyamatos öntözésre és a tápoldatozásra. 

Zöldbabot is ültethetünk ilyenkor, de válasszuk inkább a zöldhüvelyű fajtákat, mert ezek nem szálkásak, viszont húsosak, ezért már akár a magvak kifejlődése előtt fogyaszthatjuk. A zöldbab magja egyébként akkor kel ki gyorsan, ha a vetőmagot 3-4 órával a vetés előtt beáztatjuk vízbe, majd miután megszikkadt, elvetjük, és vetés után azonnal megöntözzük. Kelés és virágzás idején nagyon sok vizet kíván a növény. 

Téli retket is vethetünk, de mélyrétegű, laza és folyamatosan nedves talajba ültessünk.

A csemegekukorica is alkalmas a másodvetésre, ráadásul nagyon gyorsan kikel. Kísérletezzünk bátran a szuperédes fajtákkal is. Július végén ültethetünk póréhagymát is.

Októberben is akadnak olyan növények, amelyeket még elvethetünk a kertbe, ilyenek a mezei saláta, a sóska és a spenót. Ezek még a nagyobb fagyok előtt kikelnek, sőt a saláta még karácsonykor is szedhető, a másik két zöldség pedig kora tavasszal lesz betakarítható. A sóska elég szívós, évelő levélzöldség, akár a fák árnyékába is vethetjük.

A másodvetésű növényeket ugyanúgy kell gondozni, mint a tavaszi vetésűeket. Tehát mindig figyeljünk oda a gyomtalanításra, a talajlazításra, az öntözésre a nyári napokban a nagyon gyakori aszályos időszakok miatt, valamint a tápoldatozásra és a növényvédelemre.

Forrás: teol.hu